Προβληματισμό προκαλούν οι διαρροές και από τα δύο μεγάλα κόμματα κατά την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου χθες το βράδυ στη Βουλή. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είτε αρνήθηκαν να ψηφίσουν άρθρα είτε απείχαν συνειδητά από την ψηφοφορία.
Απρόβλεπτη ήταν η εικόνα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κατά τη χθεσινή ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με αποτέλεσμα.
Όταν οι βουλευτές κλήθηκαν να ψηφίσουν με ονομαστική ψηφοφορία, άρχισαν οι διαρροές που είχαν ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 40 βουλευτές να αρνηθούν να ψηφίσουν μια σειρά άρθρων. Κάποιοι ψήφισαν "όχι", κάποιοι “παρών” κι έτσι δεν πέρασε η ρύθμιση Λοβέρδου για τα φαρμακεία, ενώ οριακά πέρασε εκείνη για τους δικηγόρους.
Μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που δεν ψήφισαν το πολυνομοσχέδιο ήταν η Βάσω Παπανδρέου, ο Χάρης Καστανίδης, ο Πάνος Μπεγλίτης, η Λούκα Κατσέλη και ο Γιάννης Διαμαντίδης.
Το Μέγαρο Μαξίμου που χθες είχε κάνει λόγο για "ισχύ των συντεχνιών" σήμερα ανέφερε δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παντελή Καψή: "Είναι προφανές ότι σε αυτές τις ψηφοφορίες υπάρχουν και κοινοβουλευτικές ευαισθησίες τις οποίες σεβόμαστε απολύτως. Υπάρχουn – και είναι φυσικό να εκδηλώνονται – και μια σειρά από πιέσεις συνδικαλιστικού ή και συντεχνιακού χαρακτήρα".
Οι περισσότερες διαρροές σημειώθηκαν στα εξής άρθρα:
Άρθρο 29 (για τα φαρμακεία) "Όχι" 9 "Παρών" 30
Άρθρο 6 (για τις δικηγορικές εταιρίες) "Όχι" 33 "Παρών" 9
Άρθρο 24 (για μείωση επιδομάτων Χριστουγέννων & Πάσχα σε συνταξιούχους κάτω των 60) "Όχι" 34 "Παρών" 6
"Το ΠΑΣΟΚ είχε χθες μεγάλο πρόβλημα. Η εικόνα ήταν αρνητική, ήταν εικόνα κακή", δήλωσε στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας. Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ σχολίασαν τη χθεσινή εικόνα.
Ο Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε: "Δεν μπορώ να δικαιολογήσω την κοινοβουλευτική απόφαση που βάζει το συμφέρον 12.000 επαγγελματιών πάνω από το κοινωνικό συμφέρον 11 εκατ. Ελλήνων".
Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, τόνισε: "Κανένας δεν είναι ανεξάρτητος του επηρεασμού του χώρου του, της συντεχνίας του ή οποιουδήποτε άλλου. Είναι ανθρώπινο αυτό το πράγμα. Από εκεί και πέρα το πως κρίνει κανείς ένα τέτοιο νομοσχέδιο… νομίζω ότι όλοι έπρεπε να ψηφίσουν θετικά διότι αυτό είναι το μικρότερο από αυτά που θα έρθουν τις επόμενες εβδομάδες".
Μεγάλες διαρροές τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ, προκάλεσε το άρθρο για τις δικηγορικές εταιρίες. Συνολικά 33 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα τους και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης δεν ψήφισαν το άρθρο, ενώ 27 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απείχαν συνειδητά από την ψηφοφορία. Μάλιστα 16 από αυτούς αποχώρησαν λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας όπως ήταν και η κομματική γραμμή. Ο Αντώνης Σαμαράς από τη Μόσχα όπου βρίσκεται διαμήνυσε μέσω συνεργατών του ότι το κόμμα του στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου στο πλαίσιο της συμφωνίας των αρχηγών.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε την κίνηση των συναδέλφων του και μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, δήλωσε: "Ορισμένοι συνάδελφοι βουλευτές μου έδωσαν την εντύπωση ότι ψήφισαν έχοντας στο μυαλό τους οργανωμένες συντεχνίες που εκπροσωπούν και δευτερευόντως ως βουλευτές. Τα σχόλια αφορούν και τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι δεν προσήλθαν στην ψηφοφορία".
"Το προσεχές δίμηνο είναι πολύ δύσκολο. Η Ελλάδα καλείται να δώσει μεγάλες και δύσκολες μάχες. Πηγαίνουμε απροετοίμαστοι και πολύ φοβούμαι ότι η κατάσταση εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Αυτό το οποίο έγινε χθες, έδειξε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα είναι ασύντακτα. Πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες έτσι ώστε αύριο μην έχουμε τέτοια κρούσματα που θα δημιουργήσουν τριγμούς στο οικοδόμημα το οποίο προσπαθούμε από κοινού να στήσουμε", δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καραταφέρης.
Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρης Ζαφειριάδης, τόνισε: "Τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση δείχνουν να μη μπορούν να συνεννοηθούν. Επιλέγουν τη λογική της διγλωσσίας και του λαϊκισμού, καταψηφίζοντας οι ίδιοι οι υπουργοί τις διατάξεις που συμφωνούν στα υπουργικά συμβούλια".