"Επικίνδυνη για τη χώρα" χαρακτήρισε την υπόθεση των στατιστικών στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 η Άννα Διαμαντοπούλου, εξαπολύοντας επίθεση στους εισαγγελείς που έστειλαν τον φάκελο στον Άρειο Πάγο ώστε να αποσταλεί μετά στη Βουλή. Αντιδράσεις για τη δήλωση Λοβέρδου στο MEGA.
Θύελλα αντιδράσεων από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει η ενέργεια του εισαγγελέα Πεπόνη να ζητήσει να διερευνήσει η Βουλή τυχόν ποινικές ευθύνες των κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου για την αναπροσαρμογή του ελλείμματος του 2009.
Μιλώντας τη Δευτέρα στον ρ/σ Βήμα FM, η Άννα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε την υπόθεση "επικίνδυνη για τη χώρα" και έκανε λόγο για "νομική ιδεοληψία ή πολιτικά παιχνίδια", ανοίγοντας πυρ κατά των οικονομικών εισαγγελέων.
"Πρωταγωνιστές σε αυτή την ιστορία είναι οι δύο εισαγγελείς. Κανένας δεν είναι υπεράνω κριτικής. Μετά τις πομπώδεις καταγγελίες, που αποδείχθηκαν τελείως άδειες και κενές, υπήρξε μία δεύτερη κίνηση που είναι επικίνδυνη για τη χώρα" είπε η υπουργός Παιδείας.
Και πρόσθεσε: "Τα στοιχεία αυτά έχουν επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και με βάση αυτά γίνεται η πιο δύσκολη και η πιο σημαντική διαπραγμάτευση που έκανε ποτέ η χώρα αυτή τη στιγμή. Αμφισβήτηση αυτών των στοιχείων τινάζει στον αέρα όλη τη συζήτηση που γίνεται τώρα".
Οι δηλώσεις της κυρίας Διαμαντοπούλου έρχονται μετά τη δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου στο ΜΕGA ότι "θα γίνει μεκελειό" σε περίπτωση που οργανωθεί επιχείρηση να χτυπηθεί πολιτικά ο Γιώργος Παπανδρέου, δήλωση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όπου μία μερίδα βουλευτών -όπως η Εύα Καϊλη, ο Λάμπρος Μίχος, αλλά και ο Μίμης Ανδρουλάκης- έδειξαν ενοχλημένοι.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε ότι "η απειλή Λοβέρδου για 'μακελειό' στη χώρα στρέφεται ευθέως εναντίον της Δικαιοσύνης, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας" και πρόσθεσε: "Δεν ξέρουμε αν τα κίνητρά του είναι ψηφοθηρικά ενόψει των εσωκομματικών διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ. Σίγουρα, όμως, τέτοιες απειλές, σε μια στιγμή που ο λαός υποφέρει εξαιτίας της πολιτικής τους, ξεπερνούν τα όρια της ανευθυνότητας, είναι εκβιαστικές και επικίνδυνες".
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σχολίασε ότι "ο κ. Λοβέρδος άφησε τον παρορμητισμό του να νικήσει τη λογική του" προσθέτοντας πως "αυτά τα κρεσέντο βλάπτουν σοβαρά την ομαλή πορεία της χώρας".
Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος, πάντως, εμφανίζεται αμετακίνητος στην άποψή του, λέγοντας: "Δεν μετατοπίζομαι ούτε κατ' ελάχιστο από τις απόψεις που εξέφρασα. Υποστήριζα και συνεχίζω να υποστηρίζω αμετακίνητα ότι κάθε απόπειρα να γίνει πολιτική εκμετάλλευση του συγκεκριμένου θέματος εναντίον του κ. Παπανδρέου παράγει μετά απολύτου βεβαιότητος ανωμαλία".
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να καταθέσει τον φάκελο της εξέτασης που διενεργήθηκε για το θέμα από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και από τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να καλέσει τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς στη Βουλή για να δώσουν εξηγήσεις.
Η πρόεδρος Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε να υπάρξει έρευνα "αλλά με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα και χωρίς πολιτικό κίνητρο" και πρόσθεσε: "Η ιστορία με τα νούμερα πρέπει κάποτε να κλείσει σ' αυτή τη χώρα και παιχνίδια με τους αριθμούς δεν πρέπει να γίνονται. Ας δούμε, λοιπόν, πώς αυτό θα διασφαλιστεί για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα".
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Στατιστικής Υπηρεσίας περνά στην αντεπίθεση και με εγγραφό του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητά να καταθέσει άμεσα στους εισαγγελείς για την υπόθεση, αφού ο φάκελος ΕΛΣΤΑΤ ενδέχεται να φθάσει στη Βουλή χωρίς την κατάθεση του ιδίου.
Την ίδια ώρα, οι ισχυρισμοί του πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά -βασική καταγγέλλουσα στην υπόθεση- πως ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στα κρυφά με τον επικεφαλής της Eurostat προκειμένου να πιέσει ώστε να μπει στο αρχείο η υπόθεση, προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του μεγάρου Μαξίμου.