Σε "γόρδιο δεσμό" εξελίσσεται για κυβέρνηση και κοινωνικούς φορείς το θέμα της μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα, που απαιτεί η τρόικα. Στη δημοσιότητα οι ακριβείς τοποθετήσεις του πρωθυπουργού στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, μετά τις αντιδράσεις για το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης. Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο MEGA.
Σε "γόρδιο δεσμό" εξελίσσεται για την κυβέρνηση και τους κοινωνικούς φορείς το θέμα της μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα, που απαιτεί η τρόικα.
Πληροφορίες ότι το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το επίμαχο αυτό θέμα, σε περίπτωση που δεν συμφωνήσουν εργοδότες και εργαζόμενοι, προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις και απείλησαν με εμπλοκή τις διαβουλεύσεις. Μάλιστα, υπήρξαν συνδικαλιστές οι οποίοι προειδοποιούσαν ότι δεν θα προσέλθουν στον διάλογο με τους εργοδότες αν δεν δοθούν σαφείς εξηγήσεις από το μέγαρο Μαξίμου.
Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε στη δημοσιότητα τους ακριβείς διαλόγους που είχε ο Λουκάς Παπαδήμος με τους δημοσιογράφους αναφορικά με το επίμαχο θέμα. Σύμφωνα με αυτούς:
Ερωτηθείς, αν "η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να νομοθετήσει σε περίπτωση που οι κοινωνικοί εταίροι δεν καταλήξουν σε συμφωνία για το μισθολογικό κόστος, ή θα το αφήσει αυτό στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης;", ο πρωθυπουργός σημείωσε: " Όταν ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος θα το απαντήσω αυτό. Αυτή είναι η σωστή ακολουθία των γεγονότων".
Σε ερώτηση εάν "η νομοθετική πρωτοβουλία για τις εργασιακές σχέσεις, σε περίπτωση που δεν πετύχει ο κοινωνικός διάλογος, είναι στις σκέψεις της κυβέρνησης;", ο κ. Παπαδήμος επισήμανε: "Δεν θα απαντήσω σε αυτή την ερώτηση πριν ολοκληρωθεί ο κοινωικός διάλογος".
"Η κυβέρνηση δεν πρέπει να παρέμβει τη στιγμή που γίνεται ο διάλογος" είπε μιλώντας στο MEGA o κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, ο οποίος πάντως τόνισε ότι "η έννοια της ανταγωνιστικότητας είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα για την Ελλάδα" και πρέπει να αντιμετωπιστεί.
"Είναι κρίσιμο να ξεκινήσει ένας διάλογος, στον οποίο η κυβέρνηση δεν πρέπει να παρέμβει, να αφήσει να εξελιχθεί, να βρούμε λύσεις που θα ευνοήσουν την ανταγωνιστικότητα και τέτοιες λύσεις υπάρχουν πολλές" είπε ο κ. Καψής.
"Βλέπω -ανέφερε o εκπρόσωπος- έναν κοινωνικό διάλογο όπου θα υπάρξουν πολλές ιδέες και προτάσεις. Ήδη υπάρχουν, όπως το μη μισθολογικό κόστος που οι πάντες συζητούν. Αν υπάρξει συμφωνία, θα είναι το ευτυχέστερο, αν δεν υπάρξει συμφωνία, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να πάρουμε τα συμπεράσματα του κοινωνικού διαλόγου και να διαμορφώσουμε ένα πακέτο που να προστατεύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Υπάρχουν πολλές λύσεις και πολλές προτάσεις".
Το ενδεχόμενο νομοθετικής παρέμβασης προκάλεσε την έντονη αντιδραση της ΔΑΚΕ, η οποία με ανακοίνωσή της προειδοποιεί πως δεν θα παει στον διάλογο αν υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση, ενώ ο γραμματέας συνδικαλιστικού της ΝΔ Γιάννης Μανώλης δήλωσε στο MEGA ότι "ο κ. Παπαδήμος τορπίλισε τον διάλογο" και ότι "ήταν εγκληματικό λάθος αυτό που έκανε".
Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος εμμένει στην πρότασή του για συνάντηση με τους εργοδότες, δεν συζητά σε καμία περίπτωση τη μείωση του κατωτατου μισθού και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μειώσεις μισθών σε επιχειρησιακές σύμβασεις μόνο υπό προϋποθέσεις, όπως έγινε και στον ΟΤΕ. "Η σύμβαση είναι ένα ενιαίο σύνολο. Δεν μπορείς να ψωνίζεις αλα καρτ. Η σύμβαση ουσιαστικά εκπνέει την 1η Ιουλίου του 2012 και έρχονται ένα χρόνο πρωθύστερα και ζητούν κάτι άλλο. Όταν θα συζητήσουμε τη νέα σύμβαση θα τεθούν όλα επί τάπητος. Καταρχήν, είμαστε άνθρωποι που τον διάλογο δεν τον φοβόμαστε και καθόμαστε να συζητήσουμε τα πάντα. Συνεπώς το επίδικο δεν είναι η αύξηση", υπογράμμισε ο κ. Παναγόπουλος μιλώντας στον ρ/σ Βήμα FM.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος τονίζει ότι πρέπει να αναζητηθούν λύσεις χωρίς "κόκκινες γραμμές", λόγω των δραματικών συνθηκών στην οικονομία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του, "οι 'κόκκινες γραμμές' διχάζουν τους κοινωνικούς εταίρους και ακυρώνουν το νόημα του κοινωνικού διαλόγου. Οι δραματικές συνθήκες στην οικονομία επιβάλλουν στις δυνάμεις της εργασίας να βρουν μαζί τις λύσεις για το πως θα σώσουμε δουλειές και θα δώσουμε δουλειές".
Οι εκπρόσωποι των εμπόρων επιμένουν στη θέση τους για συμφωνία σε τριετές πάγωμα των μισθών και μείωση μη μισθολογικού κόστους, ώστε να αποφευχθει η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη να δηλώνει: "Οφείλουμε να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε για να αποφύγουμε νόμους-σκούπα που θα σαρώνουν τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα".
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ημερησία", η κυβέρνηση εξετάζει τρία σενάρια για τον 13ο και 14ο μισθό που προβλέπουν:
Τριετή αναστολή της καταβολής 13ου-14ου μισθού και πράξη νομοθετικού περιεχομένου εάν ο κοινωνικός διάλογος δεν καταλήξει σε συμφωνία
Το καταβαλλόμενο δώρο να είναι ο κατώτατος μισθός των 751 ευρώ, ανεξάρτητα από τις αποδοχές του εργαζόμενου
Καθιέρωση πλαφόν αντίστοιχου με αυτό που ισχύει στο Δημόσιο, δηλαδή 500 ευρώ για Χριστούγεννα, 250 ευρώ για Δώρο Πάσχα και 250 ευρώ για επίδομα άδειας.
Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια αυτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στο MEGA: "Τα διάβασα κι εγώ. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στο τραπέζι αυτά τα σενάρια. Μπορεί να υπάρχουν κάπου όπου δεν ξέρω εγώ".