Εντολή για φορολογικό επανέλεγχο και έλεγχο πόθεν έσχες όλου του προσωπικού του υπουργείου Οικονομικών έδωσε ο Ευ. Βενιζέλος. Παράλληλα, ξεκινά άμεσα προκαταρκτική εξέταση και κλήση του πρώην ειδικού γραμματέα του ΚΕΠΥΟ και του διευθυντή του ΣΔΟΕ με αφορμή τις καταγγελίες τους περί διαφθοράς.
Εντολή για φορολογικό επανέλεγχο και έλεγχο πόθεν έσχες όλου του προσωπικού του υπουργείου Οικονομικών έδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από συνάντησή του με τους προέδρους των εφοριακών και των εργαζομένων στο ΚΕΠΥΟ.
Παράλληλα, σε συνεργασία με τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ξεκινά άμεσα προκαταρκτική εξέταση και κλήση του πρώην ειδικού γραμματέα του ΚΕΠΥΟ Διομήδη Σπινέλλη και του διευθυντή του ΣΔΟΕ Νίκου Λέκκα, που έκαναν δημοσίως δηλώσεις περί διαφθοράς και πολιτικών παρεμβάσων στο ελεγκτικό έργο.
Πειθαρχικός και φορολογικός έλεγχος έχει ξεκινήσει, επίσης, στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που βρέθηκαν με μεγάλες καταθέσεις και εμβάσματα εξωτερικού, ενώ ενεργοποιείται και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.
Ταυτόχρονα, υπό την πίεση της τρόικας, που ζητά απτά αποτελέσματα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη τοποθέτηση 2.500 νέων "ράμπο" που θα ελέγχονται με βάση συμβόλαια αποδοτικότητας που θα υπογράφουν.
εκινούν, επίσης, οι έλεγχοι από τη νέα Υπηρεσία Μεγάλων Φορολογούμενων, ολοκληρώνεται εντός των ημερών η συμφωνία με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων, ενώ ξεκινά συνεργασία με εισπρακτικές εταιρίες για τα ληξιπρόθεσμα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μνημονίου, πρέπει:
Να ξεκινήσουν άμεσα 1.700 έλεγχοι σε έχοντες και ελεύθερους επαγγελματίες
Να προβλεφθεί η αντικατάσταση όσων διευθυντών δεν επιτυγχάνουν τους ελεγκτικούς στόχους
Να μπει "λουκέτο" σε 200 εφορίες εντός του 2012
Να ανοίξει νέα ηλεκτρονική "ομπρέλα" που θα καλύπτει όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες.
Ζητούν αυστηρότερες διατάξεις
Πιο αυστηρές ποινικές διαδικασίες για τους φοροφυγάδες και τους οφειλέτες του Δημοσίου, ετοιμάζονται να προτείνουν, εν τω μεταξύ, οι εισαγγελείς στη πολιτική ηγεσία.
Σε σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι ενώ το αυτόφωρο λειτούργησε κατ' αρχήν αποτρεπτικά και βοήθησε στην είσπραξη εκκρεμών χρεών, στη συνέχεια το μέτρο ατόνησε αφού οι οφειλέτες αφήνονται ελεύθεροι. Κρίθηκε, λοιπόν, ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές τόσο στο άρθρο 99 περί πτωχεύσεων το οποίο επικαλούνται όλοι για να έχουν το ακαταδίωκτο, όπως επίσης ότι πρέπει να μετατραπεί από πλημμέλημα σε κακούργημα, το αδίκημα των οφειλών προς το Δημόσιο.
Όπως χαρακτηριστικά έλεγαν εισαγγελικές πηγές, "το κράτος δεν μπορεί να δίνει άφεση αμαρτιών στον οφειλέτη". "Στόχος μας -πρόσθεταν- δεν είναι να γεμίσουν οι φυλακές αλλά το δημόσιο ταμείο. Και σε αυτή τη κατεύθυνση θα κινηθούμε".