Τουλάχιστον 200 υπάλληλοι αορίστου χρόνου σε 44 καταργούμενους ή συγχωνευόμενους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα οδηγήθηκαν για ένα χρόνο σε εφεδρεία, λαμβάνοντας το 60% του τελευταίου τους βασικού μισθού.
Τουλάχιστον 200 υπάλληλοι αορίστου χρόνου σε 44 καταργούμενους ή συγχωνευόμενους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα οδηγούνται από σήμερα και για ένα χρόνο σε εφεδρεία, λαμβάνοντας το 60% του τελευταίου τους βασικού μισθού.
Ενδεικτικά, στον οργανισμό Θέμις Κατασκευαστική που εποπτεύεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης αποχώρησαν το πρωί 55 υπάλληλοι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν διοικητικοί και σχεδιαστές υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών στην εφεδρεία οδηγούνται 168 υπάλληλοι που αντιστοιχούν στο μισό του συνολικού προσωπικού, οι οποίοι όμως θα παραμείνουν στην υπηρεσία τους μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, καθώς πρόσφατα το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να εξαιρεθούν 20 από αυτούς και μένει να καθοριστεί ποιοι θα είναι. Οι εργαζόμενοι εξήγγειλαν κατάληψη του οργανισμού μέχρι την επόμενη Πέμπτη.
Η συμφωνία με την τρόικα προέβλεπε ότι έως τα τέλη του 2011 έπρεπε να οδηγηθούν 15.000 υπάλληλοι σε εφεδρεία και άλλοι τόσοι σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και μέχρι σήμερα, από τον στενό δημόσιο τομέα, δηλαδή τα υπουργεία, τα ΝΠΔΔ και την τοπική αυτοδίοικηση σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς οδηγούνται μόλις 767 υπάλληλοι, ενώ σε οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα περίπου 500 υπάλληλοι σε εφεδρεία.
Σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών έστειλε επείγουσα εγκύκλιο σε όλες τις ΔΕΚΟ και τα ΝΠΙΔ από τα οποία ζητεί να αποστείλουν το αργότερο μέχρι τις 9 Ιανουαρίου τον ακριβή αριθμό των υπαλλήλων που βγήκαν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.
Υπολογίζεται ότι στο σύνολο του Δημοσίου θα οδηγηθούν τελικά σε εφεδρεία και σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς περίπου 1.200 υπαλληλοι, την ώρα που η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει 30.000 αποχωρήσεις υπαλλήλων.