Κατάργηση με νόμο 13ου και 14ου μισθού και κατεδάφιση του καθεστώτος των συμβάσεων προτείνονται σε έγγραφο που υπογράφει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα και συμπεριλαμβάνεται στο υπόμνημα της τρόικας προς τον πρωθυπουργό.
Σαρωτικές ανατροπές για μισθούς και εργασιακά δικαιώματα στον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ προτείνονται σε έγγραφο που υπογράφει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα και συμπεριλαμβάνεται στο υπόμνημα της τρόικας προς τον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με το κείμενο εργασίας του Μπομπ Τράα, που τίθεται στην κυβέρνηση προς συζήτηση -και το οποίο αποκαλύπτουν η εφημερίδα "Τα Νέα" αλλά και το vima.gr- η τρόικα ζητά:
Κατάργηση 13ου-14ου μισθού με νομοθετική παρέμβαση
Πάγωμα των ωριμάνσεων σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα
Κατάργηση της 6μηνης προστασίας που παρέχουν οι συλλογικές συμβάσεις στους εργαζόμενους μετα τη λήξη τους και πριν υπογραφεί η επόμενη σύμβαση
Μεγαλύτερη ελαστικοποίηση
Απελευθέρωση των απολύσεων
Κατάργηση μονιμότητας στις ΔΕΚΟ
Προσφυγή στη διαιτησία μονο με συμφωνία εργοδοτών-εργαζομένων
Μείωση εργοδοτικών εισφορών
Επιτάχυνση εκδίκασης εργατικών διαφορών.
Το σκληρό υπόμνημα της τρόικας αφήνει έκθετο τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνο Καρβούνη, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είχε δηλώσει στο MEGA ότι δεν υπάρχει αίτημα της τρόικας για κατάργηση του 13ου-14ου μισθού.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, από το ΔΝΤ δεν θέλησαν να κάνουν κανένα επίσημο σχόλιο για το έγγραφο. Η εκπρόσωπος του Ταμείου που συνοδεύει την Κριστίν Λαγκάρντ στη Γερμανία αρνήθηκε να προβεί σε διάψευση ή επιβεβαίωση.
Σε ερώτηση που είχε υποβάλει νωρίτερα ο Μιχάλης Ιγνατίου στον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΕ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, για το ποια είναι η θέση Ταμείου για τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα στη χώρα μας, ο κ. Ολιβιέ Μπλανσάρ απάντησε: "Πρέπει να εφαρμοστούν δομικές μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει παραπάνω βήματα για να λύσει τα προβλήματά της".
Στην Αθήνα, η γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Αθηνά Δρέττα επιβεβαίωσε, μέσω του ρ/σ Bήμα FM, ότι "η τρόικα έχει θέσει το θέμα του 13ου-14ου μισθού και το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού". "Γύρω από αυτό -είπε- υπάρχει σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση και δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω διαπραγματεύσεις μετά. Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει τώρα".
Η εξέλιξη αυτή δημιουργει νέα δεδομένα στην αυριανή κρίσιμη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, στην οποία η ΓΣΕΕ προσέρχεται έχοντας ξεκαθαρίσει ότι δεν δέχεται καμία παρέμβαση στη Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ότι συζητά μόνο το μη μισθολογικό κόστος.
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ τονίζει: "Υπερασπιζόμαστε το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων και επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε το δίχτυ προστασίας που προσφέρει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τα κατώτατα ημερομίσθια και μισθούς, χωρίς αλλαγές προς τα πάνω ή προς τα κάτω για όσο διαρκεί η κρίση. Έχουμε υπογράψει τη διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού, στο πλαίσιο της τελευταίας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας".
Ο εκπρόσωπος των εμπόρων Βασίλης Κορκίδης δήλωσε στο MEGA ότι δεν θα γίνει ο κλάδος του "νεκροθάφτες του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα" και τόνισε ότι η ΕΣΕΕ προτείνει 3ετες πάγωμα μισθών, μείωση μη μισθολογικού κόστους και μια ρήτρα προστασίας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.
Σκληρή ήταν η απάντηση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Νίκου Φωτόπουλου, ο οποίος τόνισε: "Πειραματόζωα, σκλάβοι και δούλοι δεν θα γίνουμε! Όποιος έχει τα κότσια, ας έρθει να καταργήσει κατώτατο μισθό και συλλογικές συμβάσεις".
Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος δήλωσε ότι "οι αμοιβές των τραπεζοϋπαλλήλων και οι κανονισμοί εργασίας τους είναι προϊόντα συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ κοινωνικών εταίρων και δεν μπορεί καμια κυβέρνηση αυθαίρετα και αντισυνταγματικά να τις περιορίζει και να τις τροποποιεί".
Να "σημάνει κόκκινος συναγερμός σε όλους τους τόπους δουλειάς" ζητά ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Παναγιώτης Μεντρέκας, καταγγέλλοντας: "Οι κόκκινες γραμμές τους είναι μια απάτη. Τον κατώτατο μισθό τον έχουν ήδη τσακίσει και τώρα στο στόχαστρό τους βάζουν τον μέσο εργατικό μισθό και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών".
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης τονίζει ότι "η τρόικα, η κυβέρνηση και ο ΣΕΒ έχουν βάλει στόχο να εξαφανίσουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να ισοπεδώσουν τους μισθούς στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα".
"Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα μειώνονται εδώ και μήνες, στους νεοπροσλαμβανομένους με μειωμένο ωράριο οι αποδοχές δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες βρέθηκαν στην ανεργία επειδή κλείνουν επιχειρήσεις. Για όλα αυτά δεν φταίει ο 13ος και 14ος μισθός, αλλά τα αναρίθμητα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις" σημειώνει ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης.