Πολλαπλά μηνύματα έστειλε στην ελληνική κυβέρνηση ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα. Μεταξύ άλλων, ζήτησε λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς και έξοδο των εργαζομένων με μη οικειοθελείς αποχωρήσεις, ενώ έθεσε πάλι θέμα μείωσης των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Πολλαπλά μηνύματα έστειλε σήμερα στην ελληνική κυβέρνηση ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Μεταξύ άλλων, ζήτησε λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς και έξοδο των εργαζομένων με μη οικειοθελείς αποχωρήσεις, προσθέτοντας ότι δεν είναι λύση η νέα περικοπή μισθών και συντάξεων και η νέα αύξηση φόρων. Ταυτόχρονα, έθεσε πάλι θέμα μείωσης των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα και προειδοποίησε ότι χωρίς ευρεία πολιτική στήριξη, ο κίνδυνος αποτυχίας είναι σημαντικός.
Eστιάζοντας στα εργασιακά, ο κ. Τόμσεν είπε χαρακτηριστικα: "Πολλά έχουν ειπωθεί για την αύξηση ευελιξίας της εργασιακής αγοράς για καλύτερη ευθυγράμμιση κόστους-παραγωγικότητας στον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτόν τον τομέα γίνεται πρόοδος με την κατάργηση της αυτόματης ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων που πολύ πρόσφατα αποφασίστηκε".
Και πρόσθεσε: "Θεωρώ ότι κάποιος μπορεί να κάνει περισσότερα για να διασφαλίσει αυτήν την ευελιξία στην αγορά εργασίας. Αλλά, και εδώ πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο σε αυτές που αποκαλούμε προνομιούχες επιχειρήσεις όπου οι μισθοί είναι ακόμη πολύ υψηλοί. Πρόκειται για επιχειρήσεις που ανήκαν στο Δημόσιο και είναι σήμερα ιδιωτικές όπου ακόμη επικρατεί η έλλειψη ευελιξίας στη μισθοδοσία και οι υψηλές αμοιβές. Και αυτή είναι μια διάσταση της έλλειψης ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα που έχει υποτιμηθεί. Είναι και αυτό, λοιπόν, κάτι που πρέπει να δούμε".
Ο Πολ Τόμσεν ήταν ξεκάθαρος και ως προς τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν στο Δημόσιο, με δεδομένο το φιάσκο της εφεδρείας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στη τρόικα, οι περικοπές δαπανών πρέπει να εξασφαλιστούν όχι με νέο ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις αλλά με κλείσιμο οργανισμών και έξοδο των εργαζομένων.
Όπως είπε, σε ό,τι αφορά τα έξοδα "δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων", αλλά "χρειάζονται αρκετά πράγματα, που προϋποθέτουν διαρθρωτικές αλλαγές". "Εκεί που πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο -είπε- είναι ο εκτεταμένος και ιδιαίτερα γενναία αμειβόμενος δημόσιος τομέας. Η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί να προχωρήσει πιο επιθετικά στην κατάργηση ελλειμματικών οργανισμών δεχόμενη και στην πορεία μη εθελοντικές εξόδους. Τα πράγματα αυτά έως τώρα αποτελούσαν κατά κανόνα ταμπού και έχουν καταστήσει άτολμο το πρόγραμμα. Δεν βλέπω πώς η Ελλάδα θα λύσει το πρόβλημα χρέους που έχει χωρίς τη βούληση να αντιμετωπίσει αυτά τα ταμπού".
Παράλληλα, ο κ. Τόμσεν ζήτησε να υπάρξει αναδιάρθρωση των φοροελεγκτικών μηχανισμών, με στόχο τη φοροδιαφυγή και τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, θέμα για το οποίο ανέφερε: "Λόγω του κακού φορολογικού συστήματος, το λέω κατ' ευφημισμόν αντί των λέξεων 'φοροδιαφυγή', 'απάτη' ή όπως αλλιώς το λέμε, το βάρος των φόρων πέφτει στους ώμους λίγων που δεν μπορούν παρά να πληρώσουν. Πρέπει να σταματήσουμε να βασιζόμαστε στην αύξηση των φόρων".
"Όλοι ξέρουμε -πρόσθεσε- την ανάγκη βελτίωσης του φορολογικού συστήματος. Είναι απαραίτητο οι έχοντες να επωμίζονται περισσότερο βάρος φορολογίας. Η αποτυχία διαχείρισης του φορολογικού συστήματος αποτελεί και αποτυχία του προγράμματος. Αποτυχία που κατ' εμέ απειλεί σημαντικά την κοινωνική και πολιτική βιωσιμότητα του προγράμματος αν δεν αντιμετωπιστεί".
Στον απόηχο των πληροφοριών που θέλουν το φετινό έλλειμμα να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 10%, ο Πολ Τόμσεν εμφανίσθηκε λίαν αιχμηρός. Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε λάβει έγκαιρη προειδοποίηση ότι εάν δεν προχωρήσουν τα διαρθρωτικά μέτρα κυρίως στο Δημόσιο, το έλλειμμα θα εκτροχιαζόταν και προειδοποίησε ότι πλέον δεν υπάρχουν εύκολα μέτρα.
"Ανησυχούμε -δήλωσε- και για το γεγονός ότι αν δεν επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα το έλλειμμα θα κολλήσει γύρω στο 10% του ΑΕΠ. Αυτό το είπαμε πρώτη φορά πέρσι. Δεν υπάρχουν πλέον εύκολες λύσεις. Δεν υπάρχουν πλέον εύκολα μέτρα ούτε περιθώριο για οριζόντιες περικοπές. Μόνο δομικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα για να επιτευχθεί περαιτέρω μείωση του ελλείμματος".
Με δεδομένο, δε, ότι οι φετινές αποκλίσεις φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων για το 2012, ο κ. Τόμσεν έστειλε μήνυμα σε όλα τα κόμματα που στηρίζουν τη κυβέρνηση Παπαδήμου, ότι η πολιτική συναίνεση είναι προαπαιτούμενο για την επιτυχία του Προγράμματος, που μπαίνει στη πιο δύσκολη φάση.
Είπε σχετικά: "Τα καλά νέα είναι ότι αυτήν τη στιγμή έχουμε μια κυβέρνηση με στήριξη τριών κομμάτων στην οποία έχουν εμπιστευθεί τη διαπραγμάτευση νέου προγράμματος. Ευελπιστώ αυτή η ευρεία πολιτική στήριξη να διαρκέσει διότι αποτελεί κλειδί για να βελτιωθούν τα προβλήματα στην εφαρμογή. Μην έχουμε αυταπάτες. Χωρίς ευρεία πολιτική στήριξη για όσα πρέπει να πετύχετε υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να μην επιτύχετε".