Νέα αυστηρότερη Ευρώπη με αυτόματες κυρώσεις σε κράτη - παραβάτες και έλεγχο προϋπολογισμών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο φέρνουν στη σύνοδο κορυφής, Μέρκελ και Σαρκοζί. Κράτησε το "όχι" στα ευρωομόλογα η Μέρκελ, που έκανε λίγο πίσω στο θέμα της ΕΚΤ. Δεν θα υπάρξει άλλο "κούρεμα" πέραν του ελληνικού χρέους, διεμήνυσαν προς τις αγορές και οι δύο ηγέτες.
Ξεκάθαροι ότι από εδώ και πέρα η Ευρώπη θα έχει αυστηρότερους κανόνες ήταν η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι.
"Επιθυμούμε μια νέα συνθήκη για να δείξουμε σε όλες τις χώρες – μέλη ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχιστούν όπως είναι σήμερα", είπε ο Νικολά Σαρκοζί και πρόσθεσε: "Προτιμούμε να είναι σε επίπεδο 27, για να μη νιώθει κανείς ότι αποκλείεται από το γαλλογερμανικό διάβημα, αλλά είμαστε έτοιμοι να περάσουμε σε συνθήκη των 17, που θα είναι ανοιχτή σε όσες χώρες θέλουν να έρθουν μαζί μας".
Όπως όλα δείχνουν Παρίσι και Βερολίνο έφτασαν σε συμβιβασμό για αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες και έδωσαν το περίγραμμα της μεταξύ τους συμφωνίας, που έχει στόχο να σώσει την ευρωζώνη.
Αυτόματος "πέλεκυς" για τους απείθαρχους
Ο Γάλλος πρόεδρος αποδέχθηκε το σχέδιο Μέρκελ για αυτόματες κυρώσεις για τους παραβάτες και τόνισε: "Επιθυμούμε αυτόματες κυρώσεις σε περίπτωση μη σεβασμού του νόμου για έλλειμμα 3% και μόνο μια ενισχυμένη πλειοψηφία μπορεί να το αντικρούσει".
Από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος, φαίνεται πως έκανε πίσω από όσα ζητούσε για τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί των προϋπολογισμών. Έτσι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα αποφαίνεται μόνο ως προς το εάν τηρείται ο λεγόμενος χρυσός κανόνας, που θα ενταχθεί στα συντάγματα των 17, έτσι ώστε μέσω των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών να μειωθεί το χρέος.
Η Μέρκελ δήλωσε για το θέμα: "Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν ελέγχει κάθε μεμονωμένο προϋπολογισμό, αλλά ελέγχει αν το φρένο στο χρέος εφαρμόζεται στο εθνικό δίκαιο έτσι ώστε να προκύπτει μια δεσμευτική τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης".
"Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα", είπε ο Σαρκοζί προσθέτοντας πως το Δικαστήριο δεν θα μπορεί να ακυρώσει τους προϋπολογισμούς, εκφράζοντας όμως ταυτόχρονα και την ελπίδα ότι το σύνταγμα κάθε χώρας θα έχει έναν αυστηρό χρυσό κανόνα προς την ισορροπία.
Όχι στα ευρωομόλογα, ανεξάρτητη η ΕΚΤ
Οι διαβουλεύσεις του Σαββατοκύριακου μεταξύ των συνεργατών της Μέρκελ και του Σαρκοζί φαίνεται ότι απέδωσαν καθώς οι δύο ηγέτες κράτησαν κοινή γραμμή ως προς τα ομόλογα με τον Νικολά Σαρκοζί να δηλώνει πως τα ευρωομόλογα δεν είναι σε καμία περίπτωση λύση στην κρίση και εξήγησε: "Θέλω να πω ότι η Γαλλία και η Γερμανία δεν μπορούν να πληρώνουν για το χρέους των άλλων χωρίς να ελέγχουν το χρέος των άλλων".
Μέρκελ και Σαρκοζί έδειξαν αποφασισμένοι να επισπεύσουν την ενεργοποίηση του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας μέσα στο 2012, ενώ για το ρόλο της ΕΚΤ, επανέλαβαν ότι πρόκειται για ανεξάρτητο θεσμό. "Δεν γίνονται ούτε αρνητικά, ούτε θετικά σχόλια για την ΕΚΤ", είπε χαρακτηριστικά ο Σαρκοζί.
Η Ελλάδα μοναδική περίπτωση
Γαλλία και Γερμανία αποφάσισαν να μη ζητηθεί ξανά στο μέλλον από τον ιδιωτικό τομέα να μοιραστεί το βάρος της διάσωσης μιας χώρας, όπως ήθελε να κάνει η Μέρκελ με τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης.
Τόσο η Μέρκελ όσο και ο Σαρκοζί τόνισαν πως η περίπτωση της Ελλάδας ήταν μια και μοναδική, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος πρόσθεσε πως είναι ανάγκη να δείξει η Ευρώπη ότι αποτελεί ασφαλή επένδυση. "Η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση, όχι όπως η Ιταλία και η Ισπανία" είπε ο Σαρκοζί και πρόσθεσε: "Θέλουμε να πούμε στους επενδυτές του κόσμου ότι στόχος μας είναι μια χώρα να μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη για να ξεπληρώσει το χρέος της".
Η Γερμανίδα Καγκελάριος αναφέρθηκε ξανά στα όσα συνέβησαν μετά την απόφαση για το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, τονίζοντας: "Είναι προφανές αυτό που συνέβη, ιδιαίτερα με τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, Παπανδρέου, ότι μπορεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα. Κι εμείς είπαμε τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό. Δημιουργήθηκε μεγάλη ανησυχία στις αγορές κι αυτή την ανασφάλεια πρέπει να την ξεπεράσουμε, γιατί ο στόχος της Ευρώπης είναι να διδάσκεται από τα λάθη της, να οικοδομεί εμπιστοσύνη για το μέλλον και να τηρεί τους κανόνες χρέους. Αυτό είναι το μήνυμα, Γι' αυτό λέμε ότι σε δύσκολες περιπτώσεις στο μέλλον, θα ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με το ΔΝΤ. Δεν έχουμε 'νόμο της Ευρώπης', που προκαλεί μεγαλύτερη ανασφάλεια στους επενδυτές από ο,τι σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου".
Εκβίασαν τη Μέρκελ πριν τη συνάντηση – Αντιδρά η Πολωνία
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος, η Μέρκελ δέχθηκε ισχυρές πιέσεις – σχεδόν απειλές – από τους κυβερνητικούς εταίρους της, δηλαδή τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας και τους Φιλελεύθερους να μην ενδώσει στην έκδοση ευρωομολόγων.
Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών απείλησε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα συγκαλούσε έκτακτο συνέδριο του κόμματος του, που θα επανεξέταζε τη στάση του έναντι της κυβερνητικής συμμαχίας.
Πηγές από το Βερολίνο αναφέρουν ότι οι Γερμανοί δεν θα αντιδρούν πλέον όταν η Φρανκφούρτη αγοράζει μαζικά ομόλογα κρατών όπως η Ισπανία και η Γαλλία, όμως κάτι τέτοιο δεν θα αναφέρεται γραπτώς σε καμία συνθήκη.
Η γερμανική έκδοση των Financial Times αναφέρει ότι η Πολωνία που ασκεί την προεδρία της ΕΕ αντιδρά στα γαλλογερμανικά σχέδια και αναμένεται να κυκλοφορήσει έγγραφο στο οποίο θα υποστηρίζει ότι Γαλλία και Γερμανία οδηγούν την ΕΕ σε διάσπαση.
Προβληματισμό προκαλεί έκθεση της Deutsche Bank σύμφωνα με την οποία μέσα στο 2012 είναι πιθανή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και η απώλεια της αξιολόγησης “ΑΑΑ” για τη Γαλλία.
Ο Λ. Παπαδήμος για τις εξελίξεις
Ο πρωθυπουργός που συναντήθηκε σήμερα με την Δανέζα ομόλογό του, δήλωσε για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη: "Στις επόμενες μέρες, εβδομάδες και μήνες θα ληφθούν αποφάσεις καθοριστικές για το θεσμικό μέλλον της Ευρώπης, και βέβαια για το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών. Το έργο της επερχόμενης δανικής προεδρίας θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, διότι θα κληθεί να χειριστεί θέματα μεγάλης σημασίας για το μέλλον της ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής οικονομίας στο σύνολό της. Τα θέματα αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη δημοσιονομική ενοποίηση και την ενίσχυση του οικονομικού πυλώνα της ΟΝΕ, καθώς και τις διαπραγματεύσεις για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο που καθορίζει τις αρχές για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014 – 2020. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το 2ο ζήτημα, η Ελλάδα με εποικοδομητικό τρόπο θα επιδιώξει τη διαμόρφωση ενός προϋπολογισμού ο οποίος μεταξύ άλλων θα προάγει την απασχόληση και την παραγωγικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας".