Η έρευνα του αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Φώτη Μακρή κλείνει, με την 10σέλιδη αναφορά του να οδεύει στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο αρμόδιος υπουργός Μ. Παπαιωάννου, αφού έλαβε γνώση της αναφοράς του κ. Μακρή, επέκρινε σκληρά τους δύο εισαγγελείς, γιατί -όπως τονίζει- δεν διευκρίνησαν, ούτε απέδειξαν τις αρχικές τους καταγγελίες, ούτε όμως κατονόμασαν τα πρόσωπα που τους εμπόδισαν στο έργο τους
Η έρευνα του αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Φώτη Μακρή κλείνει, με την 10σέλιδη αναφορά του να οδεύει στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο αρμόδιος υπουργός Μ. Παπαιωάννου, αφού έλαβε γνώση της αναφοράς του κ. Μακρή, επέκρινε σκληρά τους δύο εισαγγελείς, γιατί -όπως τονίζει- δεν διευκρίνησαν, ούτε απέδειξαν τις αρχικές τους καταγγελίες, ούτε όμως κατονόμασαν τα πρόσωπα που τους εμπόδισαν στο έργο τους, και καταλήγει:
"Δεν μπορώ να αγνοήσω το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι αντεισαγγελείς, έπληξαν το κύρος της δικαιοσύνης με συγκεκριμένες πράξεις και συμπεριφορές τους".
Δεν αξιολογήθηκαν ποινικά από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου οι παρεμβάσεις, οι συστάσεις ή οι δυσφορίες που κατήγγειλαν με την επιστολή παραίτησής τους, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς Πεπόνης και Μουζακίτης.
Σύμφωνα με την αναφορά, και για τους ίδιους τους εισαγγελείς, ο βασικός λόγος της παραίτησής τους ήταν η προσπάθεια κατάργησής τους με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, αφού οι όποιες παρεμβάσεις δεν τους επηρέασαν στο έργο τους, ούτε εκτίμησαν ότι είχαν κάποια ποινική απαξία.
Οι συστάσεις που δέχθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, οι οποίοι τους παρακάλεσαν να επισπεύσουν την έρευνα για τα ασφάλιστρα κινδύνου και τυχόν εμπλοκή του Αντρίκου, αδελφού του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ενώ το ίδιο τους ζήτησεαν και ο προιστάμενος τους Νίκος Παντελής αλλά και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες.
Σύσταση έγινε στους οικονομικούς εισαγγελείς και για την υπόθεση με την λίστα των φοροφυγάδων και τις καταγγελίες του Δημήτρη Κουσελά, ο οποίος φερόταν να έχει πει ότι αιτία της απομάκρυνσής του από το υπουργείο Οικονομικών ήταν η πρόθεσή του για συλλήψεις οφειλετών.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, είχε συμβουλέψει τον Γρηγόρη Πεπόνη να πάρει πρώτα στα χέρια του τη λίστα, και μετά να διατάξει την διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης.
Η τρίτη υπόθεση, αφορά καταγγελία δημοσιογράφου, ο οποίος τους είχε μεταφέρει απειλές μεγαλοπαράγοντα ο οποίος σχετίζεται με τραπεζικό ίδρυμα, και φέρεται να είχε πει στους εισαγγελείς ότι η αστυνομία παρακολουθεί τα τηλέφωνά τους, κατ'εντολήν του ισχυρού παράγοντα.
Ωστόσο, ενώ αρχικά η καταγγελία αυτή είχε ληφθεί σοβαρά υπόψιν από τους οικονομικούς εισαγγελείς, στη συνέχεια κρίθηκε ως αβάσιμη.
Με ανακοίνωσή της η Ελληνική αστυνομία τονίζει: "Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η άρση του απορρήτου εγκρίνεται από τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης, ενώ οι υπηρεσίες εποπτεύονται από εισαγγελικό λειτουργό".