Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις για την ολοκλήρωση του "κουρέματος" των ελληνικών ομολόγων καθώς όλα δείχνουν πως η διαδικασία βρίσκεται στην τελική ευθεία, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται οι πιέσεις για να κλείσει το PSI μέχρι την Παρασκευή.
Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις για την ολοκλήρωση του "κουρέματος" των ελληνικών ομολόγων καθώς όλα δείχνουν πως η διαδικασία βρίσκεται στην τελική ευθεία, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται οι πιέσεις για να κλείσει το PSI μέχρι την Παρασκευή.
Η Άγκελα Μέρκελ και η Κριστίν Λαγκάρντ συναντώνται στο Βερολίνο με σκοπό να καμφθούν οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ για μεγαλύτερο του 50% "κούρεμα", ενώ αύριο επίκειται συνάντηση της διευθύντριας του Ταμείου με τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Έλληνες τραπεζίτες που συμμετέχουν στο PSI και ενημερώνονται για τις διαπραγματεύσεις εκτιμούν ότι αν όχι μέχρι την Παρασκευή μέχρι τις αρχές της άλλης εβδομάδας θα υπάρχει μια αρχική συμφωνία, ενώ πολλά κρίνονται από την καθοριστικής σημασίας συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ για το ύψος του επιτοκίου στο "κούρεμα".
Το πραγματικό "κούρεμα" πάντως θα εξαρτηθεί από το τελικό επιτόκιο. Έτσι εάν το επιτόκιο φτάσει το 4% το πραγματικό “κούρεμα” θα κυμανθεί μεταξύ 68% και 72%. Εάν το επιτόκιο ανέβει στο 4,5% του "κούρεμα" πέφτει το 65% με 67%.
Την ίδια στιγμή εκτιμάται πως εάν η συμμετοχή των ιδιωτών φτάσει το 75% η ελληνική κυβέρνηση και θα ψηφίσει και θα ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης, δηλαδή με την αποδοχή του 75% των ιδιωτών θα γίνει υποχρεωτικό το "κούρεμα" και για τους υπόλοιπους πιστωτές και κάτι τέτοιο δεν επηρεάζει τις ελληνικές τράπεζες.
Τα επόμενα 24ωρα καταφθάνει στην Αθήνα και ο διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών, Τσαρλς Νταλλάρα, ο οποίος θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον υπουργό Οικονομικών και πιθανότατα και με τον Λ. Παπαδήμο.
Ο επικεφαλής του IIF βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να κάμψει τις αντιδράσεις των επικεφαλής των head funds, οι οποίοι προσπαθούν να εμποδίσουν τη συμφωνία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Νταλλάρα έχει ήδη υποβάλει την πρόταση του προς την ελληνική κυβέρνηση με την οποία αποδέχεται το “κούρεμα” 50% με μέσο όρο επιτοκίου 4,5%.
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, ενώ σε ηλεκτρονικό του μήνυμα αναφέρει: “Είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί η πρόοδος που έχει γίνει μέχρι τώρα ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια εθελοντική συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ενώ προσθέτει ότι είναι δύσκολο να προβλέψει τον τρόπο με τον οποίο θα κλείσει η συμφωνία”.
Ο επίτροπος Οικονομικών, Όλι Ρεν, δεν έκρυψε σε δηλώσεις του στο Reuters την αισιοδοξία του ότι η διαδικασία του PSI ολοκληρώνεται μέρα με τη μέρα και πρόσθεσε: "Ακολουθούμε τη συμφωνία του Οκτωβρίου. Αυτή τη στιγμή υποστηρίζουμε τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους διεθνείς πιστωτές και δεν θέλω να περιπλέξω τις διαπραγματεύσεις κάνοντας κάποια συγκεκριμένη εκτίμηση ή εκτιμήσεις για το ακριβές μέγεθος του κουρέματος, αλλά θα είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας του Οκτωβρίου"
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αμαντέου Αλταφάζ, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις αποτελούν αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, εκτίμησε ότι το “κούρεμα” δεν θα απέχει πολύ από το 50% που συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο και πρόσθεσε: "Δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ξέρετε ότι πρέπει να γίνει δουλειά σε διάφορα μέτωπα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και επιστρέφοντας στην πρώτη ερώτηση, ξέρετε ότι την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις και για την επίτευξη συμφωνίας με τον ιδιωτικό τομέα, με τους ιδιώτες επενδυτές σε ό,τι αφορά το χρέος, έχουν η Ελλάδα και οι ελληνικές αρχές. Η τρόικα, γενικά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιο συγκεκριμένα, αφού ρωτάτε εμένα, η αρμοδιότητα της Επιτροπής είναι να διασφαλίσει ότι όποια συμβολή του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να πληροί τους όρους που συμφωνήθηκαν στη σύνοδο κορυφής στις 26 Οκτωβρίου, αν θυμάστε καλά. Φυσικά, το εξετάζουμε αυτό πολύ στενά. Όποια συμφωνία προκύψει, ελπίζουμε σύντομα, απ'αυτές τις συνομιλίες θα εξεταστεί υπό το πρίσμα των όρων που συζητήθηκαν τον Οκτώβριο"
Στο χορό των πιέσεων έχουν μπει και οι οίκοι αξιολόγησης με τον Fitch να υποστηρίζει ότι ακόμη και "κούρεμα" 60% δεν θα είναι ικανό να οδηγήσει σε κατακόρυφη μείωση του χρέους και εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να βυθίσει την Ευρώπη σε χειρότερη κρίση, ενώ χαρακτηρίζει πιθανή την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Ωστόσο η Κριστίν Λαγκάρντ ερωτηθείσα για το κατά πόσο η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη δήλωσε: "Ακούω τι λένε οι Ευρωπαίοι εταίροι και τους έχουμε επανειλημμένως ακούσει να λένε ότι θέλουν την Ευρωζώνη να παραμείνει αδιάσπαστη, να συμπεριλαμβάνει τα ίδια μέλη αν όχι περισσότερα. Νομίζω ότι υπάρχουν νέα κράτη που θα ήθελαν να μπουν. Επομένως εάν γίνει η εφαρμογή, εάν εφαρμοστούν τα προγράμματα αυτό είναι που πρέπει να γίνει".