Πρόσθετα μέτρα ύψους έως και 4,4 δισ. ευρώ για την κάλυψη της "τρύπας" στο έλλειμμα του 2011, αλλά και των φετινών αποκλίσεων λόγω της μεγαλύτερης ύφεσης που αναμένεται, καλείται να λάβει μέχρι το τέλος της εβδομάδας η Αθήνα. Αποτελούν προϋπόθεση προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση και για το PSI.
Πρόσθετα μέτρα για την κάλυψη της "τρύπας" στο έλλειμμα του 2011, αλλά και των φετινών αποκλίσεων λόγω της μεγαλύτερης ύφεσης που αναμένεται, καλείται να λάβει μέχρι το τέλος της εβδομάδας η Αθήνα.
Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό που θα χρειαστεί κοστολογείται έως και 4,4 δισ. ευρώ, δηλαδή έως το 2% του ΑΕΠ.
Τα πρόσθετα μέτρα αποτελούν προϋπόθεση προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση και για το PSI, αφού θα αποτελέσουν το "προμνημόνιο" το οποίο θα πρέπει να υπογραφεί και να παρουσιαστεί στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, ώστε οι δανειστές να εγκρίνουν το νέο πακέτο διάσωσης.
Στις σημερινές του δηλώσεις, ο Ευάγγελος Βενιζέλος φάνηκε να "φωτογραφίζει" και τους τομείς από τους οποίους θα προέλθει, μέσω παρεμβάσεων, το ποσό αυτό, λέγοντας ότι τα τρία βασικά μέτωπα στον αγώνα για την ολοκλήρωση του δημοσιονομικού στόχου αφορούν στον τομέα της υγείας και του φαρμάκου, στον τομέα των αμυντικών δαπανών και στην αναδιάρθρωση δημοσίων οργανισμών, με καταργήσεις και συγχωνεύσεις.
Οι πληροφορίες για τα πρόσθετα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν έρχονται λίγες ώρες μετά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών και τα μηνύματα που έστειλαν οι Ευρωπαίοι εταίροι στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους, ότι θα πρέπει να δεσμευθούν αμετάκλητα για τα νέα μέτρα που θα συνοδεύουν το νέο μνημόνιο.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο επίσημανε χαρακτηριστικά ότι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας "προϋποθέτει τη δέσμευση όλων των πολιτικών κομμάτων για το νέο πρόγραμμα με απολύτως ξεκάθαρο τρόπο".
Στους βουλευτές των πολιτικών κομμάτων απευθύνθηκε ο Λουκάς Παπαδήμος, κάνοντας έκκληση να "πράξουν το καθήκον τους με βασικό γνώμονα το συμφέρον της χώρας και προκειμένου να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει την κρίση".
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μετά τη σύνοδο και τις κατ' ιδίαν επαφές που είχε, παραδέχθηκε ότι σημείο τριβής με την τρόικα δεν είναι μόνο τα μέτρα που απαιτούνται για τη μείωση του ελλείμματος, αλλά και όλες οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, με την ελληνική κυβέρνηση να επιχειρεί να θέσει ως "κόκκινη γραμμή" κυρίως τη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού, χωρίς ωστόσο να είναι διασφαλισμένο το τελικό αποτέλεσμα.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που συνόδευσε τον Λουκά Παπαδήμο στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι το θέμα των μισθών θα το χειριστεί ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, συμπληρώνοντας ωστόσο με νόημα ότι πέραν από τους εργαζόμενους, θα πρέπει να προστατευθούν και οι άνεργοι, ειδικά οι νέοι των οποίων η ανεργία τείνει προς το 50%.
Την αισιοδοξία του ότι "υπάρχει ελπίδα" εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μετά τις επαφές που είχε στη Μόσχα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. "Παρά το βαρύ κλίμα που υπάρχει, η Ελλάδα μετράει, θα βγούμε από την κρίση, υπάρχει ελπίδα" είπε ο πρόεδρος της ΝΔ συνομιλώντας με τον Κάρολο Παπούλια.
Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, με επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, το Ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν, τονίζει ότι πολλές από τις προτάσεις που συζητούνται για τη συμφωνία είναι σε αντίθεση με το κοινοτικό κεκτημένο και τον πυρήνα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σημειώνει ότι "θα επιβραδυνθεί η οικονομία σε σημείο χωρίς επιστροφή και θα προκληθεί κοινωνική αναταραχή, τέτοια που η Ευρώπη δεν έχει δει για δεκαετίες, κάτι το οποίο θα καταστήσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ανέφικτη". "Η αναταραχή στην Ελλάδα θα εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες και θα εκφράσει την απογοήτευση των λαών όλης της Ευρώπης απέναντι στις στρεβλώσεις της συμμετοχικής δημοκρατίας" προσθέτει.