Σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για τους όρους της νέας δανειακής σύμβασης απάντησε το πρωί στη Βουλή ο Λ. Παπαδήμος. Τι είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε αναφορές του προέδρου του Συνασπισμού για τις θέσεις που έχει διατυπώσει ο κ. Παπαδήμος στο παρελθόν περί αναδιάρθρωσης, καθώς και στα πυρά Τσίπρα κατά Πάγκαλου και Παπακωνσταντίνου.
Σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα στην "Ώρα του πρωθυπουργού" για τους όρους της νέας δανειακής σύμβασης απάντησε το πρωί στη Βουλή ο Λουκάς Παπαδήμος.
Ο πρόεδρος του Συνασπισμού ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην δεχτεί στη διαπραγμάτευση για το "κούρεμα" του χρέους αιτήματα που πλήττουν τα εθνικά συμφέροντα "Βάζετε κάποιες κόκκινες γραμμές σε αυτή τη διαπραγμάτευση; Και ποιες είναι αυτές;" ρώτησε τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: "Θα αποδεχθείτε αυτό το άθλιο αίτημα των πιστωτών, των δανειστών, τοκογλύφων εγώ θα πω, για αλλαγή του δικαίου που διέπει τις δανειακές συμβάσεις στο αγγλοσαξονικό δίκαιο υποθηκεύοντας με αυτό τον τρόπο το σύνολο της ελληνικής δημόσιας περιουσίας;".
Απαντώντας, ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι δεν έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα από τους πιστωτές μας να διέπονται οι δανειακές συμβάσεις από το αγγλοσαξονικό δίκαιο, είναι όμως κάτι που θα συνεκτιμηθεί στη συζήτηση.
"Όσο αυτή η διαδικασία της διαπραγμάτευσης εξελίσσεται -ανέφερε χαρακτηριστικά- σενάρια, αιτήματα, πληροφορίες, σχετικά με τις διάφορες παραμέτρους της διαπραγμάτευσης και αναφέρετε ένα ή δύο παραμέτρους, θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Τέτοιες πληροφορίες πρέπει να ερμηνεύονται στο πλαίσιο αυτής της δυναμικής διαδικασίας και να μην θεωρούνται ως δεδομένα της τελικής συμφωνίας. Δεν έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα των πιστωτών να διέπονται οι δανειακές συμβάσεις απ' το αγγλοσαξονικό δίκαιο. Είναι ένα σημαντικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης το οποίο θα συνεκτιμηθεί στο σύνολο των παραμέτρων που θα διέπουν την τελική συμφωνία με τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα".
Παπαδήμος περί αναδιάρθρωσης
Με αφορμή μια αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Παπαδήμος εξειδίκευσε παλαιότερες θέσεις του σχετικά με το "κούρεμα" του χρέους. "Προφανώς δεν είμαι αντίθετος με μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η οποία είναι αναγκαία δεδομένου του ύψους που έχει φθάσει και προκειμένου να επιτύχουμε μια σταδιακή μείωση του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ η οποία είναι βιώσιμη" ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: "Οι παρατηρήσεις που έχω κάνει στο παρελθόν ήταν συνδεδεμένη με την επιλογή συγκεκριμένων παραμέτρων οι οποίες θα οδηγούσαν σε ένα τελικό αποτέλεσμα το οποίο θα χαρακτηρίζετο από μια στάθμιση των ωφελειών, του κόστους και των κινδύνων η οποία θα ήταν η καλύτερη δυνατή".
Για τα .. γαλλικά Πάγκαλου
Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε και σφοδρή επίθεση στον Θεόδωρο Πάγκαλο για τις δηλώσεις του σε γαλλικό κανάλι για όσους ζητούν να μην πληρώσει η Ελλάδα το χρέος της, καλώντας τον πρωθυπουργοό να τοποθετηθεί.
"Ο κ. αντιπρόεδρός σας, ο κ. Πάγκαλος, αλήθεια ποια είναι η αρμοδιότητά του στην κυβέρνησή σας; Στην προηγούμενη κυβέρνηση αρμοδιότητά του ήταν να συκοφαντεί και να καθυβρίζει την Αριστερά και τους λαϊκούς αγώνες. Την ίδια αρμοδιότητα έχει και στη δική σας κυβέρνηση; Αν δεν συμφωνείτε με όσα χυδαία είπε απέναντι στους πολίτες που αντιστέκονται σε γαλλικό κανάλι, τότε πείτε το και σε εμάς. Ή θα τον εγκαλέσετε, ή θα τον έχετε δίπλα σας, τον υβριστή κ. Πάγκαλο να καμαρώνει" επισήμανε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
"Δεν δέχομαι ούτε συμφωνώ με τους χαρακτηρισμούς που κάνατε για μέλη του υπουργικού συμβουλίου" απάντησε ο πρωθυπουργός, ο οποίος κάλυψε και τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου στη μομφή του προέδρου του Συνασπισμού ότι επί υπουργίας του στο Οικονομικών διογκώθηκε τεχνητά το έλλειμμα.
Για τα ελλείμματα επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ
"Χωρίς να υπάρχει καμιά υποχρέωση ή παρότρυνση από την Κομισιόν, ή τη Eurostat, η κυβέρνηση η ελληνική φούσκωσε τα ελλείμματα του 2008 και του 2009, με τα χρέη των νοσοκομείων" κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.
Και ο κ. Παπαδήμος αποκρίθηκε: "Δεν έγινε καμιά προσπάθεια απ' όσο γνωρίζω προκειμένου η κατανομή των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που τελικά αποδείχθηκαν ότι ήταν μεγαλύτερα από αυτά που είχαν καταγραφεί και είχαν εκτιμηθεί, να γίνει με έναν τρόπο που επιβαρύνει ένα συγκεκριμένο έτος περισσότερο από άλλα. Τα ελλείμματα αυτά για διάφορους λόγους δεν είχαν καταγραφεί στο σύνολό τους και η εργασία που έγινε, έγινε με όσο δυνατόν αντικειμενικότερο τρόπο και ήταν αποτέλεσμα και συνεργασίας και αξιολόγησης με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία".