Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά, η οποία διήρκεσε περισσότερο από μια ώρα. Θα ακολουθήσει συνάντηση του Λουκά Παπαδήμου με τον Γ. Καρατζαφέρη. Στόχος η άμβλυνση των διαφωνιών στο εσωτερικό της κυβέρνησης, επί τάπητος, το έργο και ο σκοπός της κυβέρνησης, αλλά και η πιθανή ημερομηνία των εκλογών.
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά, η οποία διήρκεσε περισσότερο από μια ώρα. Θα ακολουθήσει συνάντηση του Λουκά Παπαδήμου με τον Γ. Καρατζαφέρη.
Ο κ. Παπαδήμος επιδιώκει να επιβεβαιώσει τη συμφωνία των αρχηγών για το έργο και τον σκοπό της κυβέρνησής του, αλλά και να συζητήσει μαζί τους την πιθανή ημερομηνία των εκλογών, σε μια προσπάθεια να συνεχιστούν χωρίς αμφισβητήσεις οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και του PSI.
Η ΝΔ παραμένει σταθερή στη θέση της ότι η κυβέρνηση είναι ειδικού σκοπού και πως οι εκλογές θα γίνουν λίγο πριν ή λίγο μετά τις 19 Φεβρουαρίου, και ο Αντώνης Σαμαράς επρόκειτο να προσέλθει με αυτή τη θέση στο ραντεβού με τον κ. Παπαδήμο. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει αντίρρηση για ανασχηματισμό, καθώς είναι μέσα στα θεσμικά δικαιώματα του πρωθυπουργού.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ ήταν κατηγορηματικός, μιλώντας σήμερα στον ρ/σ Real FM, ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν μέχρι τον Απρίλιο. Ο Γιάννης Μιχελάκης τόνισε ότι κάποιοι συνδέουν τον χρόνο των εκλογών με τα εσωκομματικά τους προβλήματα, φωτογραφίζοντας το ΠΑΣΟΚ, ενώ σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, είπε επίσης ότι η ΝΔ δεν έχει αντίρρηση να κλείσουν κάποια θέματα, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι θα πρέπει να υπάρχει διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων και όχι να έρχονται υπουργικές αποφάσεις, όπως συνέβη με τις επικουρικές.
Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, ο Γιώργος Καρατζαφέρης έχει ζητήσει εδώ και ημέρες ανασχηματισμό, τονίζοντας πως "η κυβέρνηση Παπαδήμου χρειάζεται μια ενίσχυση, θέλει ένα πιο ευλίγιστο σχήμα και σαφέστατα περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις που έρχονται".
Ο Λουκάς Παπαδήμος αναμένεται να ενημερώσει για τον κύκλο των επαφών του τον Κάρολο Παπούλια, το χθεσινό τηλεφώνημα του οποίου ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια στήριξης στην κυβέρνηση και στην προσπάθεια του πρωθυπουργού να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό έργο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονος προβληματισμός, καθώς στα δύο κρίσιμα υπουργικά συμβούλια όπου συζητήθηκαν το θέμα των επικουρικών συντάξεων και η αποσυμφόρηση των φυλακών εκφράστηκαν αντιρρήσεις από τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ, με αποτέλεσμα κανείς να μην γνωρίζει πώς θα ψηφίζονται τα κρίσιμα νομοσχέδια.
Μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο του MEGA, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι νόμοι που προβλέπονται από τη συμφωνία με την τρόικα θα υλοποιηθούν από την κυβέρνηση, στη βάση της συμφωνίας των τριών κομμάτων και της υπερψήφισης των προγραμματικών δηλώσεων.
Μ.Παπαϊωάννου για τη στάση Βορίδη
Στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ξέσπασε καβγάς μεταξύ υπουργών, με αφορμή την σε υψηλούς τόνους παρέμβαση του Μάκη Βορίδη. Οι περισσότεροι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ επέκριναν τον κ. Βορίδη για τη στάση του, ενώ ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου εκτιμά ότι πίσω από τη στάση του υπουργού του ΛΑΟΣ υποκρύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες του κ. Καρατζαφέρη, που πιέζει για ανασχηματισμό και επιμήκυνση του χρόνου της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, τόνισε πως είχε ενημερώσει τα κόμματα για το νομοσχέδιο και επέκρινε τον Μάκη Βορίδη για το ύφος και τον τόνο του. Όπως είπε ο κ. Παπαϊωάννου, ο κ. Βορίδης τού είπε "πώς τολμήσατε να φέρετε ζητήματα αξιακά δικά μας;". "Σε τελευταία ανάλυση εγώ εισηγούμαι. Αν έφερνε εκείνος ένα ν/σ θα έλεγα εγώ στο υπουργικό συμβούλιο ότι εδώ είναι το δικό μας αξιακό πλαίσιο. Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, κάνοντας ο καθένας τις δικές του ιδεολογικές εκπτώσεις. Σας είπε κανένα ότι εγώ ήθελα να κάθομαι στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Βορίδη;" τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Βουλευτές για κυβέρνηση
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν και μέλη που σχολιάζουν με καυστικό τρόπο τα όσα συμβαίνουν στην κυβέρνηση. "Αυτοί που σχημάτισαν αυτή την κυβέρνηση την υπονόμευσαν εκ των προτέρων διότι δεν την ήθελαν. Δεν την ήθελαν, ήταν προφανές" τόνισε ο Μίμης Ανδρουλάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή "Κοινωνία Ώρα ΜΕGΑ", και άσκησε κριτική στον κ. Σαμαρά και στον κ. Καρατζαφέρη.
"Ο Σαμαράς φοβάται μην τυχόν και πάει σχετικά καλά ο Παπαδήμος, που δεν μας ενδιαφέρει ο Παπαδήμος, να φύγει αύριο ο άνθρωπος να πάει στη δουλειά του. Οι άλλοι σου λέει μπας και κάνουμε μια τρίπλα και αδειάσουμε τη ΝΔ και δεν πάμε και καν σε εκλογές και λοιπά, το οποίο είναι λάθος φοβερό, άλλο εγκληματικό λάθος" δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης.
Καυστικές φωνές ακούγονται και μέσα από την Κ.Ο. της ΝΔ, όπως του Γεράσιμου Γιακουμάτου, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, δήλωσε: "Ο Σαμαράς έχει υπογράψει και έχει εγγυηθεί γι' αυτά τα πράγματα. Τώρα το υπουργικό συμβούλιο και το τσίρκο Μεντράνο που τσακώνεται μεταξύ τους και κοιτάει ο καθένας τη θεσούλα του. Γιατί αν ήταν σοβαρή κυβέρνηση, δεν θα ήταν 49. Στην Ισπανία είναι 12, στην Ιταλία 15, εδώ με 10 εκατομμύρια έπρεπε να ήμασταν 3 κανονικά, σε αναλογία".