Η Αθήνα δεν έχει επιδείξει τη δέουσα αποφασιστικότητα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο ο ελληνικός λαός έχει κάνει πολλές και βαριές θυσίες. Τη διαπίστωση αυτή έκανε μιλώντας στο MEGA ο επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης της Κομισιόν. Tι είπε για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.
Η Αθήνα δεν έχει επιδείξει τη δέουσα αποφασιστικότητα στην εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ωστόσο ο ελληνικός λαός έχει κάνει πολλές και βαριές θυσίες. Τη διαπίστωση αυτή έκανε μιλώντας στο MEGA ο επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης της Κομισιόν.
Ο Χορστ Ράιχενμπαχ, μάλιστα, παρατήρησε ότι οι επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων είναι πολλαπλάσιες από αυτές που παρατηρούνται σε άλλες χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας.
"Πιστεύω πραγματικά -ανέφερε- ότι οι θυσίες έχουν φτάσει στα όριά τους. Ελπίζω να μην χρειαστεί να γίνουν περαιτέρω θυσίες. Προσπαθώ να το προβάλω και αυτό. Αναφέρομαι συχνά στη μελέτη των "Financial Times", η οποία δείχνει ξεκάθαρα ότι οι επιπτώσεις όσον αφορά το διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα είναι περίπου το διπλάσιο των αρνητικών επιπτώσεων από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και σχεδόν το τριπλάσιο από την Ισπανία".
Σχολιάζοντας τις συζητήσεις για το εάν πρέπει ή δεν πρέπει να μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, ο Χορστ Ράιχενμπαχ σημείωσε ότι το κόστος εργασίας είναι μόνο μια από τις παραμέτρους της ανταγωνιστικότητας.
"Γενικά, όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, δεν είναι μόνο το κόστος εργασίας, αλλά και το κόστος του επιχειρείν. Η γραφειοκρατία που εμποδίζει την Ελλάδα να προσελκύσει επενδύσεις και να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις της βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι ένας τομέας που πρέπει να αντιμετωπιστεί ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για το μέλλον" δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης απέφυγε να υιοθετήσει τη θέση της τρόικας για μη εθελοντικές αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, τονίζοντας ότι πρώτα απ' όλα πρέπει να γίνει μακρόπνοος σχεδιασμός για τη δομή του δημόσιου τομέα.
Για το κρίσιμο ζήτημα της ανασύνταξης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, ο κ. Ράιχενμπαχ υπογράμμισε ότι κλειδί είναι η αλλαγή του φορολογικού συστήματος που είναι θέμα πολιτικών και μόνο αποφάσεων.
"Για να βελτιωθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός -σημείωσε στο MEGA- θα ήταν επίσης επιθυμητό αυτό, όμως, είναι περισσότερο πολιτικό ζήτημα και όχι τόσο θέμα τεχνικής βοήθειας να βελτιωθεί και το φορολογικό σύστημα ώστε να γίνει πιο απλό, πιο διαφανές και πιο δίκαιο".