Καθοριστικό για την παραμονή ή την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θεωρεί το πρώτο τρίμηνο του έτους ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Β. Ράπανος.
Καθοριστικό για την παραμονή ή την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θεωρεί το πρώτο τρίμηνο του έτους ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.
"Είτε θα μείνουμε στο ευρώ μειώνοντας το επίπεδο διαβίωσης όλοι μας, είτε θα αποχωρήσουμε από το ευρώ γυρνώντας δεκαετίες πίσω", τόνισε ο κ. Β. Ράπανος μιλώντας στην κοπή της πίτας του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Όπως εκτίμησε ο κ. Ράπανος, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η χώρα θα γυρίσει 20-25 χρόνια πίσω.
Υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα των ημερών, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας ζήτησε τη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου, καλώντας όλους να κάνουν το καθήκον τους.
Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα σε περίπου 15 ημέρες, με… άγριες διαθέσεις, ζητώντας παρεμβάσεις στα εργασιακά, ακόμη και στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, αλλά και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, μειώσεις των επικουρικών συντάξεων και την οριστικοποίηση των πρόσθετων μέτρων ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ για να καλυφθεί η τρύπα στον προϋπλογισμό του 2011.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ρ/σ Σκάι, έκανε λόγο για δύσκολη και κρίσιμη διαπραγμάτευση, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει. "Υπάρχει ένα τεράστιο έργο μπροστά μας και πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, διαφορετικά δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι έχουμε γλιτώσει τον κίνδυνο" τονίζει ο Παντελής Καψής.
Οι δανειστές μας στέλνουν συνεχώς μηνύματα ότι το νέο δάνειο δεν θεωρείται δεδομένο εάν η Ελλάδα δεν λάβει σκληρά μέτρα, παρά το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι η βοήθεια στην Ελλάδα δεν δόθηκε δωρεάν, αλλά έναντι τόκων.
Την ίδια ώρα, οι γερμανικοί "Financial Times" κάνουν λόγο για μεγαλύτερο κούρεμα της τάξεως του 75% στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες, προκειμένου το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο, με το γερμανικό υπουργείο Oικονομικών να μην σχολιάζει, αλλά να εκφράζει την εκτίμηση πως οι συζητήσεις για το κούρεμα θα ολοκληρωθούν πολύ σύντομα.
Αίσθηση, πάντως προκαλεί η εκτίμηση του πρώην -μέχρι τον περασμένο Ιούλιο- Oλλανδού κεντρικού τραπεζίτη Nουτ Βελινκ, ότι πιθανότατα θα απαιτηθεί κούρεμα και στα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ΕΚΤ. "Μέχρι τώρα -αναφέρει- η ισορροπία μεταξύ του δημόσιου τομέα (κυβερνήσεις και ΕΚΤ) και του ιδιωτικού τομέα έχει αλλάξει τόσο πολύ, που εφόσον πραγματοποιηθούν μια φορά διαγραφές, είναι σχεδόν αδιανόητο ότι οι κυβερνήσεις θα είναι σε θέση να αποφεύγουν τυχόν απώλειες".