Σε δυσεπίλυτο γρίφο εξελίσσεται το θέμα της μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η ΓΣΕΕ αποφάσισε να πει "όχι" σε όλα και να πάει στον διάλογο με τους εργοδότες βάζοντας στο τραπέζι μόνο τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και αυτό υπό σοβαρούς όρους και προϋποθέσεις.
Σε δυσεπίλυτο γρίφο εξελίσσεται το θέμα της μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η ΓΣΕΕ -παρά την απαίτηση της τρόικας- αποφάσισε σήμερα να πει "όχι" σε όλα και να πάει στον διάλογο με τους εργοδότες βάζοντας στο τραπέζι μόνο τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και αυτό υπό σοβαρούς όρους και προϋποθέσεις.
Παράλληλα, η Συνομοσπονδία προειδοποιεί πως θα αντιδράσει με κινητοποιήσεις αν επιχειρηθεί παραβίαση της ΕΓΣΣΕ και ξεκινά κύκλο επαφών με τα πολιτικά κόμματα από τα οποία θα ζητήσει να μην στηρίξουν πράξη νομοθετικού περιεχομένου για μείωση αποδοχών.
"Θα συναντηθούμε με τους εργοδότες για να τους πούμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να συζητήσουμε ούτε μειώσεις κατώτατου μισθού ούτε περικοπές δώρων ούτε ο,τιδήποτε αφορά την ΕΓΣΣΕ. Εαν θέλουν οι εργοδότες να συζητήσουμε το μη μισθολογικό κόστος και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα πρέπει να μας κάνουν σοβαρές προτάσεις", είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.
Και πρόσθεσε: "Θα επισκεφθούμε τους πολιτικούς αρχηγούς να τους καταστήσουμε σαφές να εγκαταλειφθεί οποιαδήποτε σκέψη για πράξη νομοθετικού περιεχομένου".
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA", είχε ξεκαθαρίσει ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν τεμαχίζεται και κάλεσε τους εργοδοτικούς φορείς να τιμήσουν τις υπογραφές τους.
Στη χθεσινή, πρώτη συνάντηση που είχαν, αρκετοί κλάδοι εργοδοτών ζήτησαν τροποποίηση κλαδικών συμβάσεων στις οποίες οι αμοιβές είναι υψηλότερες από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και συμπίεση του 13ου και του 14ου μισθού, ειδικά για τα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια, με στόχο τη μείωση του μέσου μισθολογικού κόστους κατ' επιταγή της τρόικας.
Οι εργοδοτικοί φορείς, όμως, αποφεύγουν να θέσουν επισήμως το θέμα αυτό προκειμένου να πείσουν τη ΓΣΕΕ να προσέλθει στο διάλογο. Έτσι, στην αντζέντα που θέτουν οι εργοδίοτες υπερασπίζονται τον κατώτερο μισθό των 751 ευρώ, δεν θίγουν τον 13ο και 14ο μισθό των κατωτάτων ορίων, ενώ προτείνουν το πάγωμα μισθών και μισθολογικών ωριμάνσεων για τρία χρόνια. Προτείνουν, ακόμη, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
Ανάμεσα στους κλάδους που έκαναν εισηγήσεις σχετικές με συμπίεση δώρου και επιδομάτων ήταν και ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο πρόεδρος του οποίου κ. Ανδρεάδης επισημαίνει: "Πρέπει να δούμε ξανά το θέμα του μη μισθολογικού κόστους και κάποιες συμβάσεις τοπικές, κλαδικές, που είναι συμβάσεις-ρετιρέ καθώς είναι 20%, 40% και 50% πάνω από την κατώτατη αμοιβή της ΕΓΣΣΕ".
Ο πρόεδρος των εμπόρων Βασίλης Κορκιδης τονίζει ότι "σε περίπτωση των κλαδικών συμβάσεων όπου υπάρχουν υπερβολές, μπορεί να γίνει κάποιος εξορθολογισμός ως προς το ύψος του δώρου και του επιδόματος", ξεκαθαρίζοντας όμως ότι "σε καμία περίπτωση αυτό δεν θα είναι λιγότερο από τον βασικό μισθό που προβλέπει η κλαδική σύμβαση".
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των επαγγελματοβιοτεχνών Δημήτρης Ασημακοπουλος αρκείται να δηλώσει δημοσίως: "Διατηρούμε την ισχύ της υπογραφής μας στην ΕΓΣΣΕ, διατηρούμε κατώτατο και 13 και 14ο μισθό".
Οι έμποροι και οι βιοτέχνες θα υποστηρίξουν στην τρόικα ότι ήδη με το πάγωμα των μισθών και των ωριμάνσεων για τρία χρόνια, οι πραγματικές αποδοχές, για παράδειγμα, του εμποροϋπαλλήλου θα συρρικνωθούν πάνω από 5%. Έτσι, η απώλεια για τον μισθό των 841 ευρώ θα είναι 47 ευρώ μόνον εξαιτίας του πληθωρισμού.
Σε περίπτωση που ο διάλογος των κονωνικών εταιρων για τη μείωση των μισθών καταλήξει σε ναυάγιο, όπως ρητά αναφέρεται στην επιστολή της τρόικας προς τον Λουκά Παπαδήμο, θα πρέπει η κυβέρνηση να παγώσει τους μισθούς με νομοθετική ρύθμιση.
Ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα για τις διαπραγματεύσεις. "Δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ξέρετε ότι πρέπει να γίνει δουλειά σε διάφορα μέτωπα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα" τόνισε ο Αμαντέου Αλταφάζ.