Στο προσκήνιο διατηρεί ο πρωθυπουργός το θέμα της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Μέσω του CNBC, ο Λουκάς Παπαδήμος προανήγγειλε δύο ακόμη χρόνια πόνου για τους Ελληνες, με πρόσθετα μέτρα, μείωση πραγματικών εισοδημάτων και εσωτερική υποτίμηση.
Δύο ακόμη χρόνια πόνου για τους Ελληνες, με πρόσθετα μέτρα, μείωση πραγματικών εισοδημάτων και εσωτερική υποτίμηση, προανήγγειλε μέσω του CNBC ο Λουκάς Παπαδήμος, διατηρώντας έτσι στο προσκήνιο το θέμα της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
"Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα, η οποία εν μέρει εξαρτάται από τη συγκράτηση των μισθών και από μια εσωτερική υποτίμηση, μείωση των τιμών και των μισθών" δήλωσε ο πρωθυπουργός δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση των εκπροσώπων εργοδοτών-εργαζομένων.
Και πρόσθεσε: "Είναι φανερό ότι η διαδικασία αυτή εμεπριέχει πόνο. Δεν είναι μόνον η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης. Είναι, επίσης, και η παράλληλη διαδικασία της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτά έχουν αναπόφευκτα ως βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα τη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων και την αύξηση της ανεργίας".
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι "δεν υπάρχει κλειστός κατάλογος της τρόικας". "Ο κατώτατος μισθός, ο 13ος και 14ος, η ωρίμανση, τα ειδικά μσιθολόγια περιλαμβάνονται σε επιστολή της τρόικας προς τον πρωθυπουργό και αναφέρονται ως παραδείγματα. Δεν είναι υποχρεωτικά. Είναι παραδείγματα για το πώς μπορεί να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα. Αυτός είναι ο στόχος" είπε.
Ο Παντελής Καψής ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί μετά το τέλος του κοινωνικού διαλόγου, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι ενδέχεται να προχωρήσει στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων από αυτά στα οποία θα καταλήξουν οι κοινωνικοί εταίροι.
"Αν οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να διαμορφώσουν θέσεις τέτοιες που μέσα από άλλου τύπου προσεγγίσεις είναι δυνατόν να διασφαλίσουμε βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η πίεση για αλλαγές θα είναι πολύ μικρότερη. Και γι' αυτό χρειάζεται η ουσιαστική συμμετοχή όλων των εταίρων στον διάλογο" ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Και ερωτηθείς εάν θα υιοθετηθεί από την κυβέρνηση οτιδήποτε συμφωνηθεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Καψής απάντησε: "Ό,τι βγει θα το δούμε. Η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί μετά. Δεν γνωρίζουμε τι θα συμφωνηθεί. Δεν μπορώ εκ των προτέρων να έχω θέση γι' αυτό".
Μιλώντας στο MEGA, ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είπε πως θα "είναι μια επιτυχία μέσα στην κρίση να συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι για τις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα", σημειώνοντας πως ο Λουκάς Παπαδήμος ως πρωθυπουργός οφείλει να πιέσει προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε πως τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε μια δυσανάλογη αύξηση μισθών σε σχέση με την παραγωγικότητά μας ως χώρα, τόνισε όμως πως σήμερα το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητες δεν είναι οι μισθοί αλλά οι ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες είναι πάρα πολύ υψηλές, καθώς και μια σειρά από παράγοντες που αυξάνουν το κόστος των επιχειρήσεων, όπως η αύξηση φόρων και οι έκτακτες εισφορές.
Ερωτηθείς, πάντως, εάν μπορούν να καταργηθούν οι επιβαρύνσεις αυτές, ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε ότι θα ήταν "αφελές" να πει κανείς κάτι τέτοιο "σήμερα που έχουμε ανάγκη από έσοδα". "Είναι αναγκαστικές, όπως αναγκαστικές είναι δυστυχώς οι επιβαρύνσεις των οριζόντιων μέτρων που είναι ταυτόχρονα και άδικες… Για να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, η ελληνική οικονομία δεν έχει φτάσει στο σημείο να είναι τόσο παραγωγική και να φέρνει έσοδα". "Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι σε λίγους μήνες το επιχειρηματικό περιβάλλον αλλάζει ριζικά στην Ελλάδα" πρόσθεσε.
Στη Νέα Δημοκρατία, η ηγετική ομάδα φέρεται να θεωρεί ότι η μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα είναι μέτρο που θα βαθύνει την ύφεση και δεν θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα, η οποία -όπως λέγεται-μπορεί να βελτιωθεί από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ενώ η εκτίμηση είναι ότι η αγορά αυτορυθμίζεται.
Συμμετοχή στην αυριανή παναττική απεργία και συμπόρευση με το ΠΑΜΕ ζήτησε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Παναγιώτης Μεντρέκας, προκειμένουν "να αποκρουστεί η νέα επίθεση στους μισθούς".
"Τα σχέδια κυβέρνησης, τρόικας και ΣΕΒ για μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων των εργαζομένων πρέπει να ανατραπούν μέσα από τον συντονισμένο και ενωτικό αγώνα όλων των εργαζομένων" τονίζει ο Συνασπισμός.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης επισημαίνει ότι "το πρόβλημα στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι οι μισθοί των εργαζομένων, οι οποίοι άτυπα έχουν μειωθεί σημαντικά με πολλούς τρόπους, είναι το μη μισθολογικό κόστος και τα αντικίνητρα στην επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα".