Σε χαμηλό έτους έναντι του δολαρίου έφθασε το ευρώ, εν μέσω έντονης ανησυχίας στις αγορές για την κρίση χρέους στην Ευρώπη.
Σε χαμηλό έτους έναντι του δολαρίου έφθασε το ευρώ, υποχωρώντας στα 1,2885 δολάρια, εν μέσω έντονης ανησυχίας στις αγορές ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη θα επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομία.
Ενδεικτική του κλίματος νευρικότητας είναι και η σημερινή δημοπρασία μεσοπρόθεσμων ιταλικών ομολόγων, όπου τα επιτόκια υποχώρησαν μεν, παραμένουν ωστόσο σε υψηλά επίπεδα. Για τα 10ετή, κινήθηκαν κοντά στο 7%, το οποίο θεωρείται μη βιώσιμο για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ενώ η παρέμβαση εκδηλώθηκε και πάλι από την ΕΚΤ.
"Υπήρχαν πολλά γεράκια στους ουρανούς της Ευρώπης, αλλά αποδείξαμε με τα μέτρα που πήραμε ως τώρα ότι είχαμε μεγάλη δυνατότητα αντίδρασης" επεσήμανε κάπως ανακουφισμένος ο Ιταλός πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε: "Στρατολογήσαμε μεγαλοπρεπείς θεούς που έστειλαν απ' το Αιγαίο ανέμους προς τα βορειοδυτικά. Και η Ιταλία με τα μέτρα μας, φυσικά βορειοδυτικά της Ελλάδας πάει προς τις Βρυξέλλες, απ' αυτή την άποψη, λοιπόν, απομακρυνθήκαμε απ' την Ελλάδα… μια χώρα, εννοείται, που την αντιμετωπίζουμε με πολλή συμπάθεια".
"Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ενδεχόμενη κατάρρευσή του εντός του 2012" δηλώνει στη γερμανική "Bild" η Μπεατρίς Βέντερ ντι Μάουρο, μια εκ των πέντε "σοφών" της γερμανικής οικονομίας.
Ο Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της επιτροπής συμβούλων για την οικονομία της γερμανικής κυβέρνησης, επιρρίπτει στην Άγκελα Μέρκελ την ευθύνη για την εντεινόμενη αστάθεια στην Ευρωζώνη, χαρακτηρίζοντας "λάθος" τα τιμωρητικά επιτόκια του πακέτου διάσωσης προς την Ελλάδα και την συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών.
Παράλληλα τάχθηκε εμμέσως υπέρ των ευρωομολόγων λέγοντας: "Οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεν πρέπει να "διασωθούν", αλλά να προστατευθούν από τις επιθέσεις πανικού των επενδυτών. Το σημαντικότερο εργαλείο γι' αυτό είναι μια κοινή εγγύηση, που θα μείωνε σημαντικά το βάρος των επιτοκίων τους…"
Εκτός Ευρωζώνης, αλλά εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ουγγαρία είδε τη σημερινή της δημοπρασία να αποτυγχάνει. Διέθεσε λιγότερο απ' το ήμισυ των ομολόγων που σχεδίαζε καθώς το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε σε υψηλό διετίας, πάνω απ' το 9% για τα πενταετή και τα δεκαετή με αποτέλεσμα να υποχωρήσει το φιορίνι εν μέσω και των ανησυχιών για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με ΔΝΤ και ΕΕ για μια νέα πιστωτική συμφωνία.
Προανήγγειλε νέα μέτρα
Ο Μάριο Μόντι προανήγγειλε νέο πακέτο μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα με απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων όπως φαρμακεία και ταξί, αλλά και της αγοράς εργασίας. Και ζήτησε ενίσχυση του κουμπαρά του μηχανισμού στήριξης.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η Ιταλία, το πρώτο τρίμηνο του 2012 αναμένεται να περάσει δύσκολες ώρες και μαζί της και το ευρώ.