Η πολιτική της εφεδρείας έκανε τον κύκλο της και θα ήταν παράλογη η παράταση της εφαρμογής του μέτρου δήλωσε σήμερα ο Δ. Ρέππας, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Παράλληλα, ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα απολύσεων στην ατζέντα.
"Ταφόπλακα" στο μέτρο της εφεδρείας έβαλε σήμερα ο Δημήτρης Ρέππας, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Παράλληλα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα απολύσεων στην ατζέντα, την οποία -όπως τόνισε- διαμορφώνουν ο υπουργός και η κυβέρνηση, επισημαίνοντας πάντως ότι υπάρχει ανάγκη για εξορθολογισμό στο Δημόσιο.
Αναφερόμενος στην εφεδρεία, ο κ. Ρέππας είπε ότι αυτή η πολιτική έκανε τον κύκλο της, σημειώνοντας ότι ο στόχος πίσω από το μέτρο αυτό ήταν περισσότερο να σταλεί ένα πολιτικό μήνυμα, παρά το δημοσιονομικό όφελος.
Ο υπουργός φρόντισε να επισημάνει ότι το μέτρο ήταν μια πρόταση της ΝΔ την οποία η κυβέρνηση αποδέχθηκε, ενώ είπε ότι για την αποτυχία στην εφαρμογή του δεν έχει την ευθύνη κάποιος υπουργός ή υπηρεσιακός παράγοντας, αλλά το γεγονός ότι ήταν μικρός ο αριθμός των υπαλλήλων που πληρούσαν τα κριτήρια για να υπαχθούν σε αυτό.
Ο Δημήτρης Ρέππας συμπλήρωσε πως δεν μπορεί να δοθεί χρονική παράταση στο μέτρο, καθώς -όπως ανέφερε- κάτι τέτοιο θα ήταν στα όρια του παράλογου και του γελοίου, με δεδομένο μάλιστα ότι σε όλη την Ευρώπη λαμβάνονται αποφάσεις υπέρ της αύξησης του επαγγελματικού βίου και κατά της πρόωρης συνταξιοδότησης.
Ο Δημήτρης Ρέππας ανέφερε, επίσης, ότι στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της κυβέρνησης είναι η μείωση κατά 150.000 του προσωπικού στο Δημόσιο, το χρονικό διάστημα 2010-2015.
Ο ρυθμός αποχωρήσεων λόγω σύνταξης από το Δημόσιο έχει πολλαπλασιαστεί, καθώς ενώ τα προηγούμενα χρόνια ο μέσος όρος των υπαλλήλων που έφευγαν κυμαινόταν από 8.000 έως 9.000 το χρόνο, το 2010 με την πρώτη εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου αποχώρησαν 53.000 υπάλληλοι, ενώ για το 2011 μπορεί να ξεπεράσουν τις 40.000. Την ίδια ώρα, η πραγματική εφεδρεία έχει ως αποτέλεσμα μέχρι σήμερα την απομάκρυνση περίπου 800 υπαλλήλων.
Πάντως, εκφράζονται φόβοι ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μειωθεί ο ρυθμός αποχωρήσεων τα επόμενα χρόνια καθώς θα έχουν ήδη φύγει όσοι είναι σήμερα κοντά στη σύνταξη.
Ο εξορθολογισμός στο Δημόσιο μπορεί να επιτευχθεί και με την υλοποίηση των προτάσεων των επιτροπών αξιολόγησης για καταργήσεις οργανισμών και διευθύνσεων από τα υπουργεία, ώστε να μειωθεί η δομή τους κατά 30%. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκεται εν αναμονή των σχετικών τελικών προτάσεων.
Οι αλλαγές στις υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα συνεπάγονται απολύσεις, αλλά μετακινήσεις υπαλλήλων. Αντίθετα, δεν αποκλείονται απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ο Γιάννης Ραγκούσης με ανακοίνωσή του, υπενθυμίζει ότι έχει χαρακτηρίσει λάθος την υιοθέτηση του μέτρου της εφεδρείας, επισημαίνει ότι όσο ήταν ο ίδιος υπουργός δεν πήρε καμία πρωτοβουλία για το μέτρο αυτό και επιμένει στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, μεσω ΑΣΕΠ.
"Και όποιος μέσα από το ΑΣΕΠ δεν αξιολογούνταν ότι πράγματι πρέπει να έρθει στο Δημόσιο με μετάταξη, είτε να παραμείνει στο Δημόσιο, δεν μπορούσε άλλο να συνεχίζει να επιβαρύνει τον ελληνικό λαό", καταλήγει ο κ. Ραγκούσης.
Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξαν ότι η πρότασή τους για την εφεδρεία ήταν διαφορετική, ενώ ο Προκόπης Παυλόπουλος κατηγόρησε τον προκάτοχο του Δημήτρη Ρέππα για την κατάσταση που επικρατεί στο Δημόσιο και συμπλήρωσε πως υπάρχουν και συνταγματικά προβλήματα στην εφεδρεία που εφαρμόστηκε.
"Η εφεδρεία που εφαρμόσατε δεν έχει καμία σχέση με την πρόταση της ΝΔ. Δεν έγινε μελέτη για το πόσες θέσεις περισσεύουν. Πρώτα ήρθε η τρόικα και μας είπε 'τόσοι πρέπει να φύγουν' και μετά ψάχνουμε να βρούμε από πού θα φύγουν" είπε ο κ. Παυλόπουλος.
"Η κυνική παραδοχή του κ. Ρέππα ότι η εφεδρεία ήταν ένα φιάσκο επιβάλλει στα δύο κόμματα , το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να απολογηθούν δημοσίως για το τεράστιο διοικητικό και κοινωνικό πρόβλημα που προκάλεσαν" σχολίασε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.