Βασικός πονοκέφαλος του οικονομικού επιτελείου είναι η κάλυψη της "μαύρης" τρύπας που θα αφήσουν οι φετινές υστερήσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων το επόμενο έτος.
Βασικός πονοκέφαλος του οικονομικού επιτελείου είναι η κάλυψη της "μαύρης" τρύπας που θα αφήσουν οι φετινές υστερήσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Το έλλειμμα θα κλείσει πάνω από το 10%, όπως δείχνουν τα στοιχεία, ενώ η ύφεση αναμένεται να ξεπεράσει και το 6% και η πρόβλεψη για το 2012 είναι ότι μπορεί να κλείσει ακόμη και πάνω από το 3%. Με αυτά τα δεδομένα, το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται φθάνει τα 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αναζητηθούν σε πρόσθετα μέτρα το επόμενο έτος.
Το μεγαλύτερο μέρος των παρεμβάσεων αναμένεται στο κομμάτι των δαπανών που για το 2012 φθάνει τα 100 δισ. ευρώ, με το 70% εξ' αυτών να αφορά σε συντάξεις 31,2 δισ. ευρώ, αμοιβές προσωπικού 17,9 δισ. ευρώ και κοινωνικές – προνοιακές μεταβιβάσεις 14 δισ. ευρώ, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες ανέρχονται σε 10,9 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση, μπορεί να διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, ωστόσο, είναι προφανές ότι και μισθοί και συντάξεις θα θιγούν αλλά στοχευμένα, όπως για παράδειγμα εκατοντάδες χιλιάδες στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πανεπιστημιακοί και νοσοκομειακοί γιατροί, που ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια και οι οποίοι θα δουν τους μισθούς τους να περικόπτονται, ενώ μειώσεις έρχονται και στους μισθούς στις εισηγμένες ΔΕΚΟ.
"Μαχαίρι" έρχεται και στις επικουρικές συντάξεις, στα εφάπαξ και στις αναπηρικές συντάξεις, ενώ το κονδύλι για τα κοινωνικά επιδόματα αναμένεται να ψαλιδιστεί κατά 2,5 δισ. ευρώ. Εξοικονόμηση 2,4 δισ. ευρώ αναμένεται στις δαπάνες υγείας και 1,5 δισ. ευρώ στη φαρμακευτική δαπάνη.
Η μεγαλύτερη εξοικονόμηση αναμένεται από τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι μέχρι το 2015 πρέπει να ανέρχονται σε 9% του συνολικού εργατικού δυναμικού στα 480.000 άτομα, ενώ το μισθολογικό κόστος πρέπει να μειωθεί κατά μία μονάδα του ΑΕΠ στα 19 δισ. ευρώ.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιούργκεν Σταρκ σε συνέντευξή του στη WirtschaftsWoche, αναφερόμενος στην Ελλάδα υποστήριξε ότι "σέρνει τα πόδια της σε ό,τι αφορά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, με το πρόσχημα ότι πλήττεται από μια συστημική ευρωπαϊκή κρίση".
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε "ευλογία" την αποχώρηση της τρόικα από την Ελλάδα. "Απέναντι σε αυτό το σχέδιο και απέναντι στον ωμό εκβιασμό, για μας δεν υπάρχει δίλημμα. Κύριοι της τρόικα θέλετε να φύγετε; στο καλό και να μας γράφετε. Μας απειλείται ότι θα φύγετε; μα αυτό δεν είναι απειλή, είναι ευλογία για να θυμηθώ και μια έκφραση του κ. Πάγκαλου" ανέφερε ο κ. Τσίπρας σε ομιλία του στην πολιτική επιτροπή του Συνασπισμού.