Επί 15 χρόνια δρούσε στη Βόρεια Ελλάδα το μαφιόζικο κύκλωμα τοκογλύφων-εκβιαστών που εξάρθρωσαν οι αρχές. Σε τουλάχιστον 2.000 υπολογίζονται τα θύματα, σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ ο τζίρος. Γνωστά ονόματα της Θεσσαλονίκης ανάμεσα στους συλληφθέντες, που σύμφωνα με την αστυνομία ευθύνονται για μια αυτοκτονία και μια απόπειρα αυτοκτονίας επιχειρηματιών.
Συγκλονιστικά στοιχεία έρχονται στο φως μετά την εξάρθρωση του μαφιόζικου κυκλώματος τοκογλύφων-εκβιαστών, που δρούσε επί 15 χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα. Σε τουλάχιστον 2.000 υπολογίζονται τα θύματα, από τα οποία τα μέλη του κυκλώματος φέρονται να απέσπασαν ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
"Ήταν αδίστακτοι" δήλωσε για τους συλληφθέντες ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία οι συλληφθέντες ευθύνονται για μια αυτοκτονία και μια απόπειρα αυτοκτονίας επιχειρηματιών στους οποίους είχαν δανείσει χρήματα, ενώ ερευνάται αν συνδέονται και με άλλες υποθέσεις αυτοχειρίας.
Ήδη, οι αποκαλύψεις για τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο κύκλωμα προκαλούν σάλο. Μεταξύ των 53 συλληφθέντων που φέρονται ως μέλη των συνολικά 4 εγκληματικών οργανώσεων είναι ο ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων Μάρκος Καραμπέρης, το ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ Χρήστος Παπαχατζής και ο γνωστός δημοσιογράφος της ΕΤ-3 Γιώργος Φερέτης.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι, επίσης, ένας εφοριακός, δύο διευθυντικά στελέχη τραπεζών, δικηγόροι, αστυνομικοί, ένας πρώην ποδοσφαιριστής, ένας γιατρός, ένας υπάλληλος ΠΑΕ, ένας γιατρός ακόμη και ένας φυλακισμένος.
Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις, για τοκογλυφία, για εκβιασμό, για απάτη και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Φέρονται να εκβίαζαν και να δάνειζαν με επιτόκια ως και 80% επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, να πουλούσαν προστασία σε ιδιοκτήτες καταστημάτων και να ξέπλεναν το μαύρο χρήμα μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ.
Στην κατοχή τους βρέθηκαν 19 πολυτελή αυτοκίνητα και 4 μοτοσικλέτες, 172.000 ευρώ, κοσμήματα, επιταγές, συναλλαγματικές και ιδιωτικά συμφωνητικά, ενώ ερευνώνται και λογαριασμοί τους, παρόλο που πολλοί δεν υπέβαλαν καν φορολογική δήλωση.
Και οι 53 οδηγήθηκαν ήδη στον εισαγγελέα, με χειροπέδες και υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, και αύριο Παρασκευή αναμένεται να οδηγηθούν στον ανακριτή.
Κεντρικό ρόλο στην αποκάλυψη του κυκλώματος εκβιαστών και τοκογύφων έπαιξε το ΣΔΟΕ, που από τον Μάιο του 2011 προχώρησε στην άρση του φορολογικού απορρήτου και των οικονομικών στοιχείων των εμπλεκομένων, βοηθώντας την αστυνομία να ολοκληρώσει τις έρευνες.
Συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, ενώ στην εξάρθρωση του μεγάλου κυκλώματος αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Γνωστά ονόματα της Θεσσαλονίκης
Ο Μάρκος Καραμπέρης -ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων, γνωστός σε όλη τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος μάλιστα είχε θέσει και υποψηφιότητα για τη θέση του αντιπεριφεριάρχη Ημαθίας με τον ΛΑΟΣ- φέρεται να ήταν αρχηγός της πρώτης και μεγαλύτερης οργάνωσης. Kαθώς γνώριζε πρόσωπα και πράγματα στη νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης, φέρεται να επέλεγε τα θύματα της οργάνωσης, να κινούσε τα νήματα και να έδινε κατευθυντήριες εντολές. Είναι κουμπάρος του επιχειρηματία Θανάση Πάπιστα, ο οποίος είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου λόγω των σχέσων της κατασκευαστικής εταιρείας του με τις επενδύσεις της μονής. Είχε, μάλιστα, βαφτίσει το παιδί του επιχειρηματία δίνοντάς του το όνομα Εφραίμ.
Ο Χρήστος Παπαχατζής -επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ- φέρεται να "έθαβε" στο συρτάρι τις καταγγελίες σε βάρος του αρχηγού οργάνωσης και παράλληλα να τον ενημέρωνε, διευκολύνοντάς τον έτσι να συνεχίσει τη δράση του. Το ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ, από το 1995 ως το 2004, διατέλεσε επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ εφοριακών με την οποία είχε εκλεγεί και πρόεδρος των εφοριακών Θεσσαλονίκης. Μόλις πρόσφατα, τοποθετήθηκε στη θέση του επικεφαλής της ΕΔΕΥ.
Ο Γιώργος Φερέτης -γνωστός δημοσιογράφος και διευθυντικό στέλεχος της ΕΤ-3 που είχε εξελιχθεί σε παράγοντα της Θεσσαλονίκης και είχε σχέσεις με την εκκλησία αλλά και πάθος για τον τζόγο- φέρεται να εισέπραττε χρήματα από τα θύματα για λογαριασμό του κυκλώματος, αλλά και να έδινε πληροφορίες για τη δράση της αστυνομίας.
Ο συνήγορος του Χρ. Παπαχατζή, Χρήστος Τσάκος, υποστηρίζει ότι ο πελάτης του "ως διευθυντής της ΕΔΕΥ διέταξε τον έλεγχο και όρισε ειδικούς ελεγκτές για να ελέγξουν τη σχετική καταγγελία", ενώ για αβάσιμες κατηγορίες κάνει λόγο ο συνήγορος του Γιώργου Φερέτη, Χαράλαμπος Αποστολίδης, σημειώνοντας ότι "έχουμε μόνο μια γενική και συλλήβδην κατηγορία με μια ομαδοποίηση αυθαίρετη".
Οι 4 οργανώσεις και η δράση τους
Η πρώτη οργάνωση συγκροτήθηκε το 2003. Αρχηγός φέρεται να είναι Μάρκος Καραμπέρης, 58 ετών. Η οργάνωση δάνειζε χρήματα σε επιχειρηματίες με τοκογλυφικό επιτόκιο από 5% ως 15% και νομιμοποιούσε τα "μαύρα" χρήματα μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ.
Η δεύτερη οργάνωση συγκροτήθηκε το 2008. Αρχηγός φέρεται να είναι ο Δημήτρης Λαμπάκης, 53 ετών. Και αυτή η οργάνωση δάνειζε χρήματα με επιτόκιο από 8,3% ως 12,5%, ενώ εκβίαζε και καταστηματάρχες. Τα μέλη της νομιμοποιούσαν τα "μαύρα" χρήματα με τον ίδιο τρόπο.
Η τρίτη οργάνωση συγκροτήθηκε το 2009. Αρχηγός φέρεται να είναι ο Γιώργος Πολυμέρης, 38 ετών. Η οργάνωση δάνειζε χρήματα με επιτόκιο 10%, εκβίαζε επιχειρηματίες και εξαπατούσε.
Η τέταρτη οργάνωση συγκροτήθηκε το 2001. Αρχηγοί φέρονται να είναι τα τρία αδέλφια Μελέτη, 32, 43 και 43 ετών. Η οργάνωση δάνειζε με επιτόκιο από 6,5% ως 80% και εκβίαζε καταστηματάρχες σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική για να τους παρέχει προστασία.