Ο Λουκάς Παπαδήμος απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, μίλησε για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα καθώς και για τις επιλογές που έχει. "Είμαστε σε απόσταση αναπνοής από το σημείο μηδέν" είπε ο κ. Παπαδήμος.
Ο Λουκάς Παπαδήμος απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, το βράδυ του Σαββάτου, μίλησε για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα καθώς και για τις επιλογές που έχει. "Είμαστε σε απόσταση αναπνοής από το σημείο μηδέν" είπε ο κ. Παπαδήμος.
"Ιστορική ευθύνη" του ελληνικού Κοινοβουλίου χαρακτήρισε την αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή ο κ. Παπαδήμος λέγοντας ότι "καλείται να εξετάσει και να εγκρίνει το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας κατά τα επόμενα χρόνια".
Ο κ. Παπαδήμος υποστήριξε ότι με την "πιστή εφαρμογή του προγράμματος θα αποκατασταθεί η δημοσιονομική σταθερότητα και η διεθνής ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, η οποία θα επανέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης – πιθανότατα από το δεύτερο εξάμηνο του 2013" και επισήμανε ότι "χωρίς δημοσιονομική εξυγίανση και χωρίς μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει".
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών, τις χαρακτήρισε "εντατικές και σκληρές" ενώ τόνισε ότι η συμφωνία έχει "τη στήριξη των δυο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας".
Η νέα δανειακή σύμβαση είπο ο πρωθυπουργός "κατοχυρώνει το μέλλον της πατρίδας μας στο ευρώ και θέτει τις βάσεις για να ξεπεράσουμε τη σημερινή οικονομική κρίση. Παράλληλα, η συμφωνία αποτυπώνει τις ακραίες συνθήκες ανάγκης στις οποίες εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα μας".
"Τα τελευταία πέντε χρόνια η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση" τόνισε ο κ. Παπαδήμος και συνέχισε: "Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι αναπτυσσόταν στηριζόμενη σε συνεχώς αυξανόμενο δανεισμό. Όταν τα δανεικά τελείωσαν, το κράτος δεν μπορούσε πια να χρηματοδοτεί δαπάνες, η κατανάλωση υποχώρησε, και η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε. Το μοντέλο ανάπτυξης που είχαμε μέχρι το 2009 δεν είχε μέλλον. Ήταν καταδικασμένο να τερματιστεί. Αυτό συνέβη όταν τα ελλείμματα διαμορφώθηκαν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, κληροδοτώντας μας ένα τεράστιο χρέος”. Επίσης τόνισε ότι “για την ύφεση ευθύνεται και το δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Όμως ο πιο καθοριστικός παράγοντας είναι η αστάθεια και η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας".
"Το πρόγραμμα περιέχει πολλές ρυθμίσεις -σημείωσε ο κ. Παπαδήμος- τις οποίες θα έπρεπε να είχαμε υιοθετήσει από μόνοι μας προ πολλού. Αν τις είχαμε εφαρμόσει όταν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκότερες, δεν θα είχαμε φτάσει σε τόσο δεινή κρίση. Το πρόγραμμα όμως περιέχει και ρυθμίσεις που καμία κυβέρνηση δεν θα υιοθετούσε υπό ομαλές συνθήκες. Μέτρα που δοκιμάζουν τις αντοχές και πλήττουν το εισόδημα μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας. Έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι το οικονομικό αυτό πρόγραμμα συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα οδυνηρές θυσίες για τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν ήδη δοκιμαστεί σκληρά".
Για όσους επιλέγουν τη χρεοκοπία ο πρωθυπουργός τόνισε: "Πλανώνται οικτρά όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, ή δημαγωγούν επικίνδυνα. Μια άτακτη χρεοκοπία θα έριχνε τη χώρα μας σε μια καταστροφική περιπέτεια. Θα δημιουργούσε συνθήκες ανεξέλεγκτου οικονομικού χάους και κοινωνικής έκρηξης".
Και συνέχισε: "Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων στην περίπτωση μιας άτακτης χρεοκοπίας θα κατέρρεε. Η χώρα θα παρασυρόταν σε μια μακρά δίνη ύφεσης, αστάθειας, ανεργίας και παρατεταμένης εξαθλίωσης. Οι εξελίξεις αυτές θα οδηγούσαν, αργά ή γρήγορα, στην έξοδο από το ευρώ. Από χώρα του πυρήνα της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα καταντούσε χώρα αδύναμη, στο περιθώριο της Ευρώπης".
"Γνωρίζουμε ότι οι αντοχές των πολιτών αγγίζουν τα όριά τους – είπε ο πρωθυπουργός- τα τελευταία δύο χρόνια καταβάλλεται μια υπερπροσπάθεια…. Αυτός είναι ο αγώνας της γενιάς μας. Και θα ήταν η μεγαλύτερη ήττα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας αν από λιποψυχία ή ελλιπή αίσθηση ευθύνης, από βαριά αμέλεια ή από μοιραίο λάθος αυτή η χώρα κατέληγε κάποια στιγμή χρεοκοπημένη και έξω από το ευρώ. Αν, την ώρα που χώρες πολύ φτωχότερες από μας καταβάλλουν σκληρές προσπάθειες για να μπουν στη ζώνη του ευρώ, εμείς βαδίζαμε την πορεία εξόδου".
Και ο πρωθυπουργός κατέληξε: "Η προσαρμογή της οικονομίας μας δεν τελειώνει σε ένα χρόνο. Για την ολοκλήρωση των αλλαγών θα χρειαστεί σκληρή προσπάθεια, συνέχεια και συνέπεια, δημιουργική συνεργασία και πνεύμα ενότητας των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και πίστη στην ανάγκη να αλλάξουμε τη χώρα μας. Σε ό,τι με αφορά, ανέλαβα την ευθύνη και τον κίνδυνο να κάνω ό,τι μου αναλογεί για να φτάσουμε στην άκρη αυτής της διαδρομής. Και θα το κάνω".
Αντιδράσεις κομμάτων
Το KKΕ σε ανακοίνωσή του για το διάγγελμα του πρωθυπουργού υποστηρίζει ότι ο κ. Παπαδήμος ψεύδεται και κινδυνολογεί γιατί το ενδιαφέρον του, σύμφωνα με το ΚΚΕ, είναι το πως θα επιμεριστούν οι ζημιές της κρίσης μέσα στην ΕΕ και τα οφέλη από τη μόνιμη πτώχευση του λαού.
Για επιχείρηση τρομοκράτησης της κοινωνίας από τον πρωθυπουργό έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνοντας ότι ο λαός έχει αντιληφθεί πως η επιχείρηση μείωσης του χρέους ήταν προσπάθεια διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και φτωχοποίησης της κοινωνίας, για χάρη της ανταγωνιστικότητας.