Εκλογή νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ με κάλπες από τη βάση μετά τις εθνικές εκλογές και επιλογή υποψηφίου πρωθυπουργού από τα κομματικά όργανα πριν, προτείνει ο Γ. Παπανδρέου. Ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος ούτε για πρόεδρος του κόμματος ούτε για πρωθυπουργός, όπως δήλωσε στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου.
Άνοιξε τελικά τα χαρτιά του στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος προωθεί το σενάριο της διαρχίας στο ΠΑΣΟΚ, μεταθέτοντας την αλλαγή ηγεσίας του κόμματος μετά τις εθνικές εκλογές, με εκλογή από τη βάση του κόμματος.
Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι τα κομματικά όργανα θα πρέπει να εκλέξουν υποψήφιο πρωθυπουργό και ότι μετά τις εθνικές εκλογές θα κινηθούν οι καταστατικές διαδικασίες για την ανάδειξη του προέδρου του κόμματος, θέσεις τις οποίες -όπως δήλωσε ο ίδιος- δεν θα διεκδικήσει.
Το ποια όργανα θα αναδείξουν υποψήφιο πρωθυπουργό που θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές παραμένει ασαφές. Μπορεί να είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, το εθνικό συμβούλιο ή άλλο θεσμοθετημένο όργανο του Κινήματος.
Ο ίδιος είπε ότι δεν παραιτείται τώρα και παραμένει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για αλλαγή ηγεσίας με εκλογή από τη βάση.
Η ημερομηνία εκλογής του νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ δεν καθορίζεται και εξαρτάται από το πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το πότε θα εκλεγεί αρχηγός εάν οι εθνικές κάλπες στηθούν τον Απρίλιο, ο εκπρόσωπος του κόμματος Π. Μπεγλίτης είπε ότι οι εσωκομματικές κάλπες θα στηθούν τον Ιούνιο.
Η συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου ήταν σε εξέλιξη μέχρι το βράδυ, με τα στελέχη να τοποθετούνται επί της πρότασης Παπανδρέου.
Ήδη αντιρρήσεις φέρεται να έχουν εκφράσει η Συλβάνα Ράπτη και ο Γιάννης Μίχας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Ράπτη τόνισε ότι ήρθε η ώρα για λύση, έστω και με βάση το καταστατικό, ζήτησε άμεση σύγκληση εθνικού συμβουλίου για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες και αλλαγή ηγεσίας πριν τις εθνικές εκλογές, ενώ ο κ. Μίχας είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν πιστεύει στη διαρχία και ότι θεωρεί λάθος που ο πρόεδρος θα ηγηθεί του κόμματος έως τις εθνικές εκλογές χωρίς προηγουμένως να έχει διασφαλιστεί τουλάχιστον η εμπιστοσύνη των φίλων και μελών του κόμματος.
Υπέρ της άμεσης εκκίνησης των διαδικασιών τοποθετήθηκε ο Νίκος Σαλαγιάννης. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, σε κάποιο σημείο της συνεδρίασης φέρεται να επικράτησε ένταση, όταν το μέλος του πολιτικού συμβουλίου είπε στον κ. Παπανδρέου ότι τα προηγούμενα 2 χρόνια συμπεριφέρθηκε ως "απόλυτος κυριάρχος και όχι σαν εκλεγμένος πρόεδρος". Απαντώντας, ο κ. Παπανδρέου επικαλέστηκε το άρθρο που είχε γράψει ο αδελφός μου, Νίκος, για ραγιάδες υπουργούς και είπε "άρα είχε δίκιο". Ο κ. Σαλαγιάννης τού είπε ότι η επιστολή του Νίκου Παπανδρέου του έκανε μεγάλο κακό και δείχνει ότι λειτουργεί ως δυναστεία και ως πρίγκιπας. Είμαστε δημοκρατική οικογένεια, ο καθένας λέει την άποψή του, ανταπάντησε ο Γ. Παπανδρέου.
Η Τόνια Αντωνίου είπε από την πλευρά της: "Επειδή δεν διακατέχομαι από ραγιαδισμό, θα σας πω καθαρά την άποψή μου, πρόεδρε. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με μισά βήματα. Για το καλό της παράταξης, να εκπέμψουμε καθαρό σήμα. Αλλαγή ηγεσίας τώρα, αλλιώς να κατεβείτε εσείς στις εθνικές εκλογές". Και πρόσθεσε: "Πολλοί συνάδελφοί μου (σ.σ. βουλευτές) θα προβληματιστούν να κατέβουν υποψήφιοι στις εκλογές με εσάς πρόεδρο".
Kάποια μέλη του πολιτικού συμβουλίου είπαν ότι θα εισηγηθουν η πρόταση Παπανδρέου να τεθεί σε ψηφοφορία.
Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στο πολιτικό συμβούλιο, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι χτυπήθηκε από συμφέροντα και έκανε, μεταξύ άλλων, αναφορά στον πρόεδρο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη κ. Σταύρο Ψυχάρη.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο ΔΟΛ είχε ζητήσει, επί πρωθυπουργίας του, δάνειο από την Εθνική Τράπεζα ύψους 10 εκατ. ευρώ και ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας επικοινώνησε μαζί του και τον ρώτησε αν πρέπει να το δώσει. Εκείνος του απάντησε ότι αν πληροί τις προϋποθέσεις, να το δώσει, επειδή όμως -σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου- οι προϋποθέσεις δεν πληρούνταν, το δάνειο δεν δόθηκε και τότε -όπως υποστήριξε- άρχισε η σύγκρουση, αλλά και ευθεία υπονόμευση της προσπάθειας για συγχώνευση της Εθνικής με την Alpha Bank, η οποία τελικά ναυάγησε.
Απαντώντας στα όσα ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΔΟΛ Σταύρος Ψυχάρης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Είναι αληθές ότι ο ΔΟΛ εζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της οποίας είναι πελάτης τα τελευταία 90 χρόνια. Η Εθνική είπε όχι επισήμως. Ανεπισήμως μας είπαν ότι δεν το ενέκρινε το Μαξίμου. Είναι προφανές ότι παρεμβάσεις στις τράπεζες εναντίον εφημερίδων που δεν ικανοποιούν τις επιθυμίες των κυβερνώντων, μαρτυρούν φασίζουσα νοοτροπία. Είναι αυτονόητο ότι μαζί με την εξουσία χάνεται και η μνήμη, ακόμη και για εντελώς πρόσφατα γεγονότα. Ο υπό αποχώρηση πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρακαλείται να δηλώσει υπό ποιες συνθήκες συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο!".