Στις 6:00 το πρωί ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις Παπαδήμου - τρόικας στο Μαξίμου, χωρίς να υπάρξει πλήρης συμφωνία. Δόθηκε 15 μέρες περιθώριο στην Αθήνα να παρουσιάσει μέτρα 300 εκατ. ευρώ για να μην γίνουν περικοπές στις συντάξεις. Ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι αναχωρεί για Βρυξέλλες "με την ελπίδα" να διεξαχθεί το Eurogroup και "να λάβει μια θετική απόφαση για το νέο πρόγραμμα".
Μετά από 5 ώρες, ολοκληρώθηκαν στις 6:00 το πρωί οι διαβουλεύσεις του Λ. Παπαδήμου με την τρόικα στο μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο η συμφωνία δεν έκλεισε και οι εκπρόσωποι των δανειστών έδωσαν διορία 15 ημερών στην ελληνική κυβέρνηση για να παρουσιάσει μέτρα 300 εκατ. ευρώ, ώστε να μην γίνουν περικοπές στις συντάξεις, θέμα το οποίο έμεινε ανοιχτό από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που προηγήθηκε.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, βγαίνοντας από το μέγαρο Μαξίμου εμφανώς καταβεβλημένος δήλωσε ότι αναχωρεί σε λίγη ώρα για τις Βρυξέλλες "με την ελπίδα να διεξαχθεί η συνεδρίαση του Eurogroup και να λάβει μια θετική απόφαση για το νέο πρόγραμμα", προσθέτοντας ότι "από το νέο πρόγραμμα εξαρτάται η χρηματοδοτική επιβίωση της χώρας για τα επόμενα χρόνια, εξαρτάται η ολοκλήρωση ή η μη ολοκλήρωση του PSI, εξαρτάται το αν η χώρα θα παραμείνει στην πραγματικότητα μέσα στην Ευρωζώνη ή θα τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η ευρωπαϊκή της προοπτική".
"Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους" τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών και συνέχισε: "Δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα. Πρέπει να βλέπουμε μόνο τους Έλληνες κατάματα, το εθνικό συμφέρον, την προοπτική των παιδιών μας. Απομένουν ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν μέχρι να συνεδριάσει το Eurogroup, ζητήματα τα οποία εξαρτώνται από τη συνείδηση ευθύνης που πρέπει να έχουν όλοι εκείνοι οι παράγοντες οι οποίοι κατ' εντολή του ελληνικού λαού παίζουν έναν κρίσιμο πολιτικό ρόλο, ιδίως μάλιστα όταν φιλοδοξούν να παίξουν έναν κρισιμότερο ρόλο στη διακυβέρνηση του τόπου αυτού".
Ερωτηθείς για την έκβαση των διαπραγματεύσεων ο κ. Βενιζέλος παρέπεμψε στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, στην οποία αναφέρεται ότι "έχουν συμφωνηθεί όλα τα ζητήματα πλην ενός", σημειώνοντας: "Βεβαίως, όπως έχω πει κατ' επανάληψη η διαπραγμάτευση είναι 'Λερναία Ύδρα'. Όταν αφήνουμε ένα ζήτημα ανοιχτό, μπορεί η άλλη πλευρά να ανοίξει δύο".
H σύσκεψη των αρχηγών
Η ανακοίνωση του Μαξίμου εξεδόθη μετά από 7 ώρες διαβουλεύσεων του Λουκά Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς, που αποχώρησαν από το μέγαρο στις 12:40 μετά τα μεσάνυχτα. Οι διαβουλεύσεις διεκόπησαν τουλάχιστον τρεις φορές για να συνομιλήσει ο πρωθυπουργός με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Όλι Ρεν αλλά και την Κριστίν Λαγκάρντ, με στόχο να αποφευχθούν ορισμένα επώδυνα μέτρα μέσω της διαπραγμάτευσης με τους προϊστάμενους της τρόικας.
Η ανακοίνωση του Λουκά Παπαδήμου ανέφερε: "Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν και εξέτασαν σε βάθος το περιεχόμενο του νέου οικονομικού προγράμματος που συνοδεύει τη χρηματοοικονομική στήριξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Συμφώνησαν σε όλα τα σημεία του προγράμματος με εξαίρεση ένα το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την τρόικα. Η συζήτηση αυτή θα γίνει αμέσως ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις".
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αντώνης Σαμαράς τάχθηκε κατά των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις χωρίς να υπάρχει πλαφόν. Όταν τέθηκε θέμα μείωσης των κύριων συντάξεων ο Γ. Παπανδρέου -σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ- είπε: "Είμαστε έτοιμοι να σπάσουμε οποιαδήποτε συμφωνία εάν το θέμα πάει στις κύριες συντάξεις".
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ανέγνωσε σημείωμα στο οποίο εξηγούσε τις θέσεις και τις ενστάσεις του.
Δηλώσεις
Ο Αντώνης Σαμαράς επέστρεψε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και λίγο αργότερα δήλωσε: "Ξέρω ότι για ορισμένους είναι πρωτόγνωρο να διαπραγματεύονται -και να διαπραγματεύονται σκληρά- όταν πρέπει για τον απλό τον κόσμο. Η διαπραγμάτευση αυτή συνεχίζεται αυτό έκανα, αυτό θα κάνω υπάρχει ένα θέμα ακόμα έχει να κάνει με τις συντάξεις αυτές τις ώρες τις δύσκολες πρέπει να κοιτάμε τον απλό τον κόσμο, τον συνταξιούχο".
"Δεν έχω δικαίωμα να μην το κάνω -πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς- δεν έχω δικαίωμα να μην διαπραγματεύομαι σκληρά και ουδόλως με ενδιαφέρει αν διάφοροι αυτή τη θέση την παρεξηγούν και προσπαθούν να την δικαιολογήσουν διαφορετικά. Η θέση αυτή είναι θέση εθνική, είναι θέση συνείδησης, είναι θέση που πρέπει κανείς να έχει σε τέτοιες ώρες κρίσεως μεγάλης κρίσεως, μεγάλου πόνου του κόσμου. Γι αυτό και οι συντάξεις έχουν αυτό το χαρακτηριστικό, προσπαθούμε ο κόσμος να πονέσει λιγότερο. Τα πράγματα όμως είναι δύσκολα και γι αυτό το λόγο υπάρχει αυτή η διαπραγμάτευση, θα τη συνεχίσω. Η διαπραγμάτευση γίνεται για όλες τις συντάξεις".
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης εξερχόμενος της σύσκεψης απάντησε με ένα στίχο του Καβάφη λέγοντας: "Ο αρνηθείς δεν μετανιώνει. Αν ρωτιόταν πάλι όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει εκείνο τ' όχι το σωστό σε όλη τη ζωή του"
Φτάνοντας στα γραφεία του κόμματός του ο κ. Καρατζαφέρης ξεκαθάρισε τη στάση την οποία κράτησε και δήλωσε: "Ξεκαθάρισα τις προθέσεις μου. Είπα ότι τιμώ τον αγώνα και την προσπάθεια όλων και των αρχηγών και του πρωθυπουργού. Όμως επειδή η χώρα περνάει μια μεγάλη δοκιμασία και δεν μπορώ μέσα σε μια ώρα να απαντήσω έτσι που να προσδιορίζει το μέλλον αυτή της χώρας για 40 – 50 χρόνια. Επίσης τους είπα ότι είναι ακόμα πιο δύσκολο εάν δεν έχω τις ρητές διαβεβαιώσεις, του ελεγκτικού συνεδρίου, της Τράπεζας της Ελλάδος και του νομικού συμβουλίου ότι πρώτον είναι σύννομα όλα αυτά και ότι σίγουρα βγάζουν τη χώρα από το αδιέξοδο".
"Ως εκ τούτου τους λέω οι ενστάσεις αυτές θα κάνουν κακό στην κυβέρνηση. Όποιες σωστές αποφάσεις πάρετε θα είμαι κοντά. Εγώ από τις 6:00 είχα καταθέσει την άποψή μου. Παρέμεινα να συμπαρασταθώ στον Αντώνη Σαμαρά στο θέμα των επικουρικών συντάξεων. Επτά ώρες σχεδόν τις φάγαμε για αυτό το πράγμα" κατέληξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Αποχωρώντας τα ξημερώματα από τα γραφεία του κόμματος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε: "Το μόνο που μπορώ να πω στις 02:00 η ώρα το πρωί είναι ένα τραγούδι των Beatles: 'It's been a hard day’s night'".
Προς ολοκλήρωση και το PSI
Εν αναμονή της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας βρίσκεται και το IIF, όπου την Πέμπτη στο Παρίσι, συνεδριάζουν υπό τον Τσαρλς Νταλάρα, οι εκπρόσωποι των 12 βασικών τραπεζών του κόσμου, με σκοπό να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.