Με τις τοποθετήσεις στελεχών συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Κάποια από τα στελέχη του Κινήματος, στις τοποθετήσεις τους ασκούν κριτική στον κ. Παπανδρέου ενώ άλλοι εκτιμούν ότι όλα αυτά ήταν αναμενόμενα και έπρεπε να γίνουν. Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση Πετσλάνικου, εκτός εργασιών Εθνικού Συμβουλίου
Με τις τοποθετήσεις στελεχών συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου, με τις ομιλίες του Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου. Περισσότερα από 90 στελέχη έχουν δώσει το όνομά τους στη λίστα προκειμένου να μιλήσουν σήμερα.
Κάποια από τα στελέχη του Κινήματος, στις τοποθετήσεις τους ασκούν κριτική στον κ. Παπανδρέου και στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ τα δύο χρόνια, ενώ άλλα στελέχη εκτιμούν ότι όλα αυτά ήταν αναμενόμενα και έπρεπε να γίνουν.
Ο πρόεδρος του κόμματος, Γ. Παπανδρέου στην τοποθέτησή του χθες, πρότεινε την ανάδειξη νέου αρχηγού τον Μάρτιο, πριν τις εθνικές εκλογές, διευκρινίζοντας ότι προέχει η σωτηρία της χώρας ενώ απέφυγε να επαναλάβει ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Ο κ. Παπανδρέου έκανε απολογισμό της διετίας, έστειλε μήνυμα και προς τους επίδοξους διαδόχους του αλλά έκανε αναφορά και σε επιθέσεις που δέχεται ο ίδιος προσωπικά και μέλη της οικογένειάς του.
Μετά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στο βήμα ανέβηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αν και δεν έκρυψε στην τοποθέτησή του τη διαφωνία του με την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου, δεν προχώρησε σε ρήξη τονίζοντας ότι τώρα προέχει η σωτηρία της χώρας και ότι ο ρόλος του είναι στο υπουργείο Οικονομικών, γεγονός που δεν του επιτρέπει να ασχοληθεί με τα εσωκομματικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξεκίνησε την ομιλία του με θετικά λόγια για τον κ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι η συνεργασία τους έχει αποδείξει "τι σημαίνει η πίστη στην ενότητα και η διαφύλαξη της ενότητας και της προοπτικής της παράταξης". Κατήγγειλε, πάντως, ότι έχει ήδη αρχίσει μία υπόγεια, εξευτελιστική για το ΠΑΣΟΚ, προεκλογική εκστρατεία.
Τα άλλα κορυφαία στελέχη του Κινήματος, που πήραν το λόγο εμφανίστηκαν να κλείνουν προς την πρόταση Παπανδρέου. Ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου καθώς και αδάπανη και σύντομη προεκλογική εκστρατεία για τα εσωκομματικά.
"Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου θα παραμείνει μέχρι τα μέσα της άνοιξης, τον Μάιο" υποστήριξε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: "Αν δούμε τα πράγματα με αναχωρητισμό κινδυνεύουμε να χάσουμε όλο το 2012. αν δεν αναθερμανθεί η οικονομία δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με περαιτέρω περικοπές. Άνεμος αλλαγής να πνεύσει και στο ΠΑΣΟΚ. Κλειστές διαδικασίες δεν υπάρχουν. Είμαστε ανοιχτό κόμμα. Δεν είμαστε κόμμα αλά καρτ. Προτείνω αδάπανη και λιτή προεκλογική εκστρατεία, χωρίς φανφάρες και παράτες και καμία ανοιχτή συγκέντρωση".
Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης συμφώνησε με το χρονοδιάγραμμα του κ. Παπανδρέου λέγοντας χαρακτηριστικά: "Το ΠΑΣΟΚ αργοπεθαίνει όχι τόσο υπό το βάρος των ευθυνών της διακυβέρνησής του αλλά γιατί δεν διεκδικεί την ευθύνη της αποστολής του που είναι παραδοσιακά η ευθυγράμμιση με την κοινωνία. Δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί άκουσα να μην πάμε στο λαό. Τέτοια διλήμματα να μην τίθενται σ' ένα κίνημα που έχει χρέος να ευθυγραμμιστεί με την κοινωνία".
Αυτονόητη και ενδεδειγμένη χαρακτήρισε την πρόταση Παπανδρέου ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος στην τοποθέτησή του έστειλε και εσωκομματικό μήνυμα. "Η βασική αιτία για το κακό που συμβαίνει στην ελληνική οικονομία, στην ελληνική κοινωνία και κατ' επέκταση στο ΠΑΣΟΚ είναι η εγκατάσταση και η νομιμοποίηση της ανασφάλειας και του φόβου. Εάν παραταθεί αυτή η κρίση μπορεί να γίνει και μια εθνική κρίση και τα σύννεφα που μαζεύονται στην ανατολική Ευρώπη είναι βαριά σύννεφα. Καμία παράταση στην αβεβαιότητα αλλά και καμία λευκή επιταγή σε κανέναν".
Ο Χρήστος Παπουτσής, ανέφερε ότι θα προτιμούσε την εσωκομματική αναμέτρηση μετά τις εθνικές εκλογές ενώ χρησιμοποίησε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους κορυφαίους με τους οποίους είχε κόντρες στο υπουργικό συμβούλιο. "Κάποιοι φιρφιρίκοι ζητούσαν την διαγραφή μου για τις απόψεις μου χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι, εγώ όμως στήριξα τις προτεραιότητες της κυβέρνησης… θα ήταν ασφαλέστερο για το ΠΑΣΟΚ αν οι εσωκομματικές εκλογές γίνονταν μετά τις εθνικές εκλογές με καθαρότητα" είπε στην τοποθέτησή του ο κ. Παπουτσής.
Συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένες ημερομηνίες, για τις εσωκομματικές εκλογές ζήτησε να ψηφίσει το Εθνικό Συμβούλιο, η Άννα Διαμαντοπούλου στην τοποθέτησή της. Η υπουργός Παιδείας, μεταξύ των προτάσεων της, ανέφερε ότι "το ΠΑΣΟΚ δηλώνει απερίφραστα την υποστήριξή του για την ανάδειξη του σημερινού προέδρου σε κορυφαίες διεθνείς θέσεις, όπως η επανεκλογή στη Σοσιαλιστική Διεθνή".
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση Πετσλάνικου, εκτός εργασιών Εθνικού Συμβουλίου, ο οποίος εκτίμησε πως ο Γιώργος Παπανδρέου θα μπορούσε να είναι και πάλι υποψήφιος, μιλώντας στο ραδιόφωνο Bήμα 99,5Fm. "Δεν θέλω να επιχειρήσω να ερμηνεύσω τον κ. Παπανδρέου, εγώ μένω σε αυτό που είχε πει. Αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι το θέμα του τι θέλει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος και τι δεν θέλει, αλλά και γενικότερα και θέμα συνθηκών που διαμορφώνονται" σημείωσε ο κ. Πετσάλνικος.
Την άποψή του, ότι η εκλογή νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει μετά τις εκλογές, εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μιλώντας στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο". "Είχα μια άποψη και εξακολουθώ να την έχω ότι η καλύτερη διαδικασία είναι η εκλογή του προέδρου μετά τις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ, αυτή τη στιγμή, δεν είχα την άποψη ότι έπρεπε να μπει σε μια δική του εσωκομματική διαδικασία" τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.