Δοκιμασία για τη συνοχή της κυβέρνησης αναμένεται να αποτελέσει την Πέμπτη η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών στο υπουργικό συμβούλιο. Και οι επικουρικές συντάξεις δοκιμάζουν την κυβερνητική συνοχή.
Δοκιμασία για τη συνοχή της κυβέρνησης αναμένεται να αποτελέσει την Πέμπτη η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στο υπουργικό συμβούλιο.
Το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μια σειρά επίμαχες διατάξεις, όπως αυτή για την κατάργηση της μεταβατικής περιόδου για την απελευθέρωση των φορτηγών μεταφορών, στην οποία αντιδρά ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, αλλά και αυτή για τη σύσταση δικηγορικών εταιριών που θα μπορούν να αναλαμβάνουν υποθέσεις σε όλη τη χώρα.
Ο υπουργός Οικονομικών, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό, εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει εδώ και τώρα στις ρυθμίσεις εν όψει και της έλευσης της τρόικα. Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα ότι "με όσα θα ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο της Πέμπτης και τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που έχουν γίνει να έχουμε κλείσει τις περισσότερες εκκρεμότητες".
Την κυβερνητική συνοχή δοκιμάζουν και οι επικουρικές συντάξεις, αφού η τρόικα πιέζει για λύση, η Νέα Δημοκρατία αντιδρά σε κάθε σκέψη για μείωση των συντάξεων, ενώ ο υπουργός Εργασίας δηλώνει πως δεν "βλέπει" άλλη λύση.
Ο Γιώργος Κουτρουμάνης, που είδε επίσης τον Λουκά Παπαδήμο, επισημαίνει πως ο εξορθολογισμός των επικουρικών συντάξεων αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει η δανειοδότηση της χώρας. "Πρέπει -τονίζει ο υπουργός Εργασίας- μέχρι τις 15 Ιανουαρίου να έχουμε καταλήξει αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω λάβει πρόταση από τα κόμματα που διαφωνούν. Δεν προτείνω οριζόντιες μειώσεις αλλά κλιμακωτές. Δεν βλέπω άλλο τρόπο. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε αύξηση εισφορών.Το θέμα των επικουρικών είναι προαπαιτούμενο για την τρόικα, αλλά δεν μπορεί να έρθει νομοσχέδιο εάν δεν συμφωνήσουν όλα τα κόμματα".
Σχετικά με το θέμα του κατώτατου μισθού τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης ότι πρόκειται για μια συζήτηση που έρχεται στην επιφάνεια κάθε φορά που επισκέπτεται την Αθήνα η τρόικα, ωστόσο δεν απασχολεί ούτε την κυβέρνηση ούτε τις επιχειρήσεις, ενώ σε ερώτηση για το τι θα γίνει σε περίπτωση που η τρόικα το θέσει, ο υπουργός Εργασίας δεν ήταν αποκαλυπτικός παραπέμποντας στη νέα επίσκεψη των ελεγκτών.
Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ κ. Νικολόπουλος ζητά την παραίτηση του κ. Κουτρουμάνη και αντιτίθεται κατηγορηματικά στην οριζόντια μείωση των επικουρικών συντάξεων. "Εμείς -τονίζει- ψάχνουμε όλο αυτό τον καιρό τις ισοδύναμες λύσεις. Έχουμε ακούσει όλοι την έκφραση οι τροϊκανοί έρχονται και βάζουν στόχους και το πώς εσύ θα τους πετύχεις, μπορείς να πας σκαρφαλώνοντας να ανέβεις την πλαγιά του βουνού".
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Γιώργος Καρατζαφέρης, που ήδη έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, προειδοποιεί ότι στις επόμενες 60 μέρες κρίνεται το μέλλον της χώρας και ζητά και πάλι συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής ξεκαθάρισε, μέσα από την τηλεόραση του Σκάι, ότι περιθώρια για εκλογές τώρα δεν υπάρχουν. Παράλληλα, τόνισε ότι ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ δεν έχει ξεπεραστεί, προσθέτοντας ότι αν δεν υπογραφεί η δανειακή σύμβαση η Ελλάδα θα μείνει εκτός κοινού νομίσματος και εκτός αγορών, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για λήψη πρόσθετων μέτρων, λέγοντας: "Θα το δούμε, πιθανότατα να υπάρξει ανάγκη και πρόσθετων μέτρων, δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς, η τρόικα έρχεται στις 15, θα δούμε πόση θα είναι αυτή η τρύπα και…".
Την ίδια ώρα, τρεις υπουργοί του ΠΑΣΟΚ -οι κ.κ. Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοϊδης και Παπουτσής- με παρεμβάσεις τους στηρίζουν την κυβέρνηση και ζητούν να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα το έργο της.
"Ο στόχος και οι προσπάθειες της κυβέρνησης για το επόμενο τρίμηνο είναι σαφείς: Είναι να παραμείνουμε στο ευρώ σε μια φλεγόμενη περιοχή, σε μια φλεγόμενη εποχή. Είναι προϋπόθεση για να μπούμε ξανά στη διαδικασία της ανάπτυξης. Είναι το διακύβευμα στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε όλοι" είπε η Άννα Διαμαντοπούλου.
"Το 2012 είναι μια δύσκολη χρονιά, αλλά ταυτόχρονα και μια χρονιά πρόκληση για εμάς για να υπερβούμε την κρίση" δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
"Προς το παρόν, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή η οποία εγγυάται την προσπάθεια η οποία γίνεται με επιτυχία, θεωρώ όμως ότι σιγά σιγά όλοι αντιλαμβάνονται ότι χρειάζεται και μεγαλύτερη προσπάθεια και από τα άλλα κόμματα" τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.