Εκτός υπηρεσίας οδηγούνται από τις αρχές του χρόνου περίπου 13.000 – 14.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο με κανονική συνταξιοδότηση ή με το καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης και εφεδρείας. Ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων, εφόσον η τρόικα ζητά 30.000 αποχωρήσεις.
Εκτός υπηρεσίας οδηγούνται από τις αρχές του χρόνου περίπου 13.000 – 14.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο με κανονική συνταξιοδότηση ή με το καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης και εφεδρείας, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων αορίστου χρόνου σε οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που οδηγούνται εκτός υπηρεσίας από τις αρχές του χρόνου.
Η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει 30.000 αποχωρήσεις με προσυνταξιοδότηση και εφεδρεία, και με αυτά τα δεδομένα, μένει ανοιχτό πλέον το ενδεχόμενο χιλιάδων απολύσεων. Η μόνη "δεξαμενή" από την οποία μπορεί να προέλθει ένας αριθμός απολύσεων, χωρίς νομικά κωλύματα, είναι αυτή των περίπου 80.000 υπαλλήλων αορίστου χρόνου, που υπηρετούν στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Η διαφορά των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου με τους μονίμους στο δημόσιο, είναι ότι για τους πρώτους αρκεί απλώς μία καταγγελία της σύμβασής τους ώστε να απολυθούν, ενώ για τους δεύτερους υπάρχει η "ομπρέλα" της προστασίας τους από το Σύνταγμα, ακόμη και αν καταργηθούν οι οργανικές τους θέσεις.
Ήδη, σε 44 οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου ολοκληρώνεται η διαδικασία, ώστε περίπου 500 – 700 υπάλληλοι αορίστου χρόνου από αυτούς, να βγουν στην εφεδρεία από αρχές του χρόνου.
Έρχεται νομοσχέδιο – "σκούπα"
Όσον αφορά τις μισθολογικές απολαβές του δημοσίου, σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα των ειδικών μισθολογίων, που αφορά περίπου 285.000 υπαλλήλους, που έχουν εξαιρεθεί από το ενιαίο μισθολόγιο.
Για τους υπαλλήλους αυτούς αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο – "σκούπα" στη Βουλή, το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο, με αναδρομική εφαρμογή από τον Ιανουάριο, με βάση το οποίο θα μπει "μαχαίρι" στις αποδοχές από 10 έως 15%.
Στην κατηγορία των ειδικών μισθολογίων υπάγονται τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας, του πυροσβεστικού και λιμενικού σώματος, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι δικαστικοί λειτουργοί, οι καθηγητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ και άλλοι.
Οι προσαρμογές στα ειδικά μισθολόγια θα είναι ανάλογες με το ενιαίο μισθολόγιο, που εφαρμόζεται στους πολιτικούς υπαλλήλους του δημοσίου, με αύξηση του βασικού μισθού και κατάργηση σχεδόν όλων των επιδομάτων τους, με εξαίρεση των τέκνων, επιχειρησιακής ευθύνης, παραμεθόριων περιοχών και θέσης για τους προϊσταμένους.
Υπό αναθεώρηση και περικοπή θα τεθεί και το χρονοεπίδομα, το οποίο αντιστοιχεί σε αύξηση 4% του βασικού μισθού ανά διετία. Για το χρονοεπίδομα εξετάζεται να χορηγείται πλέον ανά 4 έως 6 χρόνια και η αύξηση στον βασικό μισθό να είναι κλιμακωτή και να κυμαίνεται από 2% έως 4% στη διάρκεια των χρόνων υπηρεσίας.