Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ήταν το πρώτο από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αντέδρασαν αρνητικά στην πρόθεση Παπανδρέου να καθυστερήσει την αποχώρησή του από την ηγεσία του Κινήματος έως και μετά τις εθνικές εκλογές. Θ.Πάγκαλος και Λ.Κατσέλη δεν απέκλεισαν να είναι υποψήφιοι για την προεδρία.
Με μια πολύ σκληρή δήλωση, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ήταν το πρώτο από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αντέδρασαν αρνητικά στην πρόθεση του Γιώργου Παπανδρέου να καθυστερήσει την αποχώρησή του από την ηγεσία του Κινήματος έως και μετά τις εθνικές εκλογές, προτείνοντας διαρχία για τη μεταβατική περίοδο με άλλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ υποψήφιο πρωθυπουργό.
"Η προσωπική απόφαση του Γ. Παπανδρέου να μην είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνιστά έμμεση αναγνώριση των ευθυνών διακυβέρνησής του και αυτό τον τιμά. Αντίθετα, η προσπάθεια μετάθεσης του χρόνου ανάδειξης νέου προέδρου μετά τις εθνικές εκλογές προδίδει μια αμετανόητη εμμονή που οδηγεί σε κατασπατάληση πολύτιμου χρόνου. Χρόνου που θα κοστίσει στο ΠΑΣΟΚ, στη δημοκρατική παράταξη και στην Ελλάδα" είπε ο κ. Χρυσοχoϊδης.
Και πρόσθεσε: "Υπάρχει προφανής δυσαρμονία του κινήματος με την κοινωνία, η οποία μπορεί να αρθεί μόνο αν οι πολίτες κρίνουν και δώσουν εντολή. Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται πρόεδρο και η χώρα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Εδώ και τώρα. Αποδοχή της πρότασης Παπανδρέου ισοδυναμεί με σύμφωνο σιωπής πάνω από συντρίμμια. Και οδηγεί σε μόνιμη ύφεση τη δημοκρατική παράταξη".
Τα περισσότερα κορυφαία στελέχη τα οποία θεωρούνται εν δυνάμει υποψήφιοι για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ακόμη κάνει δημόσιες δηλώσεις, αναμένεται ωστόσο να τοποθετηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο για να εγκρίνει ή να απορρίψει την πρόταση Παπανδρέου.
Πάντως, ο Θόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα ΜΕGΑ", έδειξε πως συμφωνεί με τον Γ.Παπανδρέου, αφού τόνισε πως αυτό που προέχει είναι να εκλεγεί ο υποψήφιος πρωθυπουργός, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι και ο ίδιος μεταξύ των διεκδικητών.
"Εγώ θέλω τον υποψήφιο πρωθυπουργό και από εκεί και πέρα θεωρώ ότι στο κόμμα μπορεί να κατέβει όποιος θέλει. Αφήστε 1.000 λουλούδια να ανθίσουν. Εφόσον εκ των πραγμάτων προκύπτει κάποια εκλογή την άνοιξη, μπορεί το συνέδριο αμέσως μετά τις εκλογές να συνέλθει, να εκλέξει πριν από το συνέδριο, την προηγουμένη μέρα, πρόεδρο ο λαός του ΠΑΣΟΚ, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και στο συνέδριο να εκτιμήσουμε και την εκλογική μας απόδοση πράγμα το οποίο θα είναι πολύ χρήσιμο για το μέλλον", τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Και η Λούκα Κατσέλη αφήνει να εννοηθεί ότι το σκέφτεται να είναι μεταξύ αυτών που θα θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας στο ρ/σ της ΝΕΤ, όταν ρωτήθηκε σχετικά, είπε: "Μπορεί. Πολύ πιθανόν. Αυτό θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους και κυρίως από τη διαμόρφωση μιας πολιτικής πλατφόρμας η οποία να εκφράζει όχι μόνο εμένα αλλά και πολλούς άλλους συντρόφους μέσα στο ΠΑΣΟΚ".
Η πρόταση Παπανδρέου συνάντησε ισχυρές αντιδράσεις και μέσα στο Πολιτικό Συμβούλιο, γι' αυτό και η οριστική αποφαση να παραπεμφθεί στο Εθνικό Συμβούλιο. Στις 7 ώρες που διήρκεσε η συνεδρίαση, ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε απέναντι σ' ένα ισχυρό μπλοκ στελεχών που ζήτησαν να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες, ανάμεσα στους οποίους οι κύριοι Κουκουλόπουλος, Σαλαγιάννης, Μίχας, Ανδρουλάκης και Σακελλάρης και οι κυρίες Αντωνίου και Ράπτη.