Για τον κοινωνικό διάλογο για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, τις επικουρικές, το "κούρεμα", τις επαφές με τους αρχηγούς, τον χρόνο των εκλογών και τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να μιλήσει ο Λουκάς Παπαδήμος στην πρώτη ανοιχτή συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους. Αντιδράσεις ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.
Το στίγμα της κυβέρνησής του θέλησε να δώσει ο Λουκάς Παπαδήμος, στην πρώτη ανοιχτή συνάντηση που είχε το βράδυ της Τρίτης με τους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι οι τρεις στόχοι της είναι να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις για το ισχύον οικονομικό πρόγραμμα, να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση με την τρόικα με βάση ένα αξιόπιστο πρόγραμμα και να κλείσει η συμφωνία για το "κούρεμα" των ομολόγων.
Η συζήτηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς συντάκτες ήταν εφ' όλης της ύλης και προχώρησε και στα ανοιχτά θέματα για τις εργασιακές σχέσεις του μισθούς και τις συντάξεις. Ο κ. Παπαδήμος δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του για το αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τους μισθούς σε περίπτωση που οι κοινωνικοί εταίροι δεν καταλήξουν σε κοινή συμφωνία. Πλην όμως το μέγαρο Μαξίμου προειδοποιεί ότι σε περίπτωση αποτυχίας του διαλόγου θα χρειαστούν νομοθετικές πρωτοβουλίες.
"Περιμένω να δω την συμφωνία πρώτα" τόνισε ο κ. Παπαδήμος και πρόσθεσε: "Οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι διεθνείς οργανισμοί έχουν θέσει ορισμένα θέματα προς συζήτηση. Αυτά είναι η επανεξέταση του ελάχιστου μισθού, του 13ου 14ου μισθού, η ωρίμανση και οι αμοιβές στις ΔΕΚΟ. Υπάρχει ο κοινωνικός διάλογος. Μέχρι να τελειώσει, δεν θα πάρει θέση το Μαξίμου".
Όταν ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε εάν το θέμα των επικουρικών συντάξεων το θέτει η τρόικα και ζητά περικοπές απάντησε: "Εκτός από ουσιαστικούς λόγους, είναι και υποχρέωσή μας. Η αντιμετώπιση των ελλειμμάτων είναι υποχρέωσή μας από τη δανειακή σύμβαση. Τα επικουρικά ταμεία έχουν ήδη υψηλά ελλείμματα. Και ακόμη και τα ταμεία που έχουν μικρά ελλείμματα σήμερα, προβλέπεται ότι στο μέλλον θα αυξηθούν, αφού θα χειροτερέψει η σχέση εργοδότη – εργαζομένου. Δεν μπορεί πια το κράτος να κλείνει τρύπες".
Αρκετές φορές, ο κ. Παπαδήμος ρωτήθηκε, για το αν υπάρχει συμφωνημένη ημερομηνία εκλογών ή αν μια πιθανή ημερομηνία μπορεί να είναι η 8η Απριλίου. "Εκλογές θα γίνουν όταν ολοκληρωθεί το έργο της κυβέρνησης. Δεν μπορεί να προσδιοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για εκλογές" ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού.
Λίγο πριν από την συνομιλία με τους δημοσιογράφους ο κ. Παπαδήμος είχε συναντηθεί με τον κ. Καρατζαφέρη και ρωτήθηκε για τα αποτελέσματα των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς. "Είχα πολύ καλή και εκτενή συζήτηση και με τον κ. Σαμαρά και με τον κ. Καρατζαφέρη. Μετά τη συνάντησή μου με τον Γιώργο Παπανδρέου θα ληφθούν ορισμένες αποφάσεις. Ίσως μέσα σε αυτές είναι και η πραγματοποίηση συμβουλίου αρχηγών" απάντησε.
Λακωνικός ήταν ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε και για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και αν χρειαστεί οι υποψήφιοι να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, λέγοντας: "Να τελειώσουν πρώτα οι διαδικασίες και μετά θα δούμε τι θα χρειαστεί να γίνει".
Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός αλλά και οι στενοί συνεργάτες του για το "κούρεμα" των ομολόγων και την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών, ενώ εκτίμησαν ότι το θέμα του ΡSI βρίσκεται στην τελική ευθεία. "Η απόφαση του συμβουλίου αρχηγών έλεγε ότι επιδιώκεται η εθελοντική συμμετοχή" ήταν το σχόλιο του πρωθυπουργού.
Ο κ. Παπαδήμος δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο καθώς είναι ανοιχτό ακόμη το θέμα της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. "Όταν έχεις πολιτική περιστολής των δαπανών μπορεί να μειωθούν και θέσεις εργασίας" σημείωσε ο κ. Παπαδήμος.
Αντιδράσεις κομμάτων
Τα όσα είπε ο Λουκάς Παπαδήμος σχολίασαν δύο από τα κόμματα της Αριστεράς. Ο Παν. Μεντρέκας, εκπρόσωπος του ΚΚΕ, σε δήλωσή του επισήμανε ότι "ο μισθός και τα δικαιώματα του εργαζόμενου δεν είναι κόστος αλλά μικρή επιστροφή του πλούτου που παράγει και του τον κλέβουν. Η ανταγωνιστικότητά τους φέρνει την εξαθλίωση. Ταξικός συναγερμός, όλοι στα σωματεία, συσπείρωση με το ΠΑΜΕ, συστράτευση με το ΚΚΕ".
Για "δημοκρατική εκτροπή" μίλησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας: "Αν δε ισχύουν όλα όσα διέρρευσαν σήμερα στον τύπο, περί ενός νέου εκβιασμού, για πράξη νομοθετικού περιεχομένου εάν δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρώτου μεγέθους δημοκρατική εκτροπή".