Τη βούληση της κυβέρνησης να σεβαστεί το αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου για τους μισθούς επανέλαβε για ακόμη μια φορά ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.
Τη βούληση της κυβέρνησης να σεβαστεί το αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου για τους μισθούς επανέλαβε για ακόμη μια φορά ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.
Μια ημέρα πριν την εξαιρετικά κρίσιμη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της τρόικας για μισθούς και επικουρικές ο κ. Κουτρουμάνης, δήλωσε: "Θα σεβαστούμε και πρέπει να σεβαστούμε τις αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων. Μεγαλύτερη σημασία αυτή τη στιγμή έχει να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τα πολύ σοβαρά θέματα τα οποία συζητούν αυτή την περίοδο".
Σήμερα ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν δεν επιβεβαίωσε ότι η τρόικα έχει θέσει θέμα μείωσης των κατώτατου μισθού, ενώ ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αθήνα, Πάνος Καρβούνης, υποστήριξε ότι η τρόικα έχει θέσει θέμα μείωσης του μισθολογικού κόστους αλλά όχι μείωση του 13ου και 14ου μισθού και πρόσθεσε: "Η τρόικα αυτό που είπε είναι να συζητηθεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων η μείωση του μισθολογικού κόστους. Δεν ζήτησε συγκεκριμένα να κοπεί ούτε ο 13ος ούτε ο 14ος μισθός ούτε να μειωθεί ο κατώτατος μισθός".
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, επανέλαβε την πρότασή του για "πάγωμα" των αυξήσεων στην εθνική συλλογική σύμβαση και όσες κλαδικές λήγουν για δύο ή τρία χρόνια.
Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει πάντως πως οι εκπρόσωποι των εργοδοτών στη χθεσινή συνεδρίαση των κοινωνικών εταίρων, που διεκόπη από την παρέμβαση των συνδικαλιστών του, θα έθεταν θέμα αναστολής των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων. Μάλιστα το ΠΑΜΕ παρουσίασε έγγραφο το οποίο όπως ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι του βρέθηκε χθες στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου και περιέχει επεξεργασμένη νομοθετική πρόταση για αναστολή της ισχύος των συμβάσεων το οποίο αναφέρει ότι "για το χρονικό διάστημα από την έναρξη της ισχύος του παρόντος μέχρι και τις 31-12-20… αναστέλλεται η ισχύς των κλαδικών και των εθνικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και των με αυτές εξομοιουμένων διαιτητικών αποφάσεων".
Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών επεσήμαναν ότι το έγγραφο που παρουσίασε το ΠΑΜΕ είναι η πρόταση που έκανε πριν από 11 μέρες ο σύνδεσμος τουριστικών επιχειρήσεων προς την κυβέρνηση ο οποίος όμως, όπως τόνισαν, δεν συμμετέχει καν στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων και δεν συνυπογράφει την εθνική συλλογική σύμβαση.