Να αναδειχθεί αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο, μετά την ολοκλήρωση του PSI και πριν από τις εθνικές εκλογές, ήταν η νέα πρόταση που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου στο πολιτικό συμβούλιο, για την επόμενη ημέρα στο κόμμα.
Να αναδειχθεί αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο, μετά την ολοκλήρωση του PSI και πριν από τις εθνικές εκλογές, ήταν η νέα πρόταση για την επόμενη ημέρα στο κόμμα που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου στο πολιτικό συμβούλιο, το οποίο διήρκεσε περίπου δύο ώρες.
Επί της πρότασης του προέδρου του Κινήματος, η οποία συμπληρώθηκε και με την πρόβλεψη για διεξαγωγή συνεδρίου μετά τις εκλογές, τα περισσότερα μέλη του οργάνου συμφώνησαν. Στο Εθνικό Συμβούλιο, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν το μεσημέρι του Σαββάτου, αναμένεται και η τοποθέτηση του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος δεν έχει κάνει γνωστή την πρότασή του.
Τρία στελέχη οι, κ. Σαλαγιάννης, κ. Κουκουλόπουλος και Τόνια Αντωνίου, είπαν "επιφυλάσσομαι" ενώ δύο στελέχη, η κ. Αράπογλου και ο Μίμης Ανδρουλάκης δεν μίλησαν καθόλου.
Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο πολιτικό συμβούλιο, ο κ. Παπανδρέου είχε εισηγηθεί την άμεση εκλογή από τα κομματικά όργανα υποψήφιου πρωθυπουργού και την έναρξη καταστατικών διαδικασιών για ανάδειξη προέδρου μετά τις εθνικές εκλογές.
To πρωί, ο Γιάννης Ραγκούσης κατέθεσε τη δική του πρόταση για τις διαδικασίες και ουσιαστικά συντάχθηκε με άλλα κορυφαία στελέχη, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που ζητούν να πάνε τα εσωκομματικά μετά την ολοκλήρωση του PSI, ενώ τάχθηκε υπέρ της εκλογής της νέας ηγεσίας από τη βάση και με κάλπη.
Ο κ. Ραγκούσης όρισε ως "πρώτη προτεραιότητα" την ολοκλήρωση του PSI και της δανειακής σύμβασης, επισημαίνοντας ότι το έχει ήδη προτείνει από τις 27 Δεκεμβρίου στην κοινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου και των μελών της κυβέρνησης. Παράλληλα, ζήτησε "προετοιμασία ανοιχτής στην κοινωνία εθνικής συνδιάσκεψης λογοδοσίας και πολιτικών θέσεων" και "αμέσως μετά το PSI και τη δανειακή σύμβαση να ξεκινήσει η εφαρμογή του καταστατικού, όπως προβλέπεται".
Να μην διαταραχθεί η λειτουργία της κυβέρνησης από τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ ζήτησε, μιλώντας στον ρ/σ Real FM, η Άννα Διαμαντοπούλου, τονίζοντας ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή πάνω απ' όλα είναι η πατρίδα. Η κ. Διαμαντοπούλου επισήμανε ότι αφού ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση από τη Βουλή, θα πρέπει να γίνει Εθνικό Συμβούλιο στο ΠΑΣΟΚ, να υποβληθούν οι υποψηφιότητες και μέσα σε λίγες μέρες να γίνουν εκλογές από τη βάση και με το καταστατικό, ώστε το κόμμα να πάει με νέα ηγεσία στις εθνικές εκλογές.
Σήμερα, δύο αναπληρωτές υπουργοί και πέντε υφυπουργοί της κυβέρνησης Παπαδήμου οι οποίοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ζήτησαν, επίσης, να παγώσουν οι εσωκομματικές διαδικασίες μέχρι το PSI, αλλά και να δοθεί από το κόμμα τους στήριξη διαρκείας στη σημερινή κυβέρνηση, αν χρειαστεί ακόμη και μέχρι το 2013.
Με κοινό τους κείμενο, οι κ.κ. Σαχινίδης, Ξυνίδης, Μωραϊτης, Δριβελέγκας, Πεταλωτής, Όθωνας και Μπόλαρη τονίζουν χαρακτηριστικά: "Είναι ανάγκη η χώρα να προχωρήσει με την κυβέρνηση Παπαδήμου και μετά την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης στην υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών για να μπει η χώρα σε πορεία ανάκαμψης. Στην πορεία αυτή ρόλο θεματοφύλακα μπορεί και έχει χρέος να επιτελέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αποτρέποντας τις μικροκομματικές στρατηγικές. Έχοντας ως ορίζοντα ακόμη και τον Οκτώβριο του 2013, εφόσον χρειαστεί".
Η κοινοποίηση της επιστολής προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος της οποίας τη χαρακτήρισε "μνημείο απύθμενου πολιτικού θράσους". "Το κομματικό πάνω από το εθνικό. Αλλά και σε βάρος του εθνικού συμφέροντος. Αυτό αποκαλύπτει η επιστολή εφτά στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης. Και αυτό αποτελεί μνημείο απύθμενου πολιτικού θράσους" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μιχελάκης.