Στον πλέον κρίσιμο στάδιο οι δραματικές διαβουλεύσεις με την τρόικα, η οποία απαιτεί εκβιαστικά όλο και πιο επώδυνα μέτρα για να δώσει το "πράσινο φως" για το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα απαιτούνται ρητές δεσμεύσεις των τριών αρχηγών, που συναντώνται με τον Λουκά Παπαδήμο το μεσημέρι της Κυριακής.
Σε εξαιρετικά κρίσιμο στάδιο βρίσκονται οι δραματικές διαβουλεύσεις με την τρόικα, η οποία απαιτεί εκβιαστικά όλο και πιο επώδυνα μέτρα για να δώσει το "πράσινο φως" για το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ.
"Βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού" δήλωσε το Σάββατο το απόγευμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, τονίζοντας ότι "η απόσταση που χωρίζει την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών από ένα αδιέξοδο που μπορεί να είναι και τυχαίο, ή να οφείλεται σε παρεξήγηση, είναι πάρα πολύ μικρή".
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι παραμένουν ανοιχτά τα ζητήματα που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις και τα δημοσιονομικά μέτρα και ξεκαθάρισε πως όλα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής.
"Πρέπει να έχουν κλείσει όλα τα θέματα, να έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις, να έχουν κινηθεί διαδικασίες, ώστε να μπορούμε να είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος, με δεδομένες τις λήξεις ομολόγων του Μαρτίου" είπε χαρακτηριστικά.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση:
Πρόσθετα μέτρα 4,4 δισ. για να καλυφθούν οι αποκλίσεις στο έλλειμμα του 2011
15.000 απολύσεις στον δημόσιο τομέα (ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει εφεδρεία)
Μείωση επικουρικών συντάξεων 35% και 30% στο εφάπαξ (ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει ενοποίηση των ταμείων και μεσοσταθμική μείωση 15%)
Μείωση κατώτατου μισθού (ενώ το υπουργείο Εργασίας βάζει στο τραπέζι μείωση για τους νεοπροσλαμβανόμενους στις περιοχές που έχουν υψηλή ανεργία και για τους νέους έως 29 ετών)
Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού (πρόταση που η κυβέρνηση απορρίπτει επικαλούμενη την υφεση που θα επιφέρει).
Ταυτόχρονα, απαιτούν ρητές δεσμεύσεις επί όλων των μέτρων από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, που τελικά συναντώνται με τον Λουκά Παπαδήμο στις 13:00 μετά το μεσημέρι της Κυριακής.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με δηλώσεις του στο "Spiegel", προειδοποιεί ανοιχτά πως αν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία. "Εάν διαπιστώσουμε ότι όλα πάνε στραβά στην Ελλάδα, τότε δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα και αυτό σημαίνει ότι τον Μάρτιο θα κηρυχθεί χρεοκοπία" αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.
Πάντως, με δήλωσή του το βράδυ του Σαββάτου από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης έστειλε μήνυμα ότι δεν δέχεται τελεσίγραφα και πως οι προτάσεις της τρόικας θα εξεταστούν μέχρι το "τελευταίο κόμμα". "Εάν δεν μας κάνει, δεν θα πάρουμε το πακέτο" τόνισε.
Σχολιάζοντας τα σενάρια που φέρουν τον κ. Παπαδήμο να είναι έτοιμος να παραιτηθεί αν δεν υπάρξει συμφωνία των πολιτικών αρχηγών, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε στον ρ/σ Βήμα FM ότι "οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι περιορισμένες" και πρόσθεσε: "Εκτιμώ ότι αυτές οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, αν είναι δηλώσεις και δεν είναι απλώς μια πληροφορία, στρέφονται και προς το εσωτερικό της χώρας και προς το εξωτερικό και κυρίως προς την ΕΕ. Δηλαδή, αν ένας άνθρωπος με αυτή τη δυνατότητα συνεννόησης μαζί τους παραιτηθεί, αυτό για την Ευρωζώνη και την ΕΕ δεν θα είναι καθόλου καλό. Θεωρώ ότι η φωνή του είναι φωνή η οποία ακούγεται και στις Βρυξέλλες".
Ο πρωθυπουργός είχε αργά το απόγευμα του Σαββάτου διαβουλεύσεις στο μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικών και ακολούθως με τους επικεφαλής της τρόικα, συνάντηση στην οποία προσήλθε και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.
Το μεσημέρι, είχε προηγηθεί πολύωρη σύσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου με τους Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Τάσο Γιανίτση, Γιώργο Κουτρουμάνη και Φίλιππο Σαχινίδη, όπου αποφασίστηκε η περικοπή των δαπανών του Δημοσίου κατά 4 δισ. ευρώ για να καλυφθούν αστοχίες του 2011, αλλά και οι αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2012 λόγω ύφεσης.
Η Μαρία Δαμανάκη, μιλώντας στο "Βήμα της Κυριακής", προειδοποιεί ότι τα σενάρια για επιστροφή στη δραχμή παραμένουν στο τραπέζι. "Είχα μιλήσει για σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Δεν έπεισα και η σπατάλη χρόνου συνεχίστηκε. Τώρα πια δεν είναι απλώς σενάρια. Είναι εναλλακτικά σχέδια που μελετώνται ανοιχτά" αναφέρει.
Τα κόμματα της αριστεράς αντιδρούν έντονα στις απαιτήσεις της τρόικας και καλούν την κυβέρνηση να απορρίψει το νέο πακέτο, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία ζητά από τους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουν συγκεκριμένες αντιπροτάσεις.