Μετά την κατηγορηματική διάψευση από τον πρόεδρο του ΔΟΛ. Στ. Ψυχάρη, των όσων φέρεται ότι υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου στο πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για αίτημα δανειοδότησης του Ομίλου από την Εθνική και πηγές της Τράπεζας, αναφέρουν πως ουδέποτε ο διευθύνων σύμβουλός της, Απ. Ταμβακάκης, επικοινώνησε για το θέμα με το Μαξίμου.
Με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΔΟΛ, Σταύρος Ψυχάρης, ανατρέπει τα όσα ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό συμβούλιο του Κινήματος, ότι δηλαδή η κυβέρνησή του, δέχθηκε πόλεμο από τον ΔΟΛ, επειδή η Εθνική Τράπεζα, αρνήθηκε να του δώσει δάνειο 10 εκατομμύρια ευρώ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, στις 6.30 το απόγευμα δήλωσε για την αναφορά του Γ. Παπανδρέου: "Ο κ. Ψυχάρης ζήτησε δάνειο από την Εθνική και ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ζήτησε τη γνώμη του πρωθυπουργού. Ο κ. Παπανδρέου του είπε οτι εάν πληροί τις προϋποθέσεις, ας του δοθεί. Επειδή όμως δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για το δάνειο των 10 εκατομμυρίων ευρώ δεν του δόθηκε. Από τότε άρχισε η σύγκρουση και υπήρξε ευθεία υπονόμευση στην προσπάθεια συγχώνευσης Εθνικής – Alpha."
Στον Γ. Παπανδρέου απάντησε ο Σταύρος Ψυχάρης διευκρινίζοντας τι ακριβώς συνέβη: "Είναι αληθές ότι ο ΔΟΛ εζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της οποίας είναι πελάτης τα τελευταία 90 χρόνια. Η Εθνική είπε όχι επισήμως. Ανεπισήμως μας είπαν ότι δεν το ενέκρινε το Μαξίμου. Είναι προφανές ότι παρεμβάσεις στις τράπεζες εναντίον εφημερίδων που δεν ικανοποιούν τις επιθυμίες των κυβερνώντων, μαρτυρούν φασίζουσα νοοτροπία. Είναι αυτονόητο ότι μαζί με την εξουσία χάνεται και η μνήμη, ακόμη και για εντελώς πρόσφατα γεγονότα. Ο υπό αποχώρηση πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρακαλείται να δηλώσει υπό ποιες συνθήκες συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο!".
Όμως και η Εθνική Τράπεζα με ανακοίνωσή της διαψεύδει τους ισχυρισμούς Παπανδρέου και αναφέρει μεταξύ άλλων: "Η Εθνική Τράπεζα ουδέποτε δέχθηκε ή, πολύ περισσότερο, επεδίωξε ανάμιξη τρίτων, πολιτικών ή άλλων προσώπων, στη διαδικασία χορήγησης δανείων ή, γενικώς, στη λειτουργία της. Οι αποφάσεις για δανειοδοτήσεις λαμβάνονται από τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας, με συγκεκριμένες και απολύτως διαφανείς εγκριτικές διαδικασίες και με κριτήρια αυστηρά τραπεζικά, ασφαλώς ούτε πολιτικά ούτε ΄πελατειακά".
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας στο "Βήμα FM", όπου δήλωσε: "Ο Γ. Παπανδρέου είναι σε άτακτο πανικό. Και αυτό το λέω γιατί όταν ένας πολιτικός άνδρας και μάλιστα με μια πορεία κι εμπειρία αρχίζει να βρίζει συγκροτήματα τότε, αυτό σημαίνει ότι έχει χάσει τον αυτοέλεγχό του. Κι ως εκ τούτου είναι επικίνδυνος για τον εαυτό του και για το κόμμα του, ενδεχομένως και για την Ελλάδα. Όλα αυτά μπορούσε να τα αποφύγει. Προφανώς βλέπει παντού δαίμονες".
Πάντως και τα πραγματικά περιστατικά διαψεύδουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ καθώς η αποκάλυψη για το "γάμο" Εθνικής – Alpha έγινε στις 18 Φεβρουαρίου 2011 και από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίστηκε σαν γεγονός μεγάλης πολιτικής και οικονομικής σημασίας για τη χώρα από το σύνολο σχεδόν του Τύπου και κατ'εξοχήν από τις εφημερίδες του ΔΟΛ. Το αίτημα του ΔΟΛ για δάνειο στην Εθνική Τράπεζα υποβλήθηκε ένα μήνα αργότερα το Μάρτιο του 2011 κι αφού είχε ήδη ναυαγήσει η συγχώνευση των δύο τραπεζών.
Ο Πάνος Μπεγλίτης, επιχείρησε αργά το βράδυ να ανασκευάσει την ιστορία ισχυριζόμενος ότι δεν υπήρξε τελικά τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου – Ταμβακάκη την εποχή που ζήτησε το δάνειο ο ΔΟΛ αλλά πολύ αργότερα, δηλαδή όταν ο Γ. Παπανδρέου διαπίστωσε ότι υπήρχε αρνητική στάση από το συγκρότημα για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών. Τότε σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να πληροφορηθεί γιατί αντιμετωπίζεται αρνητικά μια τέτοια κίνηση και ενημερώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και την Εθνική Τράπεζα ότι υπήρξε αίτημα για δάνειο το οποίο απερρίφθη.
Ο πρωθυπουργός – είπε ο κ. Μπεγλίτης – υποστήριξε τη στάση της Εθνικής, που δείχνει την αυτονομία του τραπεζικού συστήματος και ότι οι εποχές των σχέσεων η επιρροών επάνω στο τραπεζικό σύστημα έχει περάσει ανεπιστρεπτί, ενώ για τη συνάντηση Παπανδρέου – Ψυχάρη ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε: "Πράγματι ο κ. Ψυχάρης εισήλθε από εκεί που εισέρχονται όλοι στο μέγαρο Μαξίμου πλην των υπουργών και των κυβερνητικών στελεχών. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο κ. Μόσιαλος και άλλοι εκδότες. Ο πρωθυπουργός ζήτησε λόγω της κρίσιμης κατάστασης της οικονομίας να συμβάλουν όλοι στην αντικειμενική αποτύπωση της κατάστασης ώστε με ψυχραιμία να ξεπεράσει η χώρα την κρίση".