Στο επίκεντρο κρίσιμων εξελίξεων βρίσκεται και πάλι το ασφαλιστικό. Το νέο "ψαλίδι" στις επικουρικές συντάξεις, κατά μέσο όρο 15%, που θα εισηγηθεί στο επόμενο υπουργικό ο Γ. Κουτρουμάνης, θα προωθηθεί στη Βουλή με διαδικασίες εξπρές έως τις 15 Ιανουαρίου.
Στο επίκεντρο κρίσιμων εξελίξεων βρίσκεται και πάλι το ασφαλιστικό καθώς η ύφεση και η έκρηξη της ανεργίας έχουν ρίξει έξω τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Η τρόικα πιέζει ασφυκτικά για μείωση των ελλειμμάτων και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζονται δραματικά τα περιθώρια ενίσχυσης των ασφαλιστικών ταμείων από τον προϋπολογισμό με αποτέλεσμα η μείωση των συντάξεων να αποτελεί μονόδρομο.
Το νέο "ψαλίδι" στις επικουρικές συντάξεις, κατά μέσο όρο 15%, που θα εισηγηθεί στο επόμενο υπουργικό ο Γιώργος Κουτρουμάνης, το τρίτο σε διάστημα 5 μηνών, θα προωθηθεί στη Βουλή με διαδικασίες εξπρές έως τις 15 Ιανουαρίου ενώ οι περικοπές θα ισχύσουν αναδρομικά από την πρωτοχρονιά.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις θα είναι έως 35%, των επικουρικών, στα ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών εξαιτίας της μείωσης του αριθμού των εργαζομένων σε σχέση με τους συνταξιούχους. Τα μεγαλύτερα επικουρικά θα ενοποιηθούν σ' ένα ταμείο ώστε οι πλουσιότεροι να χρηματοδοτούν τους ασθενέστερους. Με τον τρόπο αυτό καταργείται ουσιαστικά στο εξής η οικονομική αυτοτέλεια των επικουρικών ταμείων.
Στο ΕΤΕΑΜ, που καλύπτει 670.000 συνταξιούχους η περικοπή θα είναι κλιμακωτή και κατά μέσο όρο θα κυμαίνεται στο 10%. Έτσι η υψηλότερη σύνταξη από 1.000 ευρώ που ήταν, τον Αύγουστο μειώθηκε στα 930 ευρώ, το Νοέμβριο στα 907 ευρώ και τον Ιανουάριο θα φτάσει στα 817 ευρώ. Αντίστοιχα η μέση σύνταξη που κυμαίνεται στα 250 ευρώ, δεν είχε μείωση τον Αύγουστο, "ψαλιδίστηκε" στα 220 ευρώ το Νοέμβριο και θα φτάσει στα 198 ευρώ τον Ιανουάριο.
Η ενοποίηση των ταμείων κρίθηκε αναγκαία γιατί οι αναλογιστικές μελέτες που έχει στα χέρια του ο κ. Κουτρουμάνης δείχνουν ότι για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ταμείων πρέπει να μειωθεί, κατά 80% το επικουρικό των ναυτικών, κατά 34% το ΕΤΕΑΜ, κατά 32% το ΤΕΑΔΥ, κατά 45% το ταμείο των υπαλλήλων φαρμακευτικών εταιριών και των ναυτικών πρακτόρων και κατά 65% το ταμείο της ΔΕΗ.
Επανέρχεται η προσωποκράτηση
Η επαναφορά της προσωποκράτησης που καταργήθηκε το 1998, θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων του υπουργικού συμβουλίου, για τους οφειλέτες του ΙΚΑ που οφείλουν πάνω από 150.000 ευρώ.
Πρώτοι θα τεθούν στο στόχαστρο 227 επιχειρηματίες που χρωστούν στο ίδρυμα πάνω από 1 εκατ. ευρώ, παρότι οι επιχειρήσεις τους συνεχίζουν να λειτουργούν.
Το μέτρο για την προσωποκράτησης έρχεται μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει την μετατροπή από πλημμέλημα σε κακούργημα σε όσους οφείλουν πάνω από 150.000 ευρώ στο δημόσιο.
Στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού θα γίνει και η πρώτη συζήτηση για την εξασφάλιση νέων πόρων επί των συναλλαγών για την ενίσχυση του ασφαλιστικού καθώς οι μειωμένες επιχορηγήσεις και η ύφεση έχουν στεγνώσει τα ταμεία και το 2012 ο κίνδυνος για νέα περικοπή των κύριων συντάξεων γίνεται όλο και πιο άμεσος.