Αποφασισμένη να επιβάλει αλλαγές των συνθηκών και δημοσιονομική πειθαρχία στη κρίσιμο επικείμενο συμβούλιο κορυφής, δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ. Είπε εκ νέου "όχι" στο ευρωομόλογο και τη διεύρυνση του ρόλου της ΕΚΤ.
Αποφασισμένη να επιβάλει αλλαγές των συνθηκών και δημοσιονομική πειθαρχία στη κρίσιμο επικείμενο συμβούλιο κορυφής, δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ, παρουσιάζοντας στη γερμανική Βουλή τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει στις Βρυξέλλες στις 9 Δεκεμβρίου.
"Πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες με τον στόχο, θέλω να το ξεκαθαρίσω, να επιβάλουμε αλλαγές των συνθηκών και μάλιστα με τη διάθεση να αποφύγουμε μια διάσπαση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης και εκείνων που δεν ανήκουν σ' αυτή" τόνισε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος.
Η κ. Μέρκελ μίλησε για έναν δύσκολο μαραθώνιο για την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας, που θα διαρκεσει χρόνια. "Είναι σαφείς οι κατευθυντηριες γραμμες και δεν έχουν καμία σχέση με κάποιους φόβους, ανησυχίες ή παρατηρήσεις, που διαβάζει ή ακούει κανείς αυτή την περίοδο, ότι η Γερμανία θέλει να κυριαρχήσει στην Ευρώπη ή άλλα παρόμοια. Αυτό είναι παραπλανητικό" είπε η Μέρκελ.
Ωστόσο, οι θέσεις που παρουσίασε περιλάμβανουν αυστηρότερη πειθαρχία, συνταγματικό φρενο στο χρεος, αυτοματισμό στην επιβολή κυρώσεων και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά των παραβατών.
Το όραμα της Μερκελ, δεν περιλάμβανει την έκδοση ευρωομολόγου σε αυτή τη φάση, ούτε τύπωμα χρήματος από την ΕΚΤ, για την οποία Μέρκελ επισήμανε ότι έχει "αποστολή διαφορετική από εκείνην της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας".
Λίγο αργότερα, σε συνέντευξη με τον Αυστριακό Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Βάρνερ Φάιμαν, η καγκελάριος δήλωσε ότι θέλει περιορισμένες αλλαγές στην ευρωπαϊκή συνθήκη που δεν θα προκαλέσουν δημοψηφίσματα και θα δίνουν -όπως είπε- ορισμένες εξουσίες σε ευρωπαϊκούς θεσμούς για να παρεμβαίνουν στους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Τη Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος θα μεταβεί στο Παρίσι για να οριστικοποιήσουν μαζί με τον Νικολά Σαρκοζί τις προτάσεις του γαλλογερμανικού άξονα.
Χθες, ο Γάλλος πρόεδρος στην προεκλογικού χαρακτήρα ομιλία που εκφώνησε στην Τουλόν διακήρυξε ότι Παρίσι και Βερολίνο έχουν κοινό όραμα για την Ευρώπη.
Σκληρή κριτική στην Μέρκελ από τα γερμανικά ΜΜΕ
Σφοδρές επιθέσεις δέχθηκε η καγκελάριος Μέρκελ μετά την ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε σε ομιλία του ο πρόεδρος της Deutsche Bank, Γιόσεφ Άκερμαν, φωτογραφίζοντας τους Μέρκελ – Σαρκοζί. Η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία διέπραξε σοβαρά λάθη στο χειρισμό της οικονομικής κρίσης αλλά και στο ελληνικό πρόβλημα, υποστήριξε ο κ. Άκερμαν.
"Συνεχίζουν να συναντιούνται σε διάφορες συνόδους κορυφής και ακόμα δεν έχουν βρει λύση" είπε ο κορυφαίος Γερμανός τραπεζίτης και πρόσθεσε: "Η απόφαση εμπλοκής των ιδιωτών σε παραίτηση από τις απαιτήσεις τους έναντι της Ελλάδας προκάλεσε αβεβαιότητα στις αγορές ενώ στέλνοντας το μήνυμα ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι πια ταμπού, άλλαξε εκ θεμελίων το χρηματοπιστωτικό σύστημα".
Το περιοδικό "Spiegel", στην ηλεκτρονική έκδοσή του, γράφει για την καγκελάριο: "Η Μέρκελ τζογάρει στο χείλος του γκρεμού" και αναφέρει ότι "η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να απορρίπτει όλες τις άμεσες λύσεις και γίνεται έτσι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το ευρώ".
Το περιοδικό "Stern" αναφερόμενο στο διάγγελμα Μέρκελ γράφει: "Η καγκελάριος εμμένει σε αόριστες δηλώσεις για το ευρώ. Ήδη έχει χάσει προ πολλού την αξιοπιστία της".
Σε άρθρο γνώμης της "Deutsche Welle" τονίζεται ότι "οι ομιλίες Μέρκελ και Σαρκοζί δείχνουν κάτι πολύ ανησυχητικό, ότι και οι δύο δεν έχουν καμία καινούρια λύση για την κρίση χρέους".