Μήνυμα για "προσαρμογές στους μισθούς" έστειλε στην Αθήνα ο κορυφαίος οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσαρ, ο οποίος μιλώντας στο CNBC είπε ότι τα ελληνικά νούμερα "δεν είναι καλά".
Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων για άμεσες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση.
Σχετικό μήνυμα έστειλε στην Αθήνα και ο κορυφαίος οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσαρ, ο οποίος μιλώντας στο CNBC είπε ότι τα ελληνικά νούμερα "δεν είναι καλά".
"Γίνονται ακόμη διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους. Είναι σαφές ότι πρέπει να γίνει μεγαλύτερο κούρεμα για να μπορέσει να αναπνεύσει η Ελλάδα. Ταυτοχρόνως, όμως, η Ελλάδα πρέπει να λάβει μια σειρά μέτρων όπως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πιθανόν προσαρμογές στους μισθούς. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν. Είναι σαφές, όμως, ότι αυτή η διαδικασία θα πάρει χρόνο" τόνισε.
Μάλιστα, ο Ολιβιέ Μπλανσάρ εκτιμά ότι το κούρεμα της τάξεως του 50% στα ελληνικά ομόλογα δεν είναι αρκετό και ζητεί μεγαλύτερη διαγραφή χρέους από αυτήν που αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, ώστε να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο.
"Εάν τα νούμερα των μακροοικονομικών αναλύσεων είναι χειρότερα, αυτό σημαίνει ότι ίσως να χρειαστεί μεγαλύτερο κούρεμα" δήλωσε ο κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσιγκτον, σε σχετική ερώτηση προς παροχή διευκρινίσεων που υπεβλήθη στο ΔΝΤ, από το Ταμείο αρνήθηκαν να κάνουν επίσημη τοποθέτηση και αρκέστηκαν να αναφέρουν ότι με την Αθήνα γίνεται συζήτηση και γι' αυτό και για άλλα θέματα, αλλά δεν έχουν καταλήξει σε καμία συμφωνία.
Η κυβέρνηση κατηγοριοποιεί τα μελλοντικά βήματα, ανάλογα με τη δυσκολία που συναντά στην προώθηση των αντίστοιχων μέτρων. Έτσι, παρά τις αντιδράσεις, θεωρείται ότι θα επιτευχθεί η απαραίτητη συναίνεση στο μέτωπο των κλειστών επαγγελμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις, το κλείσιμο των δημοσίων φορέων και τις περικοπές στην υγεία.
Μεγαλύτερες είναι οι αντιδράσεις στο θέμα της περικοπής κοινωνικών επιδομάτων, φοροαπαλλαγών, τις μειώσεις μισθών στις εισηγμένες ΔΕΚΟ, καθώς και τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, ενώ ναρκοπέδιο για την κυβέρνηση θεωρούνται οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, οι μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και το ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις.
Μήνυμα στους κυβερνητικούς εταίρους να στηρίξουν μέχρι τέλους την αποστολή της κυβέρνησης στέλνει με άρθρο του στην εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής" ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης. "Το ίδιο το εγχείρημα -αναφέρει- πρέπει ως το σύντομο τέλος του να στηριχτεί πολιτικά χωρίς επιφυλάξεις. 'Στηριχτεί' σημαίνει ένα πράγμα: Τήρηση της πολιτικής δέσμευσης που δόθηκε προς τον ελληνικό λαό με στόχο το καλό της χώρας και όχι για να κερδηθεί πολιτικός χρόνος. Αλλιώς δεν υπήρχε λόγος για όλη αυτή τη φασαρία. Αλλιώς η θεατρική παράσταση ας σταματήσει άμεσα, και ο καθένας να έχει το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του".
Ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτηρίζει το 2012 ως την τελευταία δύσκολη χρονιά, εκφράζοντας ωστόσο την πεποιθηση ότι "θα τα καταφέρει όλη η Ελλάδα", με την κυβέρνηση Παπαδήμου -όπως λέει- να στρώνει το έδαφος και την επόμενη κυβέρνηση να κάνει το ουσιώδες κομμάτι της δουλειάς.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό να ανατρέψει τα σχέδια συγξκυβέρνησης-τρόικας, τονίζοντας: "Τέρμα οι θυσίες για την κρίση, την κερδοφορία, την ΕΕ της πλουτοκρατίας, τα αδιέξοδα του καπιταλισμού".
Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με συνέντευξή του στη "Real News", καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει τη νέα δανειακή σύμβαση, σημειώνοντας: "Θα υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μια καταφανώς καταστροφική και προδήλως αντισυνταγματική δανειακή σύμβαση; Η ιστορία θα μας κρίνει όλους και θα είναι αμείλικτη".
Η Δημοκρατική Συμμαχία υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξεφύγει από τα δεσμά που της επιβάλουν οι προεκλογικές σκοπιμότητες των κομμάτων που τη στηρίζουν.