Με δύο κινήσεις απάντησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης στη σφοδρή κριτική που δέχθηκαν για το γεγονός ότι δεν κατονόμασαν τις πιέσεις από οργανωμένα συμφέροντα τα οποία κατήγγειλαν. Ζήτησαν την ποινική δίωξη του Γ. Καπελέρη και άφησαν σαφείς αιχμές για τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επειδή έβαλε στο αρχείο τις καταγγελίες τους.
Με δύο κινήσεις απάντησαν σήμερα οι οικονομικοί εισαγγελείς κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης στη σφοδρή κριτική που δέχθηκαν για το γεγονός ότι δεν κατονόμασαν τις πιέσεις από οργανωμένα συμφέροντα τα οποία κατήγγειλαν όταν απείλησαν με παραίτηση.
Το πρωί, ζήτησαν να ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία, σε βαθμό κακουργήματος, κατά του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιάννη Καπελέρη, ο οποίος αμέσως μετά υποχρεώθηκε σε παραίτηση με εντολή Βενιζέλου.
Λίγο αργότερα, άφησαν σαφείς αιχμές για τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επειδή έβαλε στο αρχείο τις καταγγελίες τους για πιέσεις από οργανωμένα συμφέροντα. Οπως υποστηρίζουν, τού είχαν ζητήσει πενθήμερη προθεσμία για να του προσκομίσουν στοιχεία, πράγμα -ωστόσο- που διαψεύδουν κατηγορηματικά πηγές της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Για απιστία ο Γ. Καπελέρης
Το πρώτο πράγμα που έκαναν οι δύο εισαγγελεις Οικονομικού Εγκλήματος όταν πήγαν στο γραφείο τους να παραγγείλουν τη δίωξη του Γιάννη Καπελέρη για απιστία στην υπηρεσία. Οι δύο εισαγγελείς προσάπτουν στον γενικό γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Υποθέσεων ότι με αποφάσεις που εξέδωσε εμπόδισε την είσπραξη προστίμων που είχαν βεβαιωθεί σε ιδιοκτήτες καυσίμων.
Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελίες ότι 3.417 βενζινοπώλες είτε δεν είχαν ενημερώσει εγκαίρως το σύστημα "ΗΦΑΙΣΤΟΣ" για το πετρέλαιο που προμηθεύτηκαν, είτε δεν το ενημέρωσαν καθόλου, είτε είχαν δώσει ανακριβή στοιχεία.
Μετά την άσκηση δίωξης κατά του Γιάννη Καπελέρη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε από τον γενικό γραμματέα να υποβάλει την παραίτησή του προκειμένου να διευκολυνθεί η δικαστική έρευνα, ενώ απέφυγε να τον στηρίξει.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται, μάλιστα, ότι ο Γιάννης Καπελέρης είχε προτείνει νομοθετική ρύθμιση του θέματος και ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ζητήσει παρουσία του εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη να διερευνηθεί εάν υπήρξε λαθρεμπόριο καυσίμων από τους βενζινοπώλες που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται: "Ο υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει να διασταυρώσουν όλα τα στοιχεία με την Ελληνική Αστυνομία και ιδίως την Υποδιεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου που απασχολούνται επίσης με θέματα λαθρεμπορίας καυσίμων προκειμένου να μην αφεθεί κανένα περιθώριο διαφυγής σε πρατηριούχους καυσίμων που εντάσσεται στο σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ".
Ο ίδιος ο Γιάννης Καπελέρης υποστηρίζει ότι δεν υφίσταται θέμα λαθρεμπορίας καυσίμων, μιλά για τεχνικά προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα "ΗΦΑΙΣΤΟΣ" και τονίζει ότι δεν διεγράφησαν πρόστιμα.
Σε δήλωσή του, επισημαίνει πως "δεν μπορεί να καταλογίζεται και να υπολογίζεται η εκπρόθεσμη ενημέρωση του συστήματος ως λαθρεμπορική πράξη" και προσθέτει: "Πλέον τούτου, με τη συγκέκριμένη εγκύκλιο δεν διεγράφησαν πρόστιμα, δόθηκαν εντολές εν όψει νομοθετικής ρύθμισης πώς θα αντιμετωπισθούν αυτά τα θέματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών".
Επιμένουν στα περί παρεμβάσεων
Εκτός όμως από τη διωξη σε βάρος του Γιάννη Καπελέρη, οι δύο εισαγγελείς επανέρχονται σήμερα και στις καταγγελίες τους για παρεμβάσεις στο έργο τους.
Το πρωί επισκέφθηκαν την εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας να ενημερωθούν για την αναφορά του προϊσταμένου τους αντεισαγγελέα Φώτη Μακρή, υποβάλλοντας ταυτόχρονα αίτημα για να καταθέσουν συμπληρωματικό υπόμνημα.
Όπως υποστηρίζουν, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έκλεισε εσπευσμένα την υπόθεση και ζήτησαν να καταθέσουν γραπτώς όσα είπαν προφορικά. "Ζητήσαμε πέντε ημέρες προθεσμία για να καταθέσουμε το υπόμνημά μας. Γιατί έκλεισε η υπόθεση εσπευσμένα; Με ποιο σκεπτικό δράσαμε παρορμητικά;" σημειώνουν μεταξύ άλλων.
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δηλώνει αιφνιδιασμένη από την κίνηση των δύο εισαγγελέων και τονίζει ότι οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης ουδέποτε ζήτησαν προθεσμία για να φέρουν νέο υπόμνημα με τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους.
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτης Μακρής που έκανε την έρευνα απεφάνθη την Παρασκευή ότι δεν προέκυψε ότι υπήρξαν πιέσεις στο έργο των δύο εισαγγελέων, ενώ έκρινε τη συμπεριφορά τους παρορμητική και ότι εκπορεύθηκε από την υπερβολική τους ευαισθησία.
Αντιδράσεις κομμάτων
Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης τονίζει ότι "δεν αρκεί η καθυστερημένη απομάκρυνση του κ. Καπελέρη" και προσθέτει: "Απαιτούνται άμεσα τεκμηριωμένες απαντήσεις. Σε τόσο κρίσιμα ζητήματα και τόσο δύσκολες στιγμές, οι πολίτες δεν ανέχονται ούτε σκιές αδιαφάνειας, ούτε αδιερεύνητες καταγγελίες σκανδάλων, ούτε νομοθετικές ρυθμίσεις που αποβλέπουν στη συγκάλυψη και την ατιμωρησία".
Το ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή του πως "κάθε μέρα αποδεικνύεται όλο και πιο κραυγαλέα ότι οι διακηρύξεις των κομμάτων του συστήματος περί διαφάνειας και χτυπήματος της φοροδιαφυγής σε ό,τι αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους που δεσπόζουν παντού και καταδυναστεύουν το λαό είναι μια φαρσοκωμωδία".
"Το δεύτερο κρούσμα αναξιοπιστίας στο χώρο του οικονομικού εγκλήματος μεγιστοποιεί τον προβληματισμό μας, κατά πόσον ο ευαίσθητος αυτός τομέας, η καταπολέμηση δηλαδή της φοροδιαφυγής, ελέγχεται επαρκώς και αποτελεσματικά από την εκτελεστική εξουσία. Περιμένουμε μία έντιμη απάντηση από τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών. Ελπίζουμε πληρέστερη από αυτή που δόθηκε για τους δύο εισαγγελείς" αναφέρουν από τον ΛΑΟΣ.
"Αυτή η σοβαρή εξέλιξη ερμηνεύει ξεκάθαρα τις επιδιώξεις και τα κίνητρα των κυβερνητικών στελεχών που με φωτογραφική τροπολογία επεδίωξαν πριν λίγες μόλις μέρες την καρατόμηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων" τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
"Η αδυναμία του υπουργείου Οικονομικών να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να αντιμετωπίσει τους υπόγειους μηχανισμούς της διαφθοράς που λειτουργούν στο εσωτερικό του και την καλύπτουν, δεν θα αντιμετωπισθεί μόνο με την παραίτηση του κ. Καπελέρη, η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό. Χρειάζεται τώρα, η συγκρότηση ενός νέου ελεγκτικού μηχανισμού…" επισημαίνουν από τη Δημοκρατική Συμμαχία.
"Ακόμη μια φορά φαίνεται πως η ασυλία της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας είναι εγγενής στο πολιτικό σύστημα και η διαφθορά αφορά στα υψηλότερα κλιμάκια του κρατικού μηχανισμού. Ελπίζουμε να μην παρεμποδιστεί στο εξής η Δικαιοσύνη να ρίξει άπλετο φως όχι μόνο στην συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά συνολικά…" σημειώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.