Στα ύψη είναι οι τιμές σε βασικά είδη όπως δείχνει έρευνα του υπουργείου Ανάπτυξης, στην οποία μπήκαν σε σύγκριση οι τιμές των ίδιων προϊόντων σε 7 χώρες της ΕΕ.
Στα ύψη είναι οι τιμές σε βασικά είδη όπως δείχνει έρευνα του υπουργείου Ανάπτυξης, στην οποία μπήκαν σε σύγκριση οι τιμές των ίδιων προϊόντων σε 7 χώρες της ΕΕ.
Η Ελλάδα είναι η τέταρτη πιο ακριβή χώρα με τους Έλληνες να πληρώνουν ακριβότερα έως και 29% βασικά προϊόντα. Η χώρα μας είναι η ακριβότερη στα δημητριακά σοκολάτας καθώς ο πίνακας των τιμών διαμορφώνεται ως εξής:
Δημητριακά Σοκολάτας
Ελλάδα
2,91 ευρω
Αγγλία
2,52 ευρώ
Ισπανία
2,29 ευρώ
Αναψυκτικό
Ελλάδα
0,62 ευρώ
Ισπανία
0,52 ευρώ
Γερμανία
0,45 ευρώ
Μαλακτικό Ρούχων
Ελλάδα
1,64 ευρώ
Γερμανία
1,39 ευρώ
Ιταλία
1,23 ευρώ
Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα της υπηρεσίας εποπτείας αγοράς, Γιώργο Στεργίου, οι λόγοι που τα προϊόντα πωλούνται ακριβότερα στα ελληνικά ράφια είναι τρεις:
Κόστος εφοδιαστικής αλυσίδας
Κανονιστικό πλαίσιο
Καρτέλ
Υπολογίζεται πως το κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας (μαζί με αποθήκευση και εισαγωγή) επιβαρύνει την τελική τιμή κατά 15%. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το κόστος μεταφοράς ενός εμπορευματοκιβωτίου από τον Πειραιά στην Κρήτη, είναι ίδιο με το κόστος της μεταφοράς του από την Ολλανδία στον Πειραιά.
Οι στρεβλώσεις στο κανονιστικό πλαίσιο δημιουργούν επίσης προβλήματα και αύξηση των τιμών. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη του βρεφικού γάλακτος το οποίο όσο πωλείτο αποκλειστικά στα φαρμακεία είχε φτάσει σε τιμή που ξεπερνούσε κατά 60% εκείνη της Γερμανίας και της Ισπανίας.
Για τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου για τις υψηλές τιμές ευθύνονται και οι ενδο-ομιλικές πωλήσεις, το λεγόμενο "transfer pricing" των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων καταναλωτικών προϊόντων με τη τριγωνική δικτύωση των πωλήσεων. Τα δρομολόγια των εμπορευμάτων από χώρα σε χώρα φουσκώνουν τις τιμές τους και τελικά οι πολυεθνικές εμφανίζουν τα μεγαλύτερα κέρδη στη χώρα με τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή.