Νέες περικοπές ακόμα και στους κατώτατους μισθούς, αυξήσεις φόρων ακόμα και στα βασικά είδη διατροφής, αλλά και νέες περικοπές στο κοινωνικό κράτος, απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Νέες περικοπές ακόμα και στους κατώτατους μισθούς, αυξήσεις φόρων ακόμα και στα βασικά είδη διατροφής, αλλά και νέες περικοπές στο κοινωνικό κράτος, απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο Πολ Τόμσεν ζητά, με δηλώσεις του στη "Καθημερινή", τη μείωση του κατώτατου μισθού, ενώ βάζει στο στόχαστρο δώρα και επίδομα αδείας.
"Ο κατώτατος μισθός είναι δραματικά υψηλότερος σε σχέση με άλλες χώρες σαν την Ελλάδα και βρίσκεται πολύ κοντά στα επίπεδα των ανεπτυγμένων χωρών. Είναι, δηλαδή, πολύ πάνω από αυτόν που δικαιολογεί η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας" τονίζει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, κάνοντας συγκριτική αναφορά στις περιπτώσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Στην ερώτηση "μια πιθανή κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού δεν θα στερήσει από τα ασφαλιστικά ταμεία σημαντικά έσοδα;", ο κ. Τόμσεν απαντά: "Εάν υπάρξει μια ισχυρή διαρθρωτική μεταρρύθμιση στον τομέα των μισθών που θα μας πείθει ότι οι μισθοί θα προσαρμοσθούν χωρίς άμεση παρέμβαση, τότε δεν χρειάζεται μια τέτοια παρέμβαση. Αλλά είναι μια συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη".
Αυτά, την ώρα που οι προτάσεις του Ταμείου για το Φορολογικό προβλέπουν αύξηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, φάρμακα έως και 9 μονάδες, καθώς σε πρώτη φάση ζητά την κατάργηση του συντελεστή 6,5% στον οποίο υπάγονται φάρμακα και οι υπηρεσίες τουρισμού και σε δεύτερη φάση την υιοθέτηση ενιαίου συντελεστή 19% ή 21% με διατήρηση συντελεστή 9% ή 11% μόνο για το Τουρισμό, ενώ σε κάθε περίπτωση ζητά τη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά!
Στο στόχαστρο του ΔΝΤ μπαίνει ακόμα και το ήδη "κουτσουρεμένο" αφορολόγητο, ενώ με την πρότασή του για λιγότερα κλιμάκια στη φορολογική κλίμακα, επιφυλάσσει νέες επιβαρύνσεις σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Το… κερασάκι στην τούρτα δεν είναι άλλο από την πρόταση για κατάργηση ακόμα και της μείωσης φόρου από τόκους στεγαστικού δανείου, δίνοντας έτσι τη χαριστική βολή σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαία νοικοκυριά.
Η επιδρομή της τρόικας ολοκληρώνεται με τα πρόσθετα μέτρα για το 2012 που θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν:
Δραστικό "ψαλίδι" στις δαπάνες φαρμάκων και στις δαπάνες για τη δημόσια υγεία
"Λουκέτα" στο Δημόσιο και απολύσεις με συνταγή ΔΝΤ
"Ψαλίδι" στις αποδοχές ένστολων, δικαστικών, πανεπιστημιακών, γιατρών ΕΣΥ, διπλωματών.
Βέβαια θα πρέπει να θεωρείται η άμεση εφαρμογή ρυθμίσεων του Νέου Φορολογικού.