Επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ, το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel" αναφέρει ότι το Ταμείο αμφισβητεί την ικανότητα της Αθήνας να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά της και να μειώσει το τεράστιο χρέος της. Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος για τρία σενάρια για την Ελλάδα.
Κλιμακώνονται οι πιέσεις της τρόικας στην Αθήνα, καθώς μία μέρα μετά την εκτίμηση του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί μεγαλύτερο "κούρεμα" από το 50%, το "Der Spiegel" επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του Ταμείου στο οποίο αμφισβητείται η ικανότητα της Αθήνας να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά της και να μειώσει το τεράστιο χρέος της.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πρόγραμμα που αποφασίστηκε για την Ελλάδα δεν είναι ικανοποιητικό, ότι δεν έχει προχωρήσει τίποτα από τον Αύγουστο και ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα προκειμένου η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Στο ίδιο δημοσίευμα του "Der Spiegel" γίνεται λόγος για τρία σενάρια για την Ελλάδα που είναι:
Είτε να υιοθετήσει πρόσθετα μέτρα λιτότητας
Είτε οι ιδιώτες να διαγράψουν χρέος μεγαλύτερο από το 50%
Είτε οι Ευρωπαίοι να δώσουν μεγαλύτερα δάνεια από τα 130 δισ. ευρώ που έχουν εγκρίνει.
Επισήμως από το ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνουν, αλλά ούτε και διαψεύδουν το δημοσίευμα.
Αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του αρχηγού των Χριστιανοκοινωνιστών Βαυαρίας Χορστ Ζεεχοφερ, αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, που διαφωνεί ανοιχτά με την άποψη της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι αν αποτύχει το ευρώ τότε αποτυγχάνει η Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα προκαλούσε μεγάλα προβλήματα.
"Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές υγιείς οικονομίες που δεν έχουν το ευρώ κι η Ευρώπη εντούτοις λειτουργεί. Η Βρετανία είναι ένα παράδειγμα. Aπ' την άλλη πλευρά – σχετικά με την Ελλάδα- μου φαίνεται από οικονομικούς λόγους εντελώς εφικτό, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, να αποχωρήσει απ' το ευρώ μια οικονομία με μερίδιο 2% στο εθνικό προϊόν. Δεν το προτείνω, αλλά αν φανταστούμε ότι η Ελλάδα θα αποχωρούσε, αυτό δεν θα έβλαπτε ούτε θα κατέστρεφε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση" λέει ο Ζεεχοφερ.
Αδιανόητο χαρακτηρίζει το σενάριο ελληνικής αποχώρησης από το κοινό νόμισμα το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Λικ Κοέν, ο οποίος πάντως υποστηστηρίζει ότι ακόμη και σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο, η Ευρώπη θα συσπειρωνόταν για να το αντιμετωπίσει. Μιλώντας στη "La Libre Belgique", τονίζει: "Εάν οι Έλληνες αποφασίσουν να αποχωρήσουν-κάτι που για μένα είναι τελείως αδιανόητο- η Ευρώπη σίγουρα θα ενώσει τις δυνάμεις της για να προστατεύσει το σύστημα".