Την ταύτιση απόψεων με τους πολιτικούς αρχηγούς ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και με τις θέσεις που θα υποστηρίξει η κυβέρνηση διαπίστωσε ο Λουκάς Παπαδήμος. Τι ειπώθηκε στο μέγαρο Μαξίμου.
Την ταύτιση απόψεων με τους πολιτικούς αρχηγούς ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και με τις θέσεις που θα υποστηρίξει η κυβέρνηση διαπίστωσε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος μετά τη σύσκεψη που έγινε στο μέγαρο Μαξίμου, ενόψει και της πιεστικής -όπως αναμένεται- για τη χώρα σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.
"Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε. Επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας για να πατήσουμε ξανά σε στέρεο έδαφος, για να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να επανέλθει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και η δέσμευσή τους να στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αξιοπιστίας, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής και μας επιτρέπουν να διαπραγματευθούμε με καλύτερους όρους", τόνισε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση.
Μίλησε, ωστόσο με δραματικούς τόνους για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για τις οποίες είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι εύκολες ενώ σημείωσε ότι στο νέο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την εξυγίανση του κράτους και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
"Είχα την ευκαιρία σήμερα το μεσημέρι να ενημερώσω αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους (το γνωστό PSI) και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το οικονομικό πρόγραμμα που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση. Η επιτυχής ολοκλήρωση της διπλής αυτής διαδικασίας αποτελεί προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια. Εάν η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας η οποία θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους. Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες. Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, παρά τις σημαντικές αλλαγές και τις μεγάλες θυσίες των πολιτών, αποκλίσεις από τους στόχους και σωρευτικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση ορισμένων πολιτικών έχουν ως αποτέλεσμα οι εταίροι να θέτουν πρόσθετες δεσμεύσεις και όρους. Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εξυγίανση του κράτους και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας", τόνισε ο κ. Παπαδήμος στη δήλωσή του.
Ο πρωθυπουργός αναχώρησε για τις Βρυξέλλες έχοντας στις αποσκευές του την πολιτική συμφωνία των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του να διαπραγματευτεί σκληρά με τους εταίρους ώστε να αποκρούσει τις πιέσεις για να μην μειωθούν οι κατώτατες αμοιβές, να μην περικοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός, να μην αποδεχθεί τον ορισμό επιτρόπου για τον έλεγχο του προϋπολογισμού και να επιμένει ότι η ψήφος των κομμάτων στη δανειακή σύμβαση αποτελεί τη δημόσια δέσμευση αντί υπογραφής των αρχηγών. Εφόσον μάλιστα υπάρχουν εξελίξεις, ο κ. Παπαδήμος προτίθεται να συγκαλέσει και νέα σύσκεψη.
Τι έγινε στη σύσκεψη
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, είπε στη σύσκεψη ότι το μισθολογικό κόστος δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας για την ανταγωνιστικότητα ενώ ο Αντώνης Σαμαράς επέμεινε ότι "δεν πάει άλλο με την ύφεση" προσθέτοντας ότι υπάρχει πρόβλημα κοινωνικής συνοχής, ότι δεν αντέχουν άλλο οι Έλληνες. "Κύριε πρόεδρε πρέπει να διαπραγματευθείτε σθεναρά. Στην Ελλάδα υπάρχει το φαινόμενο να μειώνονται οι μισθοί και να μην πέφτουν οι τιμές, δεν λειτουργεί η επιτροπή ανταγωνισμού", είπε χαρακτηριστικά στον Λουκά Παπαδήμο.
Οι πολιτικοί αρχηγοί απέρριψαν επίσης χωρίς περιστροφές το γερμανικό σχέδιο για διορισμό επιτρόπου με αρμοδιότητες επί του προυπολογισμού στο υπουργείο Οικονομικών. "Οι όποιες σκέψεις περί επιτροπείας είναι απαράδεκτες", τόνισε ο κ. Παπανδρέου ενώ ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε ότι δεν συζητάει καν το θέμα του επιτρόπου.
"Η επιβολή επιτρόπου είναι κατοχή και η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη κατοχή", ήταν η τοποθέτηση του Γ. Καρατζαφέρη.
Τόσο ο Γιώργος Καρατζαφέρης, που έχει κάνει δημόσια δήλωση, όσο και ο Αντώνης Σαμαράς τόνισαν στη σύσκεψη ότι δεν προτίθενται να υπογράψουν τη νέα δανειακή σύμβαση δεδομένου ότι το κείμενο θα περάσει από τη Βουλή. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο πρωθυπουργός και θα τη μεταφέρει στους εταίρους. "Η δέσμευση των κομμάτων θα αποτυπωθεί στην ψηφοφορία στη Βουλή", είπε ο κ. Παπαδήμος.
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης κατέθεσε το αίτημα οι προτάσεις της τρόικα για την Ελλάδα να εγκριθούν από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, πρόταση την οποία δεσμεύθηκε να μεταφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
"Ο πρωθυπουργός είπε δεν έχουμε χρόνο, εγώ είπα αν πρόκειται για το μέλλον της Ελλάδας μπορεί να γίνει εξοικονόμηση χρόνου, δεν θα κάνω τίποτα εάν δεν έχω απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου", είπε ο κ. Καρατζαφέρης μετά τη σύσκεψη.
Αντιδράσεις κομμάτων
"Ο πρωθυπουργός, περιορισμένης θητείας και οι τρεις αρχηγοί δεν έχουν καμία εξουσιοδότηση να δεσμεύσουν το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας. Η ολοκλήρωση του PSI, με τα δυσβάσταχτα μέτρα από τα οποία συνοδεύεται, αποτελεί έγκλημα κατά του λαού και της χώρας", σημειώνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
"Επειδή ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει, οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που συμμετέχουν στην διαπραγμάτευση δεν μπορούν να αρκούνται σε γενικές εκτιμήσεις και αδιάφορες ιδέες. Χρειάζεται πιο ενεργός εμπλοκή στη διαπραγμάτευση", τονίζει από τη μεριά του ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρης Ζαφειριάδης.