Μέχρι τα μεσάνυχτα συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου με την τρόικα. Σκληρές οι απαιτήσεις των δανειστών της χώρας, που ζητούν επώδυνες αποφάσεις εδώ και τώρα. Αναβλήθηκε το Eurogroup της Δευτέρας. Εκκρεμμεί η κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.
Φτωχότεροι κατά 25% ζητά η τρόικα να γίνουν οι Έλληνες με τη δικαιολογία πως έτσι η χώρα θα γίνει πιο ανταγωνιστική. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν επιτακτικά, δείχνοντας την κλεψύδρα του χρόνου που λιγοστεύει, οι πολιτικοί αρχηγοί να εγκρίνουν τα μέτρα πριν από το δάνειο για να αποτραπεί η χρεοκοπία της χώρας.
Η τρόικα ζητά για τον ιδιωτικό τομέα:
Κατάργηση 13ου & 14ου μισθού
Περικοπή κατώτατου μισθού
Κατάργηση κλαδικών συμβάσεων
Την κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα περιέγραψε σε δραματικούς τόνους ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής.
Πιέζουν οι Γερμανοί με ολλανδική πλάτη
Την ίδια στιγμή οι Γερμανοί εντείνουν τις πιέσεις τους και δείχνουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Μέρκελ να μην επιτρέψει στην Ελλάδα να παρεκκλίνει ούτε ελάχιστα από τα όσα ζητά η τρόικα. Τη Δευτέρα, θα γίνει στο Βερολίνο κοινό υπουργικό συμβούλιο Γερμανίας – Γαλλίας, με τη συμμετοχή των κ. Ρέσλερ, Βεστερβέρλε και Σόιμπλε και των Γάλλων ομολόγων τους.
Σε μία ακόμη συνέντευξή του σε γερμανικό κανάλι, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία βαρέλι χωρίς πάτο και τους Έλληνες πολιτικούς ανίκανους ουσιαστικά να εφαρμόσουν τα μέτρα τα οποία συμφώνησαν.
Ο κ. Σόιμπλε σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι και πάνω απ' όλα οι Γερμανοί φορολογούμενοι έδωσαν αρκετά για την Ελλάδα και τονίζει: "Ο δημόσιος τομέας, οι δημόσιοι πιστωτές έχουν μετάσχει επαρκώς. Ποιος είναι ο δημόσιος πιστωτής; Οι φορολογούμενοι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δεν θεωρώ ότι είναι μικρό το δικό μας μερίδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Ελλάδα. Γι' αυτό δεν χρειάζονται πρόσθετες συνεισφορές του δημόσιου τομέα".
Από την πλευρά του, ο Φίλιπ Ρέσλερ επαναφέρει, εμμέσως πλην σαφώς ,το θέμα της τοποθέτησης Ευρωπαίου επιτρόπου για την ελληνική οικονομία, σημεώνοντας με δήλωσή του στη "Wall Street Journal" ότι "είναι απολύτως θεμιτό η οικονομική βοήθεια να συνοδεύεται από ξεκάθαρη και αυστηρή επίβλεψη".
Όμως ο σύμβουλος της Μέρκελ, Πέτερ Μπόφινγκερ μίλησε για "λάθος συνταγή".
Αργά το βράδυ της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των τριών ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν αξιολόγηση ΑΑΑ, δηλαδή της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και του Λουξεμβούργου και αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κιις Ντε Γιάγκερ έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter: "Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την πρόοδο στην Ελλάδα. Οι Έλληνες πρέπει να δείξουν έργο το συντομότερο δυνατό. Θέλουμε σοβαρή δέσμευση και από την κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση. Το ΔΝΤ δικαίως ζητάει μείωση του κατώτερου μισθού και του δημόσιου τομέα"
Η γερμανική εφημερίδα "Handelsblatt" πραγματοποιεί επίθεση κατά της χώρας μας γράφοντας πως οι ελεγκτές της τρόικας εμποδίστηκαν στα ελληνικά υπουργεία και δεν τους επετράπη η πρόσβαση σε υπολογιστές.
Στο χορό των πιέσεων μπήκαν και οι Βρυξέλλες με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να ανακοινώνει την αναβολή της συνεδρίασης του Eurogroup που επρόκειτο να γίνει τη Δευτέρα για την Ελλάδα επιμένοντας στην ανάγκη για άμεση και συνολική λύση.
Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει μια τηλεδιάσκεψη – μετά από ελληνική πίεση – σε επίπεδο ανώτατων στελεχών των υπουργείων, ενώ σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία στην Αθήνα, θα γίνει έκτακτο Eurogroup είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, δήλωσε για το θέμα: "Η Κομισιόν είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και στέκεται όσο πιο αλληλέγγυα γίνεται μαζί με τα κράτη – μέλη της ζώνης του ευρώ και τους διεθνείς εταίρους μας."
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής χαρακτήρισε "πολύ δύσκολες" τις διαπραγματεύσεις. "Ξέρουμε όλοι καλά -είπε- ότι συνεπάγονται πόνο και θυσίες για τη μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού. Από την άλλη πλευρά, νομίζω ότι όλοι κατανοούμε ότι είναι απόλυτα αναγκαίο να φτάσουμε σε μια τελική συμφωνία που θα διασφαλίζει ότι θα υπάρχει η απαραίτητη χρηματοδότηση για την οικονομία".
Για εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές κάνουν λόγο υπουργοί. "Έχουμε όλοι, από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε μια μεγάλη ευθύνη. Την ευθύνη να μην αφήσουμε αυτό το γκρίζο σύννεφο που είναι πάνω από τη χώρα να καταλύσει τα πάντα χωρίς ελπίδα" δήλωσε σήμερα η Άννα Διαμαντοπούλου.