Αιφνίδια αλλαγή σκηνικού στο μέτωπο της οικονομίας, καθώς το απόγευμα της Παρασκευής ανακοινώθηκε ότι διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα με τον εκπρόσωπο της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.
Αιφνίδια αλλαγή σκηνικού στο μέτωπο της οικονομίας, καθώς το απόγευμα της Παρασκευής ανακοινώθηκε ότι διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα με τον εκπρόσωπο της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.
Μετά τη δεύτερη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους κ. Παπαδήμου και Βενιζέλου, και αφού μεσολάβησε ένα ταξίδι-αστραπή στις Βρυξέλλες, ο Τσαρλς Νταλάρα αποχώρησε από την Αθήνα και λίγο αργότερα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι -παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης- οι συνομιλίες δεν έχουν καταλήξει σε μια εποικοδομητική απάντηση από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι διακυβεύεται ακόμη και ο εθελοντικός χαρακτήρας της συμφωνίας.
"Υπό αυτές τις συνθήκες -σημειώνει ο Τσαρλς Νταλάρα- οι συζητήσεις με την Ελλάδα και τον δημόσιο τομέα, διεκόπησαν, προκειμένου να επανεξεταστούν τα οφέλη της εθελοντικής προσέγγισης. Ελπίζουμε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα, με την υποστήριξη της Ευρωζώνης, θα είναι σε θέση να ξανασυνεργαστεί εποικοδομητικά με τον ιδιωτικό τομέα με σκοπό την οριστικοποίηση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας".
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εμπλοκή προκύπτει από την άρνηση του ΔΝΤ να δεχθεί επιτόκια της τάξεως του 4,5%-5%, καθώς θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο το κόστος εξυπηρέτησης παραμένει πολύ υψηλό και δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ζητεί, σε περίπτωση που η συμμετοχή δεν είναι η αναμενόμενη, επιπλέον βοήθεια από τις χώρες της Ευρωζώνης.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ, το ΔΝΤ τονίζει ότι προσβλέπει σε επανέναρξη συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι ο επικεφαλής του IIF θα επιστρέψει στην Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη, ωστόσο χαρακτηρίζουν την κατάσταση ως πολύ τεταμένη, ενώ όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσιγκτον Μ.Ιγνατίου, η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να στείλει αντιπροσωπεία στο ΔΝΤ για να συζητηθεί το θέμα το επιτοκίου.
Ταυτόχρονα, κυβερνητικός αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις προειδοποιεί -μέσω του Reuters- για τις καταστροφικές συνέπειες ενός ενδεχόμενου ναυαγίου στη συμφωνία. "Χθες ήμασταν προσεκτικοί και σίγουροι. Σήμερα είμαστε λιγότερο αισιόδοξοι. Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε σε όλες τις πλευρές ότι οι συνέπειες μιας αποτυχίας θα ήταν καταστροφικές για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, την Ευρώπη και τους Ευρωπαίους" ανέφερε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο.
Αίσθηση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σε ομιλία που έδωσε το βράδυ σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, μετά δηλαδή τη διακοπή των συνομιλιών, μίλησε για "διαβουλεύσεις σε εξέλιξη".
"Η χώρα μας περνά τη μεγαλύτερη οικονομική δοκιμασία των τελευταίων δεκαετιών. Η περίοδος που διανύουμε είναι η πιο κρίσιμη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όπως ξέρετε, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους που διακρατούν οι ιδιώτες επενδυτές" είπε ο κ. Παπαδήμος.
Και πρόσθεσε: Εάν η διαδικασία του PSI ολοκληρωθεί επιτυχώς, ένα σημαντικό δημοσιονομικό βάρος θα φύγει από τις πλάτες της χώρας. Από τη μεγάλη μείωση του χρέους και του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησής του θα εξοικονομηθούν πόροι που μπορούν να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Προβλήματα στη διαδικασία δημιουργούν και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, τα οποία έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα σε πολύ χαμηλές τιμές και παράλληλα έχουν αγοράσει και ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας. Για το λόγο αυτό πιέζουν, ώστε να ενεργοποιηθούν τα CDS και να είναι διπλά κερδισμένα.
Πιο διαλλακτική στο ενδεχόμενο αύξησης της νέας βοήθειας προς την Αθήνα εμφανίζεται και η Κομισιόν, η οποία μέχρι πριν λίγες ημέρες δεν δεχόταν να συζητήσει το θέμα. Σήμερα, ο εκπρόσωπός της απάντησε ότι θα περιμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας του κουρέματος για να αποφασίσει.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της, κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το αν θα ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης, ώστε το κούρεμα να γίνει υποχρεωτικό για όλους σε περίπτωση που η συμμετοχή φθάσει το 75%. "Δεν υπάρχει απόφαση για το αν και πότε θα κατατεθεί νόμος που θα υποχρέωνε τους πιστωτές σε ανταλλαγή ομολόγων" τονίζει ο Παντελής Καψής.
Σαφές μήνυμα για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό τόσο για το κούρεμα όσο και για τη νέα δανειακή σύμβαση κομίζει και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, που φθάνει την Κυριακή στην Αθήνα και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα και τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.