Κατηγορηματικός ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα πέραν των ψηφισθέντων ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Εξειδίκευση των μέτρων από τη νέα κυβέρνηση ζητά η Νέα Δημοκρατία. Αυτοκριτική Παπανδρέου για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του.
Η κρίσιμη διαπραγμάτευση στο Eurogroup για την εκταμίευση της 6ης δόσης είναι η πρώτη από τις πολλές μάχες που πρέπει να δώσει η νέα κυβέρνηση μέχρι την οριστικοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης και την υπογραφή του νέου μνημονίου.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μάλιστα τόνισε ότι η πιο σημαντική είναι η επόμενη δόση των 80 δισ. ευρώ, που μαζί με το υπόλοιπο του προηγούμενου δανείου – το δάνειο για την ολοκλήρωση του PSI και τις εγγυήσεις – θα ξεπεράσει τα 120 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, η νέα δανειακή σύμβαση θα συνοδεύεται από τα πρόσθετα μέτρα του μεσοπρόθεσμου ύψους 7 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να εξειδικευθούν μέχρι τον Ιούνιο. Το βάρος των μέτρων αναμένεται να σηκώσει κατά κύριο λόγο το Δημόσιο, καθώς σύμφωνα με την επικαιροποίηση του προγράμματος, οι μισθολογικές δαπάνες θα πρέπει να περικοπούν κατά 2,4 δισ. ευρώ και τα κοινωνικά κονδύλια κατά 1,6 δισ.
Μετά το ενιαίο μισθολόγιο, προσαρμογή αναμένεται και για τα ειδικά μισθολόγια στα οποία υπάγονται αστυνομικοί, στρατιωτικοί,δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, ενώ εάν κριθεί ότι το μέτρο της εφεδρείας δεν αποδίδει, δεν αποκλείεται να ζητηθούν και απευθείας απολύσεις στο δημόσιο.
Η πρόσθετη περικοπή δαπανών αναμένεται να προέλθει και από περαιτέρω λουκέτα σε φορείς του Δημοσίου και ΔΕΚΟ, από μαχαίρι στα κοινωνικά επιδόματα και εξορθολογισμό των συντάξεων, ενώ περαιτέρω περικοπές αναμένονται στη φαρμακευτική δαπάνη και στις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων. Η τρόικα αποκλείει την περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση και ζητεί αύξηση των εσόδων μόνο από την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Αυτοκριτική για τα λάθη και τις καθυστερήσεις στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων κάνει με συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel" ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος αναφέρει: "Φυσικά κάναμε λάθη κι εγώ ο ίδιος έκανα. Για ορισμένους δεν κινηθήκαμε αρκετά γρήγορα, σε πολλούς όμως άμεσα πληττόμενους Έλληνες αναγκαστήκαμε να επιβάλλουμε πολλά. Τουλάχιστον, το συνταξιοδοτικό σύστημα μεταρρυθμίστηκε. Φέραμε τη διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση μειώσαμε τις δαπάνες και εξαλείψαμε τη γραφειοκρατία. Είναι οι μεγαλύτερες αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα 30 χρόνια".