Με χιλιάδες απολύσεις και νέες περικοπές στο Δημόσιο αναμένεται να καλυφθεί μέρος των πρόσθετων μέτρων 4,4 δισ. ευρώ που ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών για να καλυφθούν οι αποκλίσεις στους στόχους του ελλείμματος, το 2011 και το 2012.
Με χιλιάδες απολύσεις και νέες περικοπές στο Δημόσιο αναμένεται να καλυφθεί μέρος των πρόσθετων μέτρων 4,4 δισ. ευρώ που ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών για να καλυφθούν οι αποκλίσεις στους στόχους του ελλείμματος, το 2011 και το 2012.
Από τον τομέα της υγείας αναμένεται να υπάρξει εξοικονόμηση 1,1 δισ. ευρώ το 2012 (1 δισ. από φάρμακα και 100 εκατ. από δαπάνες υγείας), από τον τομέα των αμυντικών δαπανών 400 εκατ. ευρώ. και από τους ΟΤΑ αναμένεται να εξοικονομηθούν άλλα 700 εκατ. συνολικά, που σημαίνει ότι απομένουν να καλυφθούν άλλα 2,2 δισ. ευρώ.
Ήδη έχει συζητηθεί σχέδιο για την άμεση έξοδο από το Δημόσιο 15.000 υπαλλήλων, που προβλέπεται να γίνει μέσω της επίσπευσης του προγράμματος αξιολόγησης των 700.000 υπαλλήλων του Δημοσίου, καθώς θα περιλαμβάνει εκτός από τους πολιτικούς υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς και σώματα ασφαλείας.
Μέσω αυτού του προγράμματος, στο οποίο θα συνδράμουν με τεχνική βοήθεια Γάλλοι εμπειρογνώμονες της ομάδας δράσης και ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, η αξιολόγηση θα προχωρήσει με διαδικασίες-εξπρές, ώστε στη συνέχεια, όσοι περισσεύουν, ανάλογα με το τμήμα ή την ειδικότητα, να οδηγούνται εκτός Δημοσίου.
Στους 15.000 υπαλλήλους υπό απόλυση θα περιληφθούν κυρίως αυτοί που εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ανεξάρτητα αν υπηρετούν στον στενό δημόσιο τομέα -όπως σε υπουργεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης- αλλά και αυτοί που εργάζονται σε οργανισμούς οι οποίοι θα καταργηθούν.
Στόχος είναι να μπει λουκέτο σε πάνω από 100 οργανισμούς, που απασχολούν περίπου 8.000-10.000 υπαλλήλους.
Παράλληλα, θα απελευθερωθούν και οι απολύσεις σε όσες ΔΕΚΟ, εισηγμένες και μη, πρόκειται να αποκρατικοποιηθούν, καθώς θα αίρεται η άτυπη μονιμότητα που έχουν οι υπάλληλοί τους, με την κατάργηση των κανονισμών εργασίας.
Στην περίπτωση των απολύσεων και μετά από αξιολόγηση, η οποία θα αφορά χρόνο προϋπηρεσίας, ειδικότητα, σχέσεις με τους πολίτες και την ιεραρχία, αλλά και τα τυπικά προσόντα, προτεραιότητα θα έχουν κυρίως υπαλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αποτελούν σήμερα σχεδόν το 40% του υπαλληλικού δυναμικού.
Το σχέδιο προβλέπει, επίσης, να μειωθούν κατά 30% τμήματα, διευθύνσεις και γενικές διευθύνσεις στο Δημόσιο και μέσω αυτής της μείωσης να καταργηθούν και οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις.
Για ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων, όπως στρατιωτικοί και εκπαιδευτικοί, το μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί στον περιορισμό προσλήψεων συμβασιούχων και στη μείωση του αριθμού των εισακτέων σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε σήμερα πως "η απάντηση στο θέμα του εξορθολογισμού των εργαζομένων στην Παιδεία γίνεται μέσα από τη σωστή διαχείριση και πολλή δουλειά και όχι μέσα από τσιτάτα 'να μειωθεί τόσο τοις εκατό' ". "Να μειωθεί -τόνισε- δεν θα πει τίποτα και θα πει τι έχω, πώς το αποδεικνύω και αυτή η απόδειξη τουλάχιστον στο υπουργείο Παιδείας μπορεί να γίνει άνθρωπο τον άνθρωπο".
Για τους δήμους και τις περιφέρειες η τρόικα απαιτεί περικοπές 400 εκατ. ευρώ που συνεπάγεται:
Μείωση των θέσεων συμβασιούχων από 18.000 το 2011 σε 6.000-7.000 εφέτος
Περιορισμό προνοιακών επιδομάτων που χορηγούν οι δήμοι
Υπαγωγή σε προσυνταξιοδοτηση για ένα χρόνοο μονίμων υπαλλήλων
Περικοπή χρηματοδοτήσεων για μεταφορά μαθητών Ιδιωτικοποιηση τομέων καθαριοτητας.
"Μαχαίρι" έρχεται για 280.000 υπαλλήλους των ειδικών μισθολογίων -όπως γιατροί ΕΣΥ, ένστολοι και δικαστικοί- καθώς οι αποδοχές τους θα μειωθούν κατα 20% και μάλιστα οι περικοπές επισπεύδονται και θα ισχύσουν αναδρομικά, ενδεχομένως από τον Φεβρουάριο.