Για ασυνέπεια και έλλειψη συνεργασίας, κατηγορεί το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης όσα υπουργεία και φορείς του δημοσίου κωλυσιεργούν και δεν αποστέλλουν εδώ και ημέρες τα πλήρη στοιχεία με το προσωπικό τους.
Στον "αέρα" είναι η έξοδος χιλιάδων υπαλλήλων μέσω της εφεδρείας, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κατηγόρησε για ασυνέπεια και έλλειψη συνεργασίας, όσα υπουργεία και φορείς του δημοσίου κωλυσιεργούν και δεν αποστέλλουν εδώ και ημέρες τα πλήρη στοιχεία με το προσωπικό τους, το οποίο συνταξιοδοτήθηκε μετά τον Οκτώβριο ή οδηγήθηκε στην εφεδρεία.
Το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα είναι να έχουν συγκεντρωθεί από το υπουργείο στοιχεία αποχωρήσαντος προσωπικού από το 60% – 70% των δημοσίων υπηρεσιών, φθάνοντας, μέχρι σήμερα, τις 8.000 υπαλλήλους, εκ των οποίων όμως μόλις 8 στους 100 υπάγονται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.
Για το θεσμό της εφεδρείας, το αποτέλεσμα αυτό είναι αποτέλεσμα ιδιαίτερο απογοητευτικό, το οποίο, εκτός των άλλων, ανοίγει την πόρτα για απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων, ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 30.000 αποχωρήσεων από το δημόσιο, που συμφωνήθηκε με την τρόικα.
Ο Δημήτρης Ρέππας σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων επισημαίνει: "Το πρόσφατο παράδειγμα του νόμου για την εφεδρεία και το δείκτη αποτελεσματικότητας των αρμόδιων υπουργείων και φορέων που πρέπει να εφαρμόσουν αυτή την πολιτική κάθε ένας στον τομέα του, φανερώνει τα προβλήματα λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Ασφαλώς τελικό συμπέρασμα θα εξαχθεί με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας".
Σύμφωνα με τα συγκεντρωθέντα στοιχεία και ενώ έχουν περάσει 10 ημέρες, μόλις 641 σε σύνολο 7.956 μονίμων υπαλλήλων έχουν υπαχθεί σε προσυνταξιοδότηση και λαμβάνουν από το Δεκέμβριο το 60% του βασικού τους μισθού. Οι υπόλοιποι 7.315 έχουν συνταξιοδοτηθεί με αίτησή τους ή λόγω κατάργησης του δικαιώματος που ίσχυε για επιπλέον παραμονή μέχρι τρία χρόνια στην υπηρεσία τους, για όσους είχαν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια για το όριο ηλικίας.
Εκτός των καθυστερήσεων και της παταγώδους αποτυχίας της εφεδρείας, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει να αντιμετωπίσει και την άρνηση διοικήσεων πανεπιστημίων, δήμων, ασφαλιστικών ταμείων και επιμελητηρίων, να αποστείλουν τα στοιχεία του προσωπικού τους που συνταξιοδοτήθηκαν ή υπήχθησαν στην εφεδρεία.
Το υπουργείο, στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι επισπεύδει την κατάθεση του νέου πολυνομοσχεδίου, μετά και την αποκαλυπτική για την κατάσταση της δημόσιας διοίκησης έκθεση του ΟΟΣΑ, το οποίο θα προβλέπει κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων, υπηρεσιών και τμημάτων, σαρωτικές μετακινήσεις, αλλά και αξιολόγηση όλου του προσωπικού του δημοσίου.