Μια νέα γερμανική πρόταση, μετά τον επίτροπο, για εναν ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση ειδικά των τόκων των ελληνικών δανείων... ώστε να μην μπορεί η χώρα μας να απειλήσει την Ευρώπη με ενδεχόμενη εσωτερική χρεοκοπία, φαίνεται πως κερδίζει έδαφος στις τάξεις των πιστωτών μας.
Μια νέα γερμανική πρόταση, μετά τον επίτροπο, για εναν ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση ειδικά των τόκων των ελληνικών δανείων… ώστε να μην μπορεί η χώρα μας να απειλήσει την Ευρώπη με ενδεχόμενη εσωτερική χρεοκοπία, φαίνεται πως κερδίζει έδαφος στις τάξεις των πιστωτών μας.
Σε αυτόν τον λογαριασμό, όπου δεν θα έχει καμία πρόσβαση η ελληνική πλευρά, θα… κλειδωθούν τα χρήματα του νέου πακέτου διάσωσης, ώστε οι τόκοι για τα ελληνικά ομόλογα να πληρώνονται κανονικά και σε όποια περίπτωση, με το Βερολίνο να θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο θα ηρεμήσουν και οι αγορές.
Οι πρώτες σχετικές δηλώσεις έγιναν χθες από τους ίδιους τους Μέρκελ και Σαρκοζί, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες στο Παρίσι, ενώ το σενάριο αυτό επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας: "Το να προσπαθεί κάποιος να διασφαλίσει ότι οι Έλληνες φίλοι μας θα αποπληρώσουν χρέη κι αυτό μέσω ενός ειδικού λογαριασμού δεν είναι παράξενη ιδέα".
Το γερμανικό "Spiegel" υπογραμμίζει ότι πρόκειται για γερμανικό σχέδιο, κάτι που επιβεβαιώνει και ο υφυπουργός Oικονομικών της Μέρκελ, Στέφαν Κάμπετερ. Μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο, δήλωσε: "Με την πρότασή μας, εμείς -προς το συμφέρον της Ευρώπης- προβλέπουμε να δεσμεύεται μέρος των εσόδων της Ελλάδας ώστε να είναι εξασφαλισμένοι οι τόκοι απ' τις πιστώσεις που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα. Θεωρώ ότι αυτή η τακτική εξυπηρετεί το συμφέρον εκείνων που φέρουν την παρούσα χρονική στιγμή την οικονομική ευθύνη. Και θεωρώ λογικό, αυτονόητο κι επιβεβλημένο έναντι του Γερμανού φορολογούμενου να οδηγεί η αλληλεγγύη σε αυτήν την περίπτωση σε μια δεσμευτική ενέργεια για την Ελλάδα".
Οι "Financial Times" χαρακτηρίζουν την έμπνευση του Βερολίνου για τον κλειδωμένο λογαριασμό ως εναλλακτική λύση, που βρίσκει σύμφωνη τη Γαλλία, καθώς θεωρείται ότι μεταφέρει την πίεση στην Αθήνα, χωρίς να τίθεται ζήτημα κυριαρχίας, ενώ ταυτόχρονα υποχρεωνει την Ελλάδα να εφαρμόζει κατά γράμμα τους προϋπολογισμούς, γιατί μόνο έτσι θα διασφαλίζονται οι πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας.
Για το σχέδιο του ειδικού λογαριασμού που προωθούν Μέρκελ και Σαρκοζί για την Ελλάδα ρωτήθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, ο Ζοζέ Μπαρόζο αρνήθηκε να σχολιάσει λέγοντας "δεν θέλω να μπω τώρα σε λεπτομέρειες του προγράμματος για την Ελλάδα" και προτίμησε να απευθύνει ένα ακόμη μήνυμα προς τα κόμματα να ολοκληρώσουν τη συμφωνία.
Η έκκληση του Μπαρόζο ήρθε την ώρα που ακούγονται -ακόμη και εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- επίσημες φωνές περί εξόδου της Ελλάδας από την Ερωζώνη. Η Ολλανδέζα επίτροπος και αντιπρόεδρος Νίλι Κρους ξάφνιασε με το επιθετικό ύφος που υιοθέτησε μιλώντας στην εφημερίδα "De Volkskrant", όπου δήλωσε: "Δεν θα πεθάνει κανείς, εάν κάποιος εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Επαναλαμβάνεται συνεχώς ότι εάν αφήσουμε μία χώρα να φύγει ή αν της ζητήσουμε να φύγει, το σύνολο του οικοδομήματος καταρρέει. Αλλά αυτό δεν ισχύει".