Στην αυτοκτονία έφτασαν να οδηγήσουν οι αδίστακτοι τοκογλύφοι-εκβιαστές στη Β. Ελλάδα έναν 45χρονο ιδιοκτήτη γνωστής αλυσίδας εστιατορίων, σύμφωνα με την αστυνομία. Όπως προκύπτει από τις 15.000 σελίδες της δικογραφίας, για τα θύματα που έπεφταν στα πλοκάμια του κυκλώματος δεν υπήρχε κανένας δρόμος διαφυγής.
Κανένας δρόμος διαφυγής δεν υπήρχε για τα θύματα που έπεφταν στα πλοκάμια του κυκλώματος των τοκογλύφων-εκβιαστών που δρούσε στη Βόρεια Ελλάδα, όπως προκύπτει από τις 15.000 σελίδες της δικογραφίας που στηρίχθηκε στα αποτελέσματα των ερευνών και στις συνομιλίες που κατέγραψε ο κοριός της ΕΥΠ.
Τα μέλη των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων ήταν τόσο αδίστακτα, που σύμφωνα με τις αρχές, έφθασαν στο σημείο να οδηγήσουν έναν 45χρονο ιδιοκτήτη γνωστής αλυσίδας εστιατορίων στην αυτοκτονία και έναν ακόμη 43χρονο επιχειρηματίας να πηδήξει στο κενό, χωρίς ευτυχώς να σκοτωθεί.
Ο αυτόχειρας ήταν ο Λεωνίδας Μαργιόλης, ιδιοκτήτης των γνωστών εστιατορίων "Επτά Θάλασσες", ο οποίος είχε, σύμφωνα με την αστυνομία, δανειστεί από την εγκληματική οργάνωση με φερόμενο ως αρχηγό τον Μάρκο Καραμπέρη, ποσό 450.000 ευρώ με τοκογλυφικό τόκο 10% μηνιαίως. Ο ίδιος είχε δανειστεί 100.000 ευρώ από τον κατηγορούμενο Κωνσταντίνο Μελέτη με τόκο 5% και άλλα 120.000 ευρώ από ένα ακόμη μέλος του κυκλώματος, το οποίο δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί.
Ο επιχειρηματίας δεν κατάφερε ποτέ να εξοφλήσει τους τοκογλύφους, με αποτέλεσμα να βρεθεί σε απόγνωση. Τον περασμένο Ιούνιο, πήδηξε στο κενό από τον τέταρτο όροφο του σπιτιού του, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο, ενώ άφησε και ιδιόχειρο σημείωμα στο οποίο όμως δεν αποκάλυπτε την ταυτότητα των ατόμων που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία.
Ο επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη που έφθασε ένα βήμα πριν από τον θάνατο είναι ένας 53χρονος, ο οποίος δανείστηκε χρήματα από εγκληματική οργάνωση τοκογλύφων. Τον περασμένο Οκτώβριο, όπως λένε οι αστυνομικοί, δεν άντεξε την πίεση των μελών της συμμορίας και αποπειράθηκε να βάλει τέλος στη ζωή του, πηδώντας από τα γραφεία της εταιρείας του, αλλά σώθηκε σοβαρά τραυματισμένος.
Μεταξύ άλλων, στα δίχτυα των μελών του αδίστακτου κυκλώματος είχε πέσει ένα ζευγάρι που διατηρούσε επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη και το 2008 δανείστηκε 200.000 ευρώ με τόκο 10%. Επέστρεψε 50.000 ευρώ μετρητά και κοσμήματα αξίας 500.000 ευρώ, παρ' όλ' αυτά όμως δεν κατάφερε, σύμφωνα με την αστυνομία, να αποπληρώσει το χρέος και στις αρχές του 2009 μέλη συμμορίας τοκογλύφων τους πήραν ολόκληρη την οικογενειακή επιχείρηση!
Ανάμεσα στα περίπου 2.000 θύματα του κυκλώματος ήταν πολλοί επιχειρηματίες από τη Θεσσαλονίκη. Ενας από αυτούς δανείστηκε 350.000 ευρώ με τόκο 5% και την υποχρέωση να καταβάλει εβδομαδιαίως 5.000 ευρώ. Από τον Μάρτιο του 2011 μέχρι σήμερα, έδωσε στους τοκογλύφους 180.000 ευρώ χωρίς, βέβαια, να έχει αποπληρώσει.
Στην Ημαθία, πριν από λίγο καιρό, επιχειρηματίας δανείστηκε 100.000 ευρώ από τους τοκογλύφους και αναγκάστηκε να αποδεχθεί χρέος 200.000 ευρώ.