Θαλασσοταραχή προκάλεσε ο Χρήστος Παπουτσής με το σχέδιο νόμου που αφορά την πειρατεία στα ποντοπόρα πλοία και την παρουσία σε αυτά ενόπλων. Έντονη η αντίδραση των Ελλήνων εφοπλιστών που καταγγέλλουν ότι άλλα ειπώθηκαν στη διαβούλευση και άλλα γράφτηκαν στο σχέδιο νόμου.
Νέα υπουργική κόντρα προκλήθηκε από την πρωτοβουλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη να δημοσιοποιήσει χωρίς προσυνεννόηση με τους συναρμόδιους υπουργούς, σχέδιο νόμου για παροχή υπηρεσιών από ενόπλους ιδιώτες φρουρούς στα εμπορικά πλοία, για την αντιμετώπιση της πειρατείας.
Ο υπουργός Ανάπτυξης φέρεται να αιφνιδιάστηκε τόσο από το περιεχόμενο, όσο και απο την δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου, ενώ ο υφυπουργός Ναυτιλίας διαφώνησε κάθετα λέγοντας οτι ουδέποτε ενημερώθηκε και πρόσθεσε μιλώντας στο ρ/σ "9": "Δεν είχα καμία απολύτως γνώση για τη χθεσινή παρουσίαση του σχεδίου νόμου από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και θέλω να τονίσω ότι αναφορικά με την ελληνική σημαία και τη διεθνή της εκπροσώπηση ο μόνος αρμόδιος είναι το υπουργείο Ναυτιλίας και κανένας άλλος."
Δύο διαδοχικοί υπουργοί, με αρμοδιότητα τη ναυτιλία, οι κύριοι Παμπούκης και Χρυσοχοΐδης, ασχολήθηκαν επί μήνες με το θέμα και ετοίμασαν τις προτάσεις τους.
Ωστόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τις αγνόησε. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ετοίμασε, κάθε πλοίο θα μπορεί να έχει μέχρι έξι ενόπλους, το κόστος των οποίων θα βαρύνει τις εταιρείες, οι οποίες μάλιστα θα πρέπει να καταβάλουν στο κράτος και ένα ειδικό τέλος, για κάθε ένοπλο.
"Αυτό το σχέδιο νόμου είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο. Επιτροπή με έγκριτους νομικούς που ασχολήθηκε με το θέμα έδωσε την έκθεσή της στον κ. Παμπούκη. Στη συνέχεια συμφωνήσαμε σε ένα κείμενο με τον κ. Χρυσοχοϊδη που είναι υπουργός ναυτιλίας. Με το υπουργείο προστασίας του πολίτη ουδέποτε συζητήσαμε", αναφέρει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν έδωσε καμία απάντηση στο γιατί αγνόησε τις ουσιαστικές προτάσεις των προκατόχων του και των ενδιαφερομένων μερών και αρκέστηκε να πει, ότι θα τις συζητήσει τώρα αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωση: "Κατά το στάδιο της επεξεργασίας των νομοθετημάτων, όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς είναι καλοδεχούμενοι για την παρουσίαση των δικών τους θέσεων και προτάσεων. Και όλες θα συζητηθούν με σεβασμό στην ειλικρίνεια των πραγματικών τους προθέσεων. Όπως, άλλωστε, επιβάλλουν οι κανόνες της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και η πολιτική δέσμευση του Υπουργού και της κυβέρνησης για διαβούλευση, συναίνεση και συνεργασία. Εκείνο που δεν θα γίνει αποδεκτό είναι οι προσπάθειες των νοσταλγών ενός φαύλου παρελθόντος με πρακτικές υπαγόρευσης και επιβολής των νομοθετικών πρωτοβουλιών στους Υπουργούς και τις Κυβερνήσεις".
Με την παρουσία ενόπλων στα πλοία διαφωνούν πολλές εταιρείες, ενώ οι υπόλοιπες το εξετάζουν, υπό προϋποθέσεις. Τους κινδύνους για την ασφάλεια των ναυτικών και του φορτίου των πλοίων, σε περίπτωση που οι ένοπλοι φρουροί ανταλλάξουν πυρά με τους πάνοπλους πειρατές, επισημαίνουν η πανελλήνια ναυτική ομοσπονδία και οι πλοίαρχοι.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει και την καταβολή από τον πλοιοκτήτη προς το κράτος και τέλους που ξεκινά από 2.000 ευρώ για τον κάθε ένοπλο για τρίμηνη άδεια και 3.500 ευρώ για εξάμηνη. Έτσι, το κόστος για ένα πλοίο, υπό ελληνική σημαία, με έξι ενόπλους φθάνει τις 42.000 το χρόνο.
Η επιβάρυνση είναι σημαντική αν αναλογιστεί κανείς ότι η ελληνική σημαία ήδη είναι πολύ ακριβή και διατηρείται πρωτίστως για λόγους κύρους ενώ διασφαλίζει και θέσεις εργασίας σε Έλληνες ναυτικούς. Ενα ελληνικό πλοίο ηλικίας έως 4 ετών ολικής χωρητικότητας 62.000 κόρων πληρώνει ήδη για φόρους 20.000 δολάρια, χωρίς να υπολογιστεί το κόστος μισθοδοσίας των Ελλήνων αξιωματικών και την ασφάλεια του ΝΑΤ.
Το ποσό αυτό μπορεί να φθάσει τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με την χωρητικότητα και την ηλικία του πλοίου. Στο θέμα παρενέβη και ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος τόνισε: "Όλα αυτά είναι αποτελέσματα της διάλυσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με τον κ. Παπουτσή να κάνει επίδειξη δύναμης, δοκιμάζοντας την ανοχή της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας και των ναυτικών στους εκπαιδευόμενους μάγους του ΠΑΣΟΚ".
Τη σύσταση αυτόνομου υπουργείου ναυτιλίας ζητά με ανακοίνωσή της και η Δημοκρατική Συμμαχία. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η κόντρα για τα κτίρια και τα γραφεία στον Πειραιά, καθώς οικονομική μελέτη έδειξε ότι το κόστος της μετακόμισης των πολιτικών υπαλλήλων στο παλιό κτίριο του ΥΕΝ είναι τεράστιο και ο υφυπουργός Ναυτιλίας ζήτησε από τους υπουργούς Ανάπτυξης και Προστασίας του Πολίτη να επανεξετάσουν το θέμα.