Σκληρές εκφράσεις για τα περί επιτρόπου σχέδια της Γερμανίας, από ευρωβουλευτές σχεδόν όλων των πτερύγων. Για "γκαουλάιτερ" στην Ελλάδα έκανε λόγο ο ευρωσκεπτικιστής Φάρατζ. "Σπέρνεις το μίσος" αντέτεινε Γερμανός ευρωβουλευτής.
Τα πυρά τους κατά της Γερμανίας έστρεψαν οι ευρωβουλευτές κυρίως κατά του γερμανικού σχεδίου για τοποθέτηση επιτρόπου στην Ελλάδα.
Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών της ευρωβουλής, Χάνες Σβόμποντα, τόνισε πως ο διχασμός και η κακοφωνία στην ΕΕ συνεχίζεται και πρόσθεσε: "Ιδιαίτερα αν σκεφτώ την αποκρουστική ιδέα να οριστεί ένας επίτροπος για την Ελλάδα, που θα ανατρέψει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η παράταξή μου είναι σφόδρα αντίθετη στο να πατρονάρουμε την δημοκρατία και τους πολίτες στην Ελλάδα μ' έναν επίτροπο."
Αφορμή για τη νέα επίθεση κατά των Γερμανών στάθηκε η συζήτηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για τα συμπεράσματα της πρόσφατης άτυπης συνόδου κορυφής. Αιχμηρή ήταν και η Μπέκα Χαρμς, επικεφαλής των Πράσινων, η οποία είπε: "Τι χρειάζεται τώρα η Ελλάδα; Έναν επίτροπο λιτότητας; Άλλο ένα εργαλείο τρόμου που σκέφτηκαν Ευρωπαίοι τεχνοκράτες, που έχουν ήδη επιβάλει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, που έφεραν επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης έναν ειδικό στα οικονομικά; Έναν επίτροπο λιτότητας;"
Ωστόσο η "μάχη" ξεκίνησε όταν ο Βρετανός ευρωσκεπτικιστής, Νάιτζελ Φάρατζ, γνωστός για τους οξείς τόνους που χρησιμοποιεί, είπε: "Νόμιζα ότι οι προτάσεις του σαββατοκύριακου από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών που μιλούσαν για έναν Ευρωπαίο επίτροπο που θα εγκατασταθεί στην Αθήνα και θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας έναν 'γκάουλάιτερ' κατά κάποιον τρόπο ότι ήταν ανέκδοτο. Δεν είναι δυνατόν ακόμα και αυτή η ΕΕ να πέσει τόσο χαμηλά".
Οι φράσεις του Βρετανού ευρωβουλευτή προκάλεσαν την άμεση αντίδραση Γερμανού συναδέλφου του ο οποίος τόνισε: "Μίλησε για γκαουλάιτερ. Ως Γερμανός αντιδρώ στην εξομοίωση της δημοκρατικής Γερμανίας με τον Εθνικοσοσιαλισμό. Και γι' αυτό θα ήθελα να ζητήσει συγγνώμη αυτός ο κύριος. Ουδείς στο Βερολίνο επιβάλλει οπουδήποτε στην Ευρώπη γκαουλάιτερ. Φέρνει το μίσος στην ευρωβουλή, μίσος μεταξύ ευρωπαϊκών λαών, και πρέπει να το πάρει πίσω"
Ωστόσο ο Φάρατζ όχι μόνο δεν ανακάλεσε αλλά συνέχισε την επίθεσή του λέγοντας: "Αν θέλετε να μιλήσουμε για μίσος δείτε τι κάνει το ευρωπαϊκό σχέδιο: Γερμανικές εφημερίδες κατηγορούν τους Ιταλούς ως δειλούς και τους Έλληνες ως τεμπέληδες και άχρηστους. Οι ιταλικές και ελληνικές εφημερίδες δείχνουν Γερμανούς ηγετικούς παράγοντες να φορούν στολές των Ναζί".
Στην "άμυνα" βρέθηκε το δίδυμο ηγεσίας της ΕΕ, Ρομπάι και Μπαρόζο, υποστηρίζοντας ότι ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις ενώ χαρακτήρισαν το δημοσιονομικό σύμφωνο σημαντικό βήμα προς την έξοδο απ' την κρίση.
"Τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης δεν έχουν προφανώς λυθεί. Έχουμε ακόμα δρόμο για την ανάκαμψη", δήλωσε ο Ζοζέ Μπαρόζο.
"Φτάνει πια με τη λιτότητα", είπαν βουλευτές από πολλές πτέρυγες της ευρωβουλής, θυμίζοντας στις ευρωπαϊκές ηγεσίες ότι έχουν ξεχάσει την ανάπτυξη και την απασχόληση, ενώ ο Γκυ Φερχόφσταντ, επικεφαλής των Φιλελευθέρων, τόνισε: "Η σύνοδος απέδωσε μόνο λόγια. Επτά σελίδες μόνο λόγια, επτά σελίδες καλών προθέσεων".
"Το δημοσιονομικό σύμφωνο παραμελεί τα ζητήματα της ανάπτυξης και της απασχόλησης" επεσήμανε απ' το Παρίσι ο σοσιαλιστής υποψήφιος και δημοσκοπικό φαβορί για την προεδρία της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.
Ο ίδιος επανέλαβε την πρόθεσή του να το επαναδιαπραγματευθεί, εφόσον εκλεγεί και τόνισε: "Αν με εκλέξουν οι Γάλλοι έχω ενημερώσει τους εταίρους μας και ειδικά τους Γερμανούς εταίρους μας. Είπα ότι εμείς θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας αναφορικά με τη δημοσιονομική πειθαρχία. Θα παρουσιάσω έναν νόμο που θα προγραμματίζει την επιστροφή των δημοσιονομικών στην ισορροπία. Αν δεν υπάρχει η διάσταση της ανάπτυξης, της υποστήριξης της απασχόλησης και ενός αποτελεσματικού συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στη συνθήκη δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε αυτό το σύμφωνο".